Bakken Zoals Oma

Puur koken en echt eten!

Oergerecht: Oerhollandse pannenkoeken

Basisrecept:

Oerhollandse Pannenkoeken

Ik heb een plechtige belofte gedaan om maandelijks een pannenkoekenrecept te plaatsen. Die belofte ben ik niet helemaal nagekomen. Soms leg ik de lat wat te hoog, maar goed ik ga aan een inhaalslag beginnen ter ere van de Nationale pannenkoekendag op 15 maart. Ik loop achter en ga een inhaalslag maken.

Maak je koekenpan dus heet, want er komen pannenkoeken aan…

Op de maandagavonden is manlief vaak weg voor het werk. Dochterlief en ik eten dan samen en zij mag dan uitkiezen wat op het menu staat. Het eerste wat ze dan roept is: pannenkoeken! Die krijgt ze niet elke week, maar zo nu en dan hebben we een pannenkoekenfeest voor twee.

Ik heb een basisrecept ontwikkeld voor onze alledaagse doodgewone, maar oh zo lekkere, Hollandse pannenkoeken. Als ik dan samen met dochterlief op de maandagavond snel een pannenkoek op tafel wil krijgen, dan grijp ik naar dit recept. Dit recept deel ik vandaag met jou. Het beslag heb je in vijf minuten klaar.

Zelf toevoegen:
Pannenkoeken

* 250 gram bloem
* 2 grote eieren (of 3 kleintjes)
* 1 mespunt zout
* 1 eetlepel zelfgemaakte vanillesuiker (of 1 zakje vanillesuiker)
* 500 ml melk
* 2 à 3 eetlepels gesmolten boter (vloeibare boter kan ook)
* zonnebloemolie voor het bakken



Stap 1
Zeef de bloem in een beslagkom. Voeg de zout en de vanillesuiker toe. Meng dit met een vork.

Doe de eieren erbij en ongeveer 100 ml van de melk.

Roer goed tot met een vork door tot alle natte ingrediënten goed zijn opgenomen.
Door eerst dit kleine beetje melk erbij te doen voorkom je dat je beslag gaat klonteren.

Pannenkoeken

Stap 2
Voeg nu de gesmolten boter toe. De boter voorkomt dat je pannenkoeken straks breken bij het bakken. Je hebt dan ook minder olie nodig bij het bakken. Meng de gesmolten boter door het beslag. Voeg tot slot al roerend met een garde de rest van de melk door het beslag. Blijf kloppen tot je een mooi glad en klontervrij beslag hebt.

Pannenkoeken

Stap 3
Bak de pannenkoeken. Zorg ervoor, dat je pan goed heet is. Doe een klein scheutje olie in de pan. Ik gebruik een stuk keukenpapier of een siliconen bakkwast om de olie goed in de pan te verdelen.

Het resultaat
Heerlijke zelfgebakken pannenkoeken zonder pakje. Deze waren zo snel weg, dat ik geen tijd had om een mooi opgemaakt bordje op de foto te zetten, maar ze worden bij ons gegeten met stroop, hagelslag, jam, kaas, chocoladepasta en ga zo maar door…

Pannenkoek

Tip van Oma

Als je een spekpannenkoek wilt, dan doe je eerst de plakjes spek in de pan, daarna giet je het beslag in de pan.

Genieten maar!

7 reacties

  • Arnold schreef:

    Zelf gebruik ik het recept uit de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Bij radio 5 hadden Henk Mouwe en Manuela Kemp een pannekoekbawedstrijd en Henk had met peper gewerkt en Manuela met sinaasappelsap. Helaas weet ik niet hoeveel sinaasappelsap of melk ipv sinaasappelsap. Maar dat geeft wel perspectief om dit onderwerp nog verder uit te diepen.
    Ook spek of een combinatie van appel, rozijn, kaneel zijn bekende varianten, alleen vind ik het moeilijk om de appel aan beide kanten goed te krijgen, ondanks dun snijden steekt de appel bovenuit en bij omdraaien wordt de andere kant van het beslag slecht gebakken.

  • rdrenthe schreef:

    Ga het deze vrijdag even maken als dessert. (ijs + fruit + pannenkoeken) voor een int. class dinner. Moest iets Nederlands maken dus aan de slag dan maar.

    • Alesig schreef:

      Wat leuk zeg. Veel plezier vrijdag en deze pannenkoeken lukken altijd!
      Groetjes
      Alesig

      • R. Drenthe schreef:

        De pannenkoeken waren inderdaad gelukt. 😉 Succes met je blog. 🙂

        • Alesig schreef:

          Dank je wel! Goed om te horen dat de pannenkoeken bij jou ook gelukt zijn!
          Ik heb deze Oerhollandse pannenkoeken vandaag ook weer gemaakt voor dochterlief en haar vriendinnetje die bleef eten.
          Ze hebben gesmuld. 😉

          Groetjes
          Alesig

          • R. Drenthe schreef:

            Goed om te horen. Pannenkoeken doen het altijd goed.
            Heb het ook met volkoren gemaakt, is ook zeker te doen.

            Groetjes
            Rolf

  • Anonymous schreef:

    top het werkt!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Op Bakken Zoals Oma kom je cookies tegen. Niet alleen lekkere recepten voor knapperige koekjes, maar ook digitale cookies, o.a. van Google. Deze cookies gebruiken we om services te leveren, advertenties te personaliseren en verkeer te analyseren. Als je Bakken Zoals Oma gebruikt dan ga je hiermee akkoord. Meer info
%d bloggers liken dit: