Amish Wit Brood

Amish Bread, Simpel recept voor witbrood, witbrood zelf maken, Witbrood recept,Zelf brood bakken is niet moeilijk. Met dit recept van de Amish uit Amerika maak je zelf een wit brood, dat lekker smaakt en makkelijk te maken is.

Vriendschapsbrood

Toen ik in de vijfde klas van de basisschool zat (dochterlief zou zeggen…nee Mama, groep 7), kreeg ik van een vriendinnetje een plastic potje in mijn handen gedrukt. Ik keek naar het potje en dacht dat ze een flauw grapje met me uithaalde. In het potje zat een substantie dat veel weg had van een wittige drab. De verbazing moet op mijn gezicht te lezen zijn geweest. Met een glimlach op haar gezicht haalde ze uit haar jaszak een verfrommeld papiertje. Ze gaf het papiertje aan me en zei: “Dit is vriendschapsbrood. Je moet het een paar dagen voeden met bloem en water en dan kan je er een brood van maken. Op dit papiertje staat precies hoe het moet.”

De verbazing op mijn gezicht maakte snel plaats voor een glimlach die dit teken van vriendschap in dankbaarheid aanvaardde. Eenmaal thuisgekomen maakte ik het verfrommelde papiertje open. Het was een stencil, al voor de zoveelste keer door jonge basisschoolmeisjes schots en scheef gekopieerd. Zelf stond ik later in de week ook te kopiëren. Giechelend met bij elkaar geschraapte dubbeltjes maakte ik vijf kopietjes. Je weet wel, op zo’n grote betaalkopieerapparaat die in de jaren negentig vaste inventaris was van elk zichzelf respecterende supermarkt.

Ik liet thuis trots het bakje met vriendschapsbrood aan mijn moeder zien. De blik op haar gezicht sprak boekdelen. Gedoe. Maar goed, de volgende dag was er bloem in huis en ik kon mijn potje drek voeden en bijhouden. Met geduld hielp mijn moeder mij om het vriendschapsbrood te vermenigvuldigen en in kleine bakjes te stoppen, zodat ik het vriendschapsbrood weer verder kon verspreiden. Samen bakten we samen ook wat kleine broodjes van het deeg. De broodjes smaakten goed, dat kan ik me nog herinneren.  

Deze diashow vereist JavaScript.

Amish wit brood

Dit recept is niet het recept voor vriendschapsbrood.  Het uitdelen van vriendschapsbrood is wel een traditie die zijn oorsprong vindt bij de Amish in Amerika. Althans zij doen het ook. Alleen staat dan het brood dan niet alleen in het teken van vriendschap, maar het staat ook symbool voor het helpen van je medemens. Het vriendschapsbrood is een zuurdesembrood, dat uitgedeeld worden aan zieken of anderen die het nodig hebben. Ze kunnen dan zelf makkelijker brood bakken. Het wit brood in dit recept is een gistbrood. Aan zuurdesem heb ik me nog niet gewaagd.

De Amish is christelijke gemeenschap in Amerika die kort gezegd de regels van de bijbel letterlijk opvolgt. Dat betekent dat ze ook niet mee gaan met moderne ontwikkelingen zoals telefoon of internet. Het geloof van de Amish vindt zijn oorsprong hier in Nederland. In de 16e eeuw ontstond een Christelijk Protestantse stroming van anabaptisten, nu Doopsgezinden genoemd, die in opstand kwamen tegen de gevestigde macht van de Katholieke kerk. Een jonge priester uit Friesland Menno Simons bekeerde zich tot dit nieuwe geloof en liet zichzelf opnieuw dopen. De volgelingen van die Menno Simons worden Mennonieten genoemd. In de 16e eeuw werden de anabaptisten in Nederland vervolgd. Zo’n 2000 mensen werden ter dood gebracht. Mennonieten geloven in een geweldloos bestaan. De wapens opnemen om te vechten was tegen hun geloofsleer. Veel Mennonieten vluchten naar het buitenland, ook naar het nieuwe beloofde land Amerika, waar vrijheid hoog in het vaandel stond. Daar vestigden ze zich en vormden een nieuwe gemeenschappen op basis van de leer van Menno Simons. Deze gemeenschappen ontwikkelden zich in de loop der tijd tot de Amish gemeenschap in Amerika. 

Het recept voor dit wit brood is afkomstig van de Amerikaanse Amish. Het brood smaakt door de suiker iets zoeter dan het wit brood, zoals we in Nederland gewend zijn. Het is op zijn best met zoet beleg, maar met een likje boter en plakje salami is dit brood ook heerlijk.

Wit brood
Een wit brood volgens oud Amish recept. Het brood is makkelijk en snel te maken. De kruim is zacht en sponzig en het brood blijft een paar dagen goed vers.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 3 cups patentbloem
 2. 1 cup warm water (ongeveer op 45 ºC)
 3. ⅓ cup suiker
 4. ¾ eetlepel gist
 5. ¾ theelepel zout
 6. ⅛ cup plantaardige olie (zonnebloemolie), plus een beetje extra om een kom en bakblik in te vetten.
Zo ga je te werk
 1. Los de suiker op in het warme water. Voeg de gist toe. Roer de gist goed door het suikerwater. Laat de gistoplossing staan totdat het schuimig wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
 2. Meng de zout en olie in het gistmengsel.
 3. Voeg de bloem steeds beetje bij beetje toe aan het gistmengsel. Voeg ongeveer 1 cup per keer toe. Kneed het geheel goed door tot een soepel deeg is ontstaan.
 4. Vet een kom in met olie. Doe het deeg in de ingevette kom. Keer het deeg een aantal keren om, zodat alle kanten van het deeg met olie bedekt raken.
 5. Bedek de kom met een vochtige doek of met plastic folie. Laat het deeg staan om te rijzen. De eerste rijs is klaar als het deeg in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur.
 6. Als de eerste rijs gereed is, sla je het deeg plat. Kneed het deeg een paar minuten door.
 7. Smeer het broodblik licht met zonnebloemolie in.
 8. Vorm een brood. Maak voor het vormen van het brood het deeg tot een rechthoek en rol het brood vervolgens op. Leg de deegrol met de naad naar beneden in het broodblik.
 9. Laat het brood voor de tweede keer rijzen. Dit is de tweede rijs. De tweede rijs duurt ongeveer 30 minuten, of totdat het brood flink is gerezen tot aan de rand van het bakblik.
 10. Het deeg moet ongeveer 2,5 cm boven de rand van het bakblik uitkomen.
 11. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 12. Bak het brood in 40 minuten af op 180 ºC in de oven. Je kunt testen of het brood gaar is door op het brood te kloppen. Als je een hol klopgeluid hoort is het brood klaar.
Tip van Oma
 1. Bij het maken van brood is het rijzen van het brood erg belangrijk. De snelheid waarmee een brood rijst kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. De versheid van de gist die je hebt gebruikt speelt een rol, maar ook de kamertemperatuur. De tijden die hier bij dit recept zijn opgegeven zijn een benadering van de tijd die nodig is voor het rijzen. In het recept geef ik aan dat het brood moet rijzen tot ongeveer 2,5 cm boven het bakblik. Dit is ook erg afhankelijk van het formaat van je bakblik. Kijk bij het laten rijzen vooral naar de toegenomen volume van het brood.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • D van der Zwan schreef:

  Wat bedoel je met cup

 • Ray schreef:

  Hoihoi. Na wat andere recepten gebakken te hebben vandaag dit brood geprobeerd.
  Alleen wilde mijn deeg met de 2e rijs niet tot 2,5 cm boven t blik uitkomen. Had dit blik ook bedekt moeten worden met folie? Dat staat er niet bij.
  En hoe groot is het bakblik on jouw recept? Misschien is mijn blik wel te groot.
  Bedankt alvast! Grtjs Ray

  • Alesig schreef:

   Hoi Ray,
   Bedankt voor je reactie.

   Ik heb hier een bakblik gebruikt die ik uit Engeland heb meegenomen. De afmetingen zijn inderdaad kleiner dan het standaard broodblik zoals ik die in Nederland heb gekocht. De afmetingen van het broodblik dat ik gebruikt heb zijn de volgende 24 (l) x14 (b) x6 (h). En ook voor de 2e rijs is het belangrijk dat je het brood afdekt met een vochtige doek.

   Ik vermeld het meteen in het recept. Ik hoop dat je het brood wel hebt gebakken en dat je wel tevreden was met de smaak.

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.