Arubaanse Pan Bojo

Pan Bojo (15)Een populair gerecht die je in alle Caribische keukens tegenkomt is broodtaart. Op Aruba noemen we het pan bojo. Dit is mijn recept voor Arubaanse pan bojo.

Als klein kind heb ik me vaak afgevraagd waarom mijn familie in hemelsnaam besloten had een paradijselijk eiland achter zich te laten om zich te komen vestigen in Nederland. Later begreep ik wel waarom. Het leven op Aruba was halverwege jaren ’80 niet makkelijk. Het eiland verkeerde in de diepste economische en politieke crisis ooit. De grote olieraffinaderij Lago sloot haar deuren. Het werk in de haven werd minder en minder, veel bedrijven gingen failliet en veel mensen verloren hun baan. Mijn opa was na meerdere hersenbloedingen half verlamd geraakt. De medische zorg op het eiland was onvoldoende.
En ook voor mijn toekomst waren hier in Nederland mogelijkheden die op mijn kleine geboorte-eiland alleen maar materiaal voor gebeden zouden zijn geweest. Ik ben geboren met een afwijking aan mijn been. Mijn ene been is langer dan de andere. Dankzij experimentele orthopedische operaties in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam sta ik nu nog maar een volle 5 cm schuin in plaats van 10. Het valt niet meer op, tenzij ik lange stukken moet rennen of erg moe ben, dan ga ik schuin staan. Het maakt mij niet zoveel uit, het geeft me een uniek perspectief op de wereld. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Nu ben ik dankbaar, dat mijn familie destijds de keuze gemaakt heeft naar Nederland te komen. We hebben hier heel wat meegemaakt. Sommigen bliezen hier hun laatste adem uit. Anderen raakten hier geworteld, net als ik. Weer anderen kozen ervoor het avontuur van landsverhuizing opnieuw te beleven, maar dan omgekeerd en keerden terug.

Deze Arubaanse pan bojo brengt ook mij even terug. Het brengt mij terug naar mijn roots en terug naar de geuren en smaken van mijn kindertijd. Ik hoop dat ik, door het maken en bewaren van mijn Arubaanse gerechten hier op BZO, ook voor dochterlief een fundament van herinneringen leg. Zodat ook zij later met deze geuren en smaken terug kan komen naar nu, naar haar kindertijd. En natuurlijk deel ik deze Arubaanse pan bojo ook heel graag met jou. Het geeft je 2 voordelen. Je kunt die zak oudbakken brood nog een keer nieuw leven inblazen en het tegelijkertijd transformeren tot een heerlijk exotisch bakseltje!

Pan Bojo
Het is zo zonde om eten weg te gooien. Heb je witbrood over? Maak dan deze heerlijke Arubaanse Pan Bojo oftwel broodtaart.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 8 witte boterhammen (zonder korst)
 2. 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
 3. + 1 extra theelepel boter om het bakblik in te smeren
 4. 4 eieren
 5. 100 gram rozijnen
 6. 450 ml melk
 7. 1 theelepel kaneel
 8. 100 gram suiker
 9. + 1 eetlepel extra suiker voor het bakblik
 10. + 1 eetlepel extra suiker voor garnering van de pan bojo
 11. 2 theelepels zelfgemaakte geconcentreerde vanillesuiker (of een zakje vanillesuiker uit de winkel)
 12. 1 theelepel bakpoeder
Keukenbenodigdheden
 1. Bakblik
 2. Bakkwastje
Zo ga je te werk
 1. Snijd de sneetjes witbrood in kleine blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. (Je kunt dit ook gewoon met de hand doen en het brood in kleine stukjes scheuren). Doe de stukjes brood in een grote kom.
 2. Voeg de melk toe en laat 5 minuten staan om te weken.
 3. Smeer het bakblik in met de theelepel extra boter. Gebruik een bakkwastje om het insmeren makkelijker te maken. Bestrooi het bakblik met een extra eetlepel suiker. Zorg ervoor dat de boter volledig bedekt is met suiker.
 4. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 5. Doe de rozijnen in de kom bij het brood. Voeg ook het kaneel toe. Roer de rozijnen en kaneel goed door het mengsel, zodat er een grof beslag ontstaat.
 6. Voeg suiker, vanillesuiker en bakpoeder toe. Roer goed.
 7. Doe ook de boter in de kom. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, zodat het goed mengt met het beslag.
 8. Voeg nu tot slot de eieren toe aan het beslag. Roer goed totdat alle eieren goed zijn opgenomen in het beslag.
 9. Schenk het beslag in het bakblik.
 10. Bak de pan bojo 50 minuten op 180º C in de oven. Neem na deze 50 minuten de pan bojo uit de oven.
 11. Bestrooi de pan bojo met een extra eetlepel suiker. Zorg ervoor dat de hele bovenkant van de pan bojo bedekt is met suiker. Zet de pan bojo terug in de oven. Bak nu nog 15 minuten in de oven op 180 ºC.
 12. Pan bojo kan je warm serveren wanneer het uit de oven komt. Warm lijkt pan bojo op pudding. Ook koud is pan bojo erg lekker. Bedek de pan bojo wel goed om uitdroging te voorkomen. Je kunt de pan bojo gewoon in het bakblik bewaren bedekt met een stuk folie.
Tip van Oma
 1. Wat ook heerlijk is in deze pan bojo is het toevoegen van 2 eetlepels geraspte kokos. Dat geeft de pan bojo een extra tropisch smaakje.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.