In 5 stappen harde broodjes uit je eigen oven!

Harde broodjes uit eigen oven

Harde broodjes uit je eigen oven! Heb jij het wel eens geprobeerd? Zelf je brood bakken?

Sinds een paar weken koop ik zelfs geen supermarktbrood meer. Ik bak zelf al het brood, dat we thuis eten. Ik weet precies wat erin gaat en het smaakt nog beter. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wit brood. Maar volkorenbrood zelf maken is net zo makkelijk. Probeer het eens een keer.

Zelfs mijn dochter vindt het zelfgebakken brood veel lekkerder dan brood uit de winkel.
Het beste compliment dat ik kreeg was dat ze op school vertelde dat haar brood zelfgebakken was. De kinderen op school wilden haar niet geloven! Nou het is echt waar zei ze en echt lekker!

Doe het eens, zelf je brood bakken!

De ervaring van zelf brood bakken is een oerbeleving. Deeg maken, het laten rijzen, het bakken in de oven en de geur van het vers brood, het is geweldig om te doen. Bloem, gist, water en zout is het enige wat je nodig hebt voor een basisbrood. Variaties hierop volgen later wel. Op mijn eerste broodjes en broden was veel op te merken. Te hard of te weinig smaak, aangebrand of niet goed gerezen. Ik ben echt geen meester-broodbakker en ik heb gewoon een normaal keukentje. Ik geniet ervan om met deze basisingrediënten om te toveren tot brood. Probeer het eens uit. Gewoon doen!

Harde broodjes in 5 stappen

Het enige waar ik soms tegenop kijk is de rijstijd van brooddeeg. Twee keer een uur rijzen is wel wat lang. Hoewel je in die tijd gewoon iets anders kunt gaan doen kan het ook sneller. Ik heb hier simpelweg niet altijd de tijd voor.
Met 5 simpele stappen bak je binnen een uur zelf harde broodjes. De beloning mag er zijn. Een huis dat naar vers brood ruikt en heerlijke harde broodjes uit eigen oven!

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze broodjes blijven een dag goed, maar als ik ze maak dan halen ze de volgende dag niet. Dit zijn perfecte broodjes voor bijvoorbeeld een zondagmiddagbrunch.
Heb je net als ik niet zo’n groot gezin, halveer dan het recept voor vier warme verse broodjes.
Harde broodjes
Deze broodjes smaken net als kaiserbroodjes. Ze hebben een heerlijk knapperige korst met lekker zacht kruim aan de binnenkant.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 500 gram bloem
 2. 10 gram zout
 3. 8 gram instant gist
 4. 250 ml water
 5. 1 theelepel suiker
Zo ga je te werk
 1. Maak een bergje bloem in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Gist en zout zijn geen vriendjes. Sterker nog het zijn vijanden. Als gist met zout in aanraking komt, dan vermindert de werking van de gist. Sommigen zeggen, dat de gist dan sterft. Dus zorg ervoor dat je het zout langs de rand verstopt. Zeef de bloem in een kom. Dit zorgt ervoor dat je deeg lekker luchtig wordt.
 2. Bedek de randen, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat. In het kuiltje doe je het water, suiker en gist samen. Gist vindt suiker daarentegen wel lekker. Het helpt het gistingsproces goed op gang te komen.
 3. Roer het geheel samen en kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt. Als je een keukenmachine gebruikt gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 15 minuten lang het deeg kneden.
 4. Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes. Bij 16 bolletjes heb je wel echt mini-broodjes. Dat is natuurlijk ook leuk. Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.
 5. Prik na het rijzen met een vork gaatjes in de broodjes. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 250 °C. Bak je broodjes in 15 minuutjes af op 250 °C. Bestrijk de broodjes wanneer ze uit de oven komen meteen met water of gesmolten boter.
Tip van Oma
 1. Deze broodjes zijn erg lekker bij een soepje met wat kruidenboter.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

PS: Dit recept heb ik op 21-12-2015 bewerkt en aangepast. Het recept is hetzelfde. De layout is overzichtelijker.

65 reacties

 • loes schreef:

  Waarom zo kort rijzen, bij andere volkoren brood 2x een uur rijzen voor het in de oven gaar

  • Alesig schreef:

   Beste Loes,

   Doordat dit kleine broodjes zijn en ik voor het recept gewone bloem heb gebruikt kan de rijstijd aanzienlijk korter zijn. Grotere broden en zeker volkoren brood heeft inderdaad veel meer rijstijd nodig. Dit komt doordat volkorenmeel veel zwaarder is van structuur. De gist moet dan veel harder werken om het brood te laten rijzen.

   Groetjes
   Alesig

 • David schreef:

  hoi, m’n naam is David ik bak ook brood op zondag, ik heb enige probleem na 2 of 3 dagen word m’n brood kruimelig of droog kan niet eens snijden, ik wil weten wat moet ik doen? met vriendelijk groet, David

  • Alesig schreef:

   Hoi David,

   Ja, heel herkenbaar. Dat is helaas een klein nadeel van het zelf brood bakken, tenminste van het vergelijken van thuisgebakken brood met brood uit de supermarkt. Aan brood uit de supermarkt worden toevoegingen gedaan aan het deeg, waardoor het brood langer stabiel blijft (de zogenaamde E-stabilisatoren). Daar is op zich niets mis mee, alleen wanneer je thuis brood bakt, betekent dat wel dat je niet altijd kunt verwachten dat het brood net zo lang mee gaat. Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om het brood langer vers te houden. De onderstaande tips gelden wel voor hele broodjes. De broodjes uit dit recept zijn niet zo lang houdbaar (hoogstens 2 dagen, maar meestal zijn hier bij mij thuis dan al op).

   1. Wacht met het aansnijden van het brood totdat het helemaal op kamertemperatuur is en koud is. Wanneer je brood aansnijdt dat net uit de oven komt verliest het veel vocht en wordt het sneller droog.
   2. Bewaar een warm brood nooit in de zak. Als het brood helemaal op kamertemperatuur is, dan pas in een plastic zak doen en de zak altijd goed dichtknopen wanneer je het brood bewaart.
   3. Bewaar een velletje keukenpapier bij het brood in de zak. Dit zorgt ervoor dat de korst mooi knapperig blijft en het brood minder snel uitdroogt.
   4. Tot slotte een tip om brood dat toch iets te droog is niet weg te hoeven gooien: Bak er wentelteefjes van!

   Bovenstaande tips zullen niet garanderen dat je brood een hele week goed blijft, maar misschien toch wel net één dagje meer.

   Met vriendelijke groet
   Alesig

 • Alesig schreef:

  Hi Agnes,

  Het is inderdaad goed om te kijken naar wat in de tarwemix zit. Als het alleen tarwemeel is, dan is dat net iets zwaarder dan tarwebloem. Het verschil tussen meel en bloem is de mate waarin de tarwe vermalen en gezeefd is. In dat geval zou je iets meer gist moeten moeten gebruiken. Tarwemeel is zwaarder dan bloem, dat maakt het brood inderdaad wat zwaarder.

  E-nummers zijn overigens niet allemaal slecht. De meeste toevoegingen worden gebruikt om het eten langer houdbaar te maken. Sommige E-nummers zijn gewoon natuurlijke stoffen die een labeltje hebben gekregen. Ik vind het ook belangrijk om daar wel kritisch op te zijn.

  Het prikken van gaatjes is inderdaad om ervoor te zorgen dat het stoom eruit kan. Het ziet er ook leuk uit!
  Het natmaken van de broodjes is om de korst mooi te laten glanzen en een egale kleur te geven.

  Groetjes en veel plezier met het brood bakken!
  Alesig

 • agnes schreef:

  Net broodjes uit de oven, gehaald van 1 kg tarwemix ( jumbo) 1 pond in de broodmachine en van 1 pond 8 broodjes gemaakt. Bijgevoegd 7 gr. gist (Dr oetker blauwe zakjes) Na 15 minuten 1 broodje opengesneden, binnenkant nog klef. Baktijd met 5 minuten verlengd ( 20 min totaal) Heerlijke knapperige broodjes. Ga de volgende keer de variant uitproberen met lauwe karnemelk, olijfolie.en extra gist ( broodjes heel goed gerezen)
  Ik heb het deeg 12 minuten laten draaien in de deegkom, 20 minuten laten rijzen, plat geslagen en 8 broodjes gemaakt en even laten liggen op bakpapier

  Het is wat zwaarder dan wit brood maar wel heel lekker.

  Nadeel van de mix is dat er E nummers in zitten.

  Gaatjes erin prikken is omdat de warmte eruit kan zodat ze niet openbarsten?
  Na oven broodjes nat maken is omdat ???

 • britr schreef:

  kan. je de gist ook door ieds vervangen

  • Alesig schreef:

   Hallo Brit,

   Je kunt om “echt” brood te maken gist wel vervangen door zuurdesem. Dat is eigenlijk een soort papje van deeg en water dat je een paar dagen laat staan volgens een bepaalde methode. Dat gaat vervolgens ook gisten en daar kan je dan zuurdesembrood van maken. Dat is eigenlijk de meest natuurlijke manier om brood te maken. Zuurdesem is ook een vorm van gist. Er is geen andere manier om “echt” brood te maken. Gist of zuurdesem zorgt er namelijk voor dat het brood gaat rijzen en echte broodsmaak krijgt. Wat je wel kunt doen is Amerikaanse biscuits maken met bakpoeder. Je kunt bijvoorbeeld karnemelk biscuits maken. Een biscuits lijkt heel erg op brood, maar zijn een stuk sneller te maken.

   Groetjes
   Alesig

 • Brakken schreef:

  Goed recept!

  We hebben zelf wat aanpassingen gedaan voor het gemak en extra variatie (voor 12 kleine bolletjes):

  1. Voorverpakt gist in 7 gramszakjes zijn voldoende voor de 500 gram bloem (en de broodjes worden niet nat!)
  2. 5 gram zout ipv 10. 10 gram is onnodig veel voor dit recept, en ook nog eens ontzettend ongezond!

  VARIATIE DIE JE UIT MOET PROBEREN!!!

  Na het rijzen en voordat we ze in de oven deden hebben we er wat water op gedaan en gedipt in een schaaltjes met sesamzaad en één met suiker/kaneel . In een derde bakje zat geraspte kaas met kruidnagel, daar rolde we ze helemaal door heen zodat overal wat kaas plakte.

  Geniet ervan!

  mvg,

 • Tonnie schreef:

  Sorry dat ik het moet vragen maar op hoeveel graden worden de harde bollen gebakken . Kan het nergens vinden in het recept

  • Alesig schreef:

   Hoi Tonnie,

   Onder stap 5 kan je zien dat de bollen in 15 minuten in een op 250 graden voorverwarmde oven gebakken moeten worden. De broodjes bak je ook op 250 graden af. Het kan iets duidelijker beschreven worden. Dat pas ik aan. Bedankt voor je reactie!

   Groetjes
   Alesig

 • anita schreef:

  Super recept! Ik had wel volkorenmeel gebruikt en iets meer water. Ze waren wel wat hard en erg vast, komt dit door het volkorenmeel denk je? En hoe zou ik dit kunnen oplossen? Ik vind namelijk bijna nergens een recept voor 100% volkoren. Meestal is het dan een mix van volkoren en witte meel. Maar desondanks super recept!
  Groetjes anita

  • Alesig schreef:

   Hoi Anita,
   Dank voor je reactie. Het gebruiken van een volkorenmeel is een goed idee. Dat zit zo vol vezels en mineralen. Dat is lekker en voedzaam. Het lastige van brood bakken met volkorenmeel zit juist ook in die goede vezels die er nog in zitten. De vezels maken het brood zwaar, waardoor het lastiger is voor de gist om het brood te doen rijzen. De gluten werken minder goed dan in een brood dat met alleen van tarwebloem wordt gemaakt. Daarom zijn de broodjes denk wat harder en vast. Je was al aardig op weg met meer water. Probeer de volgende keer in plaats van 250 ml water 300 ml lauwe karnemelk, 12 gram gist in plaats van 8 gram gist én voeg extra 2 eetlepels olijfolie toe. Hierdoor wordt het brooddeeg soepeler van structuur en de extra gist zorgt ervoor dat het brood iets luchtiger wordt en dus minder vast. Volkorenbrood heeft wel iets meer rijstijd nodig. Ik zou ze 50 minuten laten rijzen. Het wordt dan wel een ander recept, maar met deze veranderingen zou je deze broodjes ook prima met volkorenbrood moeten kunnen maken. Ik hoop dat ik je hiermee op weg help.

   Groetjes
   Alesig

   • anita schreef:

    Hoi Alesig,
    Bedankt voor de snelle reactie en voor je tips! Ik ga dit morgen meteen zo uit proberen. Ik ben van het gezondere eten en wil geen “witte” producten meer gebruiken. Vandaar het volkorenmeel. Nog 1 vraagje? Ik lees vaak dat je bij speltmeel minder lang mag kneden, is dit bij volkorenmeel ook?
    Nogmaals bedankt en keep up the good work girl!
    Groetjes anita

    • Alesig schreef:

     Hoi Anita,

     Heel graag gedaan hoor!
     In volkorenmeel zitten meer voedingsstoffen dan in tarwebloem. Is een prima keuze. Dan je vraag. Spelt is een andere graansoort. In speltmeel of speltbloem zitten gluten die korter zijn van structuur. Wanneer je die lang kneed (bij spelt is lang dan al meer dan 5 minuten), dan vallen deze weer uit elkaar, waardoor het brood niet of niet voldoende gaat rijzen. Bij tarwe is dat anders. Dat vereist juist lang kneden. Volkorenmeel is ook tarwe. Alleen dat meel minder vaak gezeefd, waardoor het zwaarder is. Wanneer je volkorenbrood ongeveer 10 minuten goed kneed, moet dat voldoende zijn. Ik ben benieuwd naar je resultaat. Ik zou het leuk vinden om te horen of het lukt zo.

     Groetjes
     Alesig

     • anita schreef:

      Hoi Alesig,

      Nou das hele nuttige informatie, thanks! Zo leer ik nog eens wat

 • heleen schreef:

  Heel bedankt, ik laat je het resultaat weten !
  Heleen

 • heleen schreef:

  Hallo Alesig …
  Heel toffe rubriek !

  Ik bak pas brood en broodjes, dus ik heb nog veel te leren!

  Om niet te vroeg op te staan op zondag heb ik dus de keuze om
  of
  De deegbolletjes op de bakplaat te laten staan, en s ochtends af te bakken ( maar dan zijn ze plat)
  of
  De deegbolletjes zaterdag avond HALF af te bakken (10min), en op zoandag nog een 10 min te bakken.

  Kan het ook : zaterdag de deegbolletjes, goed laten rijzen, ze dan onder plastiekfolie in de koelkast te zetten, en ze dan s morgens af te bakken ?

  Heleen

  • Alesig schreef:

   Hoi Heleen,

   Allereerst bedankt voor je reactie en compliment!
   Wat leuk, dat je het bakken ontdekt hebt. Ik vind het ook echt leuk om te doen.
   En met bakken is het net als met elke andere vaardigheid leren. Gewoon doen, veel oefenen en je wordt er steeds meer bedreven en beter in.
   Ik vind het ook heerlijk om op zondag lekker lang uit te slapen. Ik begrijp je zoektocht. Ik denk dat de beste twee opties het half afbakken zijn of het bewaren in de koelkast. Ik zou kiezen voor het laatste. Doordat de temperatuur in de koelkast lager is dan kamertemperatuur zal het veroorzaken dat de werking van gist op een laag pitje wordt gezet. Dat moet goed lukken. Het gebruiken van plasticfolie is daarbij inderdaad een goed idee. Zorg er dan wel voor, dat je voldoende bloem op de bolletjes deeg strooit, om te voorkomen dat de folie aan de deegbolletjes gaat plakken. Dan moet het goed komen.
   Heel veel bakplezier!
   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.