Dagelijks brood (uit eigen oven)

Sneden zelfgebakken witbroodMet dit basisrecept maak je zelf thuis een lekker wit brood. Het kost wat geduld, maar brood uit je eigen oven is dat meer dan waard.

Ik heb het te pakken! Het broodbakvirus…dat klinkt niet echt smakelijk, maar dat is het wel! Na een paar mislukte pogingen is het me gelukt om een goed heel brood te bakken. Dat was inmiddels een paar weken terug. Aangestoken door het gemak, die overheerlijke geur van zelfgebakken brood in huis, de lekkere smaak en niet te vergeten de ongelooflijke trots van het zelf bakken koop ik bijna geen brood meer. Ik bak het zelf.

Waar haal je de tijd vandaan?

Als ik aan vrienden of collega’s vertel, dat ik zelf ons brood maak wordt ik vaak gevraagd: “Waar haal je de tijd vandaan?”.
Ik heb naast ons gezellig gezin thuis, een boeiende en drukke baan, doe vrijwilligerswerk én blog. Het is een kwestie van plannen. Op zondag en woensdagavond bak ik brood. Zo past het bakken binnen de planning én hebben we de hele week vers zelfgebakken brood. Op de zaterdagen vind ik het leuk om de keuken in te duiken en te experimenteren met nieuwe recepten. Ik moet eerlijk toegeven, dat het hebben van een keukenmachine het bakken een stuk makkelijker maakt. Ik doe alle ingrediënten in de kom van mijn keukenmachine en zet het aan en een kwartier later is mijn deeg goed gekneed. De enige inspanning die mij dan rest is goed op de tijd letten. De gist en de oven doen de rest. De beloning is groot!

Deze diashow vereist JavaScript.

Dagelijks brood

Dit recept komt uit een oud receptenboek dat ik nog heb gekregen van mijn moeder. Het komt uit de jaren ’80 en geeft een simpel recept voor het bakken van een simpel wit waterbrood. In het oorspronkelijke recept wordt verse gist gebruikt. Die heb ik vervangen door droge gist. Als je melkbrood wilt maken, vervang dan het water simpelweg door melk. Melkbrood blijft iets langer goed en smaakt iets fijner dan waterbrood. Maar dat is een kwestie van smaak!

Dagelijks brood uit eigen oven
Een basisrecept die je makkelijk kunt maken. De geur van versgebakken brood in je huis is één van heerlijkste dingen die er bestaat.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 500 gram bloem
 2. 10 gram zout
 3. 8 gram droge gist
 4. 3 deciliter lauwwarm water
 5. 1 theelepel suiker
 6. 20 gram roomboter op kamertemperatuur
 7. olijfolie (ongeveer 3 theelepels)
Keukenbenodigdheden
 1. mixer of keukenmachine met deeghaken
 2. plasticfolie
 3. broodblik (of langwerpig cakevorm)
 4. bakkwast
Zo ga je te werk
 1. Zeef de bloem in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.
 2. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe de gist, water, suiker en boter in het kuiltje.
 3. Gebruik de deeghaken en zet de mixer aan. Laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 10 minuten draaien.
 4. (Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en het ongeveer een kwartier lang. Kneed net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat.)
 5. Zet ondertussen een grote kom klaar. Doe 1 theelepel olie in de kom. Smeer de kom in met de olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje
 6. Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom. Draai de deegbal even twee keer om. De hele oppervlakte van de deegbal moet goed bedekt zijn met een flinterdun laagje olie.
 7. Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen. De gist gaat nu lekker groeien en het deeg zal rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.
 8. Bereid de broodvorm voor. Gebruik hiervoor een broodblik of een langwerpige glazen ovenschaal of cakevorm. Smeer de broodvorm in met olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje.
 9. Smeer een dun laagje olie op het werkblad en stort het deeg hierop.
 10. Druk het deeg met de toppen van je vingers plat tot alle lucht eruit is. Het deeg moet ongeveer 1 tot 2 cm dik blijven. Rol het deeg op tot een rol. Leg de deegrol in de voorbereide broodvorm.
 11. Bedek de deegrol in de broodvorm met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer een uur rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg moet in volume verdubbelen.
 12. Wanneer het uur voorbij is, doe je de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 °C.
 13. Doe het brood in de voorverwarmde oven. Bak het brood 40 minuten in de oven op 220 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.
 14. Haal het brood na de baktijd uit de oven. Haal het brood uit de vorm. Laat het brood op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.
 15. Snijd brood altijd aan met een goed kartelmes. Daar kan je mooi sneetjes mee maken. Dit brood is er lekker voor een heerlijke boterham met beleg. Het is ook heel geschikt om wentelteefjes of tosti's mee te maken.
 16. Maar, geduld is een schone zaak. Laat het brood op een rek helemaal afkoelen voor het aansnijden. Hierdoor droogt het brood niet snel uit.
Tip van Oma
 1. Zelfgebakken brood bevat geen e-nummers die het brood langer vers houden. Bij zelfgebakken brood is het belangrijk om het brood eerst goed af te laten koelen voor je het aansnijdt. Dat voorkomt uitdrogen van de kruim.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

42 reacties

 • j. de Kreij schreef:

  welke afmeting moet het broodblik hebben voor een brood met 400 gram meel ?

 • Ans schreef:

  Waarom brandt het rode lampje van de bbm als je hem start. De bbm wil niet kneden?
  Heeft iemand een antwoord?

 • Sikke schreef:

  Ik heb nu 2x het recept gevolgd. Uitstekende broden mee gebakken. Heerlijk van smaak. Weet iemand nog adresjes waar je voor een redelijke prijs meel kunt kopen? Bij Ekoplaza of andere biologische winkels kost meel erg veel geld. Goedkoopste 1,90/kg, terwijl bloem in de
  Supermarkt 0,35 ct/kg kost.

  • Jolanda schreef:

   Probeer het eens bij een graanmolen in de buurt, ik ben in Hoofddorp geweest en dat viel erg mee qua prijs…..

 • Tonny Saman schreef:

  Hallo lieve broodbaksters. Ik bak al jaren brood en vind het ook heerlijk. Toch heb ik steeds weer hetzelfde probleem. Als ik het brood ga snijden kruimelt het héél veel. Ik krijg het niet onder de knie wat hiervan de oorzaak is. Wie kan mij een goede raad geven?
  Ik bak spelt volkoren- en volkorenmeel steeds met de helft of 1/3 witte bloem en droge gist.
  Verder alle gebruikelijke ingrediënten als zout, boter, en suiker.

 • Jolanda schreef:

  Ik wil brood bakken met verse gist maar hoe zijn de verhoudingen dan want nu plakt het heel erg en rijst het niet goed.

  • Elisabeth schreef:

   Hallo Jolanda

   Ik bak altijd dit brood met verse gist. Per 500g bloem is er 20-25g verse gist nodig.

  • Alesig schreef:

   Hoi Jolanda,
   Dank je wel voor je reactie. De verhouding is grofweg 1 = 3. Dus als er in een recept 5 gram droge gist staat dan gebruik je 15 gram verse gist. Ook is het verstandig altijd even te testen of de gist wel leeft door het eerst op te lossen in een klein beetje (bijv 100 ml van het water of de melk die je voor je brood nodig hebt met een klein beetje suiker. Gist houdt van suiker en gaat dan sneller werken. Zorg ervoor dat het water of de melk lauwwarm is. Niet heet, dan gaat de gist dood. Laat 15 minuten staan. Als het gaat borrelen en groeien dan is de gist nog goed en kan je het gebruiken in je brood. Als het niet gaat borrelen en bubbelen dan is je gist niet goed meer en zal je brood ook niet meer gaan rijzen. Let ook altijd op bij het mengen van je deeg, dat je nooit zout direct op de gist strooit. Ook hier gaat je gist van dood (dit geldt overigens voor alle soorten gist. Maak altijd een kuiltje in je kom met bloem. Strooi zout over de rand en je gistmengsel in de kuil. Roer dan langzaam vanuit de kuil naar de rand. Ik hoop je hiermee in elk geval op weg te hebben geholpen.
   Hartelijke groet
   Alesig

 • Cor schreef:

  Gewoon snel invriezen dan blijven alle ingrediënten lekker vers maar dan wel zo gauw als hij is afgekoeld

 • G.H. van Cooten schreef:

  Vraagje,Waar haal ik verse gist vandaan?ik ben nl van plan ook brood te gaan bakken

 • Sarah schreef:

  Hallo,

  ik zou ook graag al ons brood zelf bakken.
  Nu, wij zijn een gezin met 2 kinderen en eten per dag eigenlijk een groot brood op.
  enkel bakken op woensdag en in het weekend gaat dan toch niet?
  bewaart u uw brood dan 3 dagen of vriest u het in?

  Bedankt

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.