Liebster Award 1

Deze Liebster Award heb ik ontvangen van Jelleke van Kleurrijketen!

Liebster Award 1A

De 11 vragen van Jelleke van Kleurrijketen en mijn antwoorden:

1. Op welke leeftijd ben je begonnen met koken?

Dat kan ik me niet precies herinneren. Sinds ik me kan herinneren stond ik samen met mijn moeder in de keuken. In de Arubaanse cultuur is de keuken een belangrijke plek in huis. Daar wordt samen eten gekookt. Ik kan me herinnneren, dat mijn moeder eigenlijk als een soort chefkok in de keuken stond. Zij gaf mij en mijn zussen instructies en zo leerden we allemaal koken.

2. Wat betekent koken voor jou?

Koken is voor mij meer dan alleen het bereiden van eten. Sommigen noemen koken een noodzakelijkheid. Er moet elke dag gegeten worden. De liefde gaat door de maag, wordt wel eens gezegd. Dat vind ik een mooie gezegde. Ik vind dat het echt te proeven en te zien is of het voedsel met liefde is bereid tot een mooi nieuw gerecht. Koken is voor mij een manier om liefde te delen.

3. Beschrijf je ideale diner.

Een tafel vol vrienden en familie, mooi gedekt, gezelligheid, een lekker wijntje en vooral goed en lekker eten.

4. Wat is jouw favoriete kookboek?

Mijn lievelingskookboek heb ik van mijn oma geërfd. Het is een Amerikaans kookboek uit de jaren ’60-’70 met allemaal oubollige recepten getiteld “Snacks and Appetizers”. Het mooiste is, dat mijn oma achterin het boek nog boodschappenlijstjes had opgeschreven. Geweldig, vind ik dat. 

5. Voor welk gerecht mogen ze jou ’s nachts wakker maken?

Mijn moeder is een paar jaar geleden naar Aruba teruggegaan. Ik mis haar heel erg en zeker ook haar kookkunsten. Je zou mij dus ’s nachts wakker kunnen maken voor haar gerechten. Ik zou dan zelfs gelukkig worden van een simpele witte boterham met kaas en boter en kopje thee met melk. Zelfs dat weet mijn moeder om te toveren tot een hemelse heerlijkheid. 😉

6. Wat is je favoriete seizoensgroente?

Het is tegenwoordig natuurlijk het hele jaar door mogelijk om bijna alle denkbare groente te kunnen kopen. Ik kies dan niet een favoriete seizoensgroente, maar ik kies hier voor een groente die zeer moeilijk verkrijgbaar is. De Antilliaanse komkommer. Dat zijn hele kleine komkommertjes met een stekelige huid. Heerlijk in een stoofpotje.

7. Waar haal jij je culinaire inspiratie vandaan?

Mijn culinaire inspiratie komt overal vandaan. Veel inspiratie ontstaat vanuit mijn Arubaanse roots. Maar ook mooie producten in de supermarkt of op de boerenmarkt op vrijdagochtend in de stad geven inspiratie. Arabische, Aziatisch en Surinaamse supermarkten en toko’s zijn een walhalla. Daar ontdek ik nieuwe producten. Kookboeken, kooktijdschriften, kookprogramma’s en internet. 

8. Wie zijn je vaste proefpersonen?

Mijn vaste proefpersonen zijn mijn man, dochter en schoonmoeder.

9. Als jij zou mogen koken voor de koning, wat zou je dan maken?

Ter ere van de inhuldiging van de koning en koningin heb ik dit jaar een recept bedacht koningsdageclairs. Het lijkt me wel grappig om die aan de koning te serveren.

10. Is er een gerecht dat je graag wil maken wat maar niet wil lukken?

Ja. Ik probeer al een tijd een gerecht te reproduceren, dat ik jaren geleden in een restaurantje heb gegeten. Dat was een culinaire sensatie. Hertenstoofpot met chocoladesaus. Het was met één woord geweldig. Het lukt me maar niet om dat voor elkaar te krijgen. Maar ik geef niet op.

11. Hoe ga jij het jaar culinair afsluiten?

Het heeft wat lang geduurd, voor ik deze Liebster award heb beantwoord, dus ik kijk nu even terug in plaats van vooruit. Ik heb het jaar 2013 culinair afgesloten met wild. Ik ontdekte een lokale wildslager in Driel in de buurt van Arnhem. Voor de kerst heb ik zijn winkel bezocht. Toen ik zijn winkel verliet had ik mijn boodschappen voor het kerstdiner en voor Oud en Nieuw gedaan: Wilde eend en kwartels.

Op mijn beurt nomineer ik de volgende vijf blogs voor deze Liebster Award!

www.debakparade.nl – Een mooie blog met allemaal lekkere baksels

www.uitdekeukenvanarden.blogspot.nl – Geen beginnende blogger, maar zeker wel iemand die Liebster Award verdient. Een geweldige inspiratiebron en expert op het gebied van broodbakken.

www.goddelijke-recepten.nl– Een mooie blog met hele handige stap voor stap-foto’s voor de recepten

www.yourcooking.nl – Ook mannen bloggen over eten! Your cooking is een mooie veelzijdige blog met mooie foto’s, recepten en verhalen.

www.katrinsfavorieterecepten.blogspot.nl – Een leuke blog met recepten van over de hele wereld. Dat is werelds smullen!

Mijn 11 vragen aan de genomineerden:

1. Wat is je droom voor je blog?

2. Beschrijf je kookstijl in één zin.

3. Wat moet een bezoeker aan je blog bijblijven? Waar moeten ze aan blijven denken als ze bij jouw blog op bezoek zijn geweest?

4. Op welk recept/post op je blog ben je het trotst?

5. Op welk ingrediënt bezuinig je nooit?

6. Heb je wel eens een bloggersblock gehad en hoe ben je daar doorheen gekomen?

7. Je wint een “Meet & Greet” met een topchef. Je mag zelf kiezen wie je mag ontmoeten. Welke chef zou jij graag ontmoeten?

8. Als mijn dochter het avondeten mag kiezen heeft ze een 3P-selectiemenu klaar staan: Pizza, Pannenkoeken en Patat. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

9. Wat is het beste gerecht dat jij ooit hebt gemaakt?

10. Is er een verband tussen je blog en je persoonlijke idealen? Zo ja, beschrijf dit eens.

11. Chocolade…waar ga jij voor: Puur, Melk of Wit?

2 reacties

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.