Crema Catalana

Crema Catalana

Crema Catalana: Een religieus heerlijk dessert uit Spanje. De crema catalana is een luchtige custardcrème met citroen en kaneel als smaakmaker. 

Het leven bestaat uit ervaringen. Soms zijn het ervaringen die ons overkomen, soms zijn het ervaringen die gevolgen zijn van onze keuzes en soms moeten we ervaringen aan ons voorbij laten gaan. Dat laatste heb ik de afgelopen week moeten doen. Laatst ben ik door de dirigente van ons kerkkoor uitgenodigd om een keer te gaan kijken bij het Wereldvrouwenkoor Arnhem. Mijn vader zegt altijd iedereen met een stem kan zingen, maar een Etta James of Tania Kross zal ik nooit worden. Desondanks kan ik wel een klein nootje meezingen. Ik ging kijken en een keer meezingen. Wat een leuke groep leuke en lieve dames zingen mee in het koor. Ik was heel enthousiast en wilde me bij het koor aansluiten. Elke week op woendagavond repeteren, naast gezin, koken en bloggen, vrijwilligerswerk in de kerk en mijn “daytime”-job, dat kon ik helaas niet inpassen. Het was een moeilijke keuze en vind het nog steeds erg jammer. Wie weet lukt het over een tijdje wel.
Het wereldvrouwenkoor zingt liedjes uit verschillende culturen en bij optredens gaan de dames gekleed in klederdracht uit hun land van afkomst. Prachtig. Het is een mooi voorbeeld van hoe mensen met verschillende achtergronden en culturen bij elkaar komen om samen iets positiefs te doen zoals zingen en zo elkaar en anderen inspireren en verrijken. Ik blijf het Wereldvrouwenkoor volgen en een warm hart toedragen. Dit recept voor de crema catalana draag ik dan ook op aan het Wereldvrouwenkoor Arnhem.

Deze diashow vereist JavaScript.

De crema catalana is een dessert die zijn oorsprong vindt in de Spaanse kooktraditie. Van oudsher werd dit dessert altijd geserveerd op 19 maart, de dag van Sint Jozef. Het wordt wel gezien als de voorloper van vele custardrecepten, zoals de crème brûlee, de flan of quesio (vooral door de Spanjaarden zelf overigens ;-))

Een echte crema catalana herken je aan de toevoeging van citroenrasp en kaneel als smaakmakers. Natuurlijk zijn er ook allerlei andere varianten bedacht in de loop der tijd. Maar dit is de basis, simpel, puur en dus zelfs een beetje heilig.

Crema Catalana
De crema catalana is een klassieker. De eenvoudige en pure smaken van de citroen en kaneel in combinatie met de lekkere knapperige caramellaag maken dit dessert onweerstaanbaar lekker!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 6 eidooiers
 2. 130 gram suiker
 3. 1 liter volle melk
 4. 40 gram maizena
 5. citroenrasp van 1 citroen
 6. 1 kaneelstok
 7. rietsuiker om te carameliseren (ongeveer 1 theelepel per schaaltje)
Keukenbenodigdheden
 1. gasbrandertje
 2. garde
 3. 2 pannen met dikke bodem
 4. grote kom
 5. grote zeef
 6. kleine zeef
 7. 8 ondiepe schaaltjes
 8. houten pollepel
Zo ga je te werk
 1. Doe de melk in een pan op het vuur. Doe de kaneelstok in de pan bij de melk. Was de citroen onder heet water. Rasp de de schil van de citroen en doe de rasp bij de melk in de pan.
 2. Zet de pan met de melk, citroenrasp en kaneelstokje op een middelhoog vuur. Wanneer de melk gaat koken en borrelen houd je de tijd in de gaten. Laat de melk dan nog 3 minuten doorkoken.
 3. Zeef de melk in een grote kom zodat je het velletje dat bij het koken van de melk ontstaat en het kaneelstokje scheidt van de melk.
 4. Neem de andere pan erbij. Doe de suiker in de pan en voeg de eidooiers hier aan toe. Klop dit allemaal goed samen totdat een lichtgele egale crème ontstaat.
 5. Neem de maizena erbij. Zeef de maizena door een klein zeefje in de pan met de crème. Het zeven zorgt ervoor dat je geen klonters in je crème krijgt. Klop de maizena en crème samen tot een mooie gele egale pasta.
 6. Zet de pan met eidooierpasta op het vuur op een laag pitje. Schenk eerst een scheutje van de gekookte melk erbij. Dit is om ervoor te zorgen dat de eidooiers wennen aan de warmte. Blijf steeds goed roeren met de garde. Schenk steeds beetje bij beetje meer melk bij de eigeelpasta totdat het mooi gaat glanzen. Dit duurt een paar minuten. De crème moet dus mooi glanzen en vol van structuur zijn. Je kunt dit testen door te kijken of de crème als een mooie dikke laag op de achterkant van een pollepel blijft plakken. Wanneer je hier dan met je vinger een streep doortrekt en het niet meer vloeit, dan is je crème klaar.
 7. Lepel de crème in de schaaltjes waar je de crema catalana in wilt gaan serveren.
 8. Laat de crème in de schaaltjes op kamertemperatuur komen. Zet de schaaltjes vervolgens in de koelkast om verder op te stijven en af te koelen.
 9. Wanneer je de crema catalana wilt gaan serveren, strooi je een klein beetje rietsuiker bovenop de crema catalana. Laat de suiker voorzichtig smelten met een gasbrandertje tot er een dun krokant laagje caramel ontstaat.
Tip van Oma
 1. Splits de eieren voordat je met het recept begint. Het is makkelijker als je de eidooiers er zo bij kunt pakken wanneer je ze nodig hebt. Het klaarzetten van ingrediënten scheelt vaak de helft van het werk en je voorkomt ook dat je tussendoor ineens nog een lastig klusje moet doen.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

3 reacties

 • Frits Krause schreef:

  Waauw wat dat lekker en niet moeilijk te maken. Goede tip. Trouwens ik vind de site geweldig. Heb er al diverse gerechten van gemaakt. Dankjewel dat we hiervan gebruik mogen maken.
  Groetjes Frits

 • Joyce van Zuylen schreef:

  Hallo Alesig.
  Wat een lekker toetje, maar ik geef het recept maar aan mijn zoon, die is veel beter en handiger in de keuken dan ik.
  En wat leuk dat je het Wereldvrouwenkoor zo leuk hebt ervaren, ik hoop echt dat je t.z.t. nog bij ons kunt aansluiten.
  Hartelijke groeten van Joyce van Zuylen

  • Alesig schreef:

   Hoi Joyce,
   Heel erg bedankt voor je leuke reactie! Ik hoop dat je zoon het ook een leuk recept vindt.
   Ik blijf het koor zeker volgen en wie weet sluit ik later inderdaad nog aan.
   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.