Dagelijks brood (uit eigen oven)

Sneden zelfgebakken witbroodMet dit basisrecept maak je zelf thuis een lekker wit brood. Het kost wat geduld, maar brood uit je eigen oven is dat meer dan waard.

Ik heb het te pakken! Het broodbakvirus…dat klinkt niet echt smakelijk, maar dat is het wel! Na een paar mislukte pogingen is het me gelukt om een goed heel brood te bakken. Dat was inmiddels een paar weken terug. Aangestoken door het gemak, die overheerlijke geur van zelfgebakken brood in huis, de lekkere smaak en niet te vergeten de ongelooflijke trots van het zelf bakken koop ik bijna geen brood meer. Ik bak het zelf.

Waar haal je de tijd vandaan?

Als ik aan vrienden of collega’s vertel, dat ik zelf ons brood maak wordt ik vaak gevraagd: “Waar haal je de tijd vandaan?”.
Ik heb naast ons gezellig gezin thuis, een boeiende en drukke baan, doe vrijwilligerswerk én blog. Het is een kwestie van plannen. Op zondag en woensdagavond bak ik brood. Zo past het bakken binnen de planning én hebben we de hele week vers zelfgebakken brood. Op de zaterdagen vind ik het leuk om de keuken in te duiken en te experimenteren met nieuwe recepten. Ik moet eerlijk toegeven, dat het hebben van een keukenmachine het bakken een stuk makkelijker maakt. Ik doe alle ingrediënten in de kom van mijn keukenmachine en zet het aan en een kwartier later is mijn deeg goed gekneed. De enige inspanning die mij dan rest is goed op de tijd letten. De gist en de oven doen de rest. De beloning is groot!

Deze diashow vereist JavaScript.

Dagelijks brood

Dit recept komt uit een oud receptenboek dat ik nog heb gekregen van mijn moeder. Het komt uit de jaren ’80 en geeft een simpel recept voor het bakken van een simpel wit waterbrood. In het oorspronkelijke recept wordt verse gist gebruikt. Die heb ik vervangen door droge gist. Als je melkbrood wilt maken, vervang dan het water simpelweg door melk. Melkbrood blijft iets langer goed en smaakt iets fijner dan waterbrood. Maar dat is een kwestie van smaak!

Dagelijks brood uit eigen oven
Een basisrecept die je makkelijk kunt maken. De geur van versgebakken brood in je huis is één van heerlijkste dingen die er bestaat.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 500 gram bloem
  2. 10 gram zout
  3. 8 gram droge gist
  4. 3 deciliter lauwwarm water
  5. 1 theelepel suiker
  6. 20 gram roomboter op kamertemperatuur
  7. olijfolie (ongeveer 3 theelepels)
Keukenbenodigdheden
  1. mixer of keukenmachine met deeghaken
  2. plasticfolie
  3. broodblik (of langwerpig cakevorm)
  4. bakkwast
Zo ga je te werk
  1. Zeef de bloem in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.
  2. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe de gist, water, suiker en boter in het kuiltje.
  3. Gebruik de deeghaken en zet de mixer aan. Laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 10 minuten draaien.
  4. (Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en het ongeveer een kwartier lang. Kneed net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat.)
  5. Zet ondertussen een grote kom klaar. Doe 1 theelepel olie in de kom. Smeer de kom in met de olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje
  6. Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom. Draai de deegbal even twee keer om. De hele oppervlakte van de deegbal moet goed bedekt zijn met een flinterdun laagje olie.
  7. Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen. De gist gaat nu lekker groeien en het deeg zal rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.
  8. Bereid de broodvorm voor. Gebruik hiervoor een broodblik of een langwerpige glazen ovenschaal of cakevorm. Smeer de broodvorm in met olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje.
  9. Smeer een dun laagje olie op het werkblad en stort het deeg hierop.
  10. Druk het deeg met de toppen van je vingers plat tot alle lucht eruit is. Het deeg moet ongeveer 1 tot 2 cm dik blijven. Rol het deeg op tot een rol. Leg de deegrol in de voorbereide broodvorm.
  11. Bedek de deegrol in de broodvorm met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer een uur rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg moet in volume verdubbelen.
  12. Wanneer het uur voorbij is, doe je de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  13. Doe het brood in de voorverwarmde oven. Bak het brood 40 minuten in de oven op 220 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.
  14. Haal het brood na de baktijd uit de oven. Haal het brood uit de vorm. Laat het brood op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.
  15. Snijd brood altijd aan met een goed kartelmes. Daar kan je mooi sneetjes mee maken. Dit brood is er lekker voor een heerlijke boterham met beleg. Het is ook heel geschikt om wentelteefjes of tosti's mee te maken.
  16. Maar, geduld is een schone zaak. Laat het brood op een rek helemaal afkoelen voor het aansnijden. Hierdoor droogt het brood niet snel uit.
Tip van Oma
  1. Zelfgebakken brood bevat geen e-nummers die het brood langer vers houden. Bij zelfgebakken brood is het belangrijk om het brood eerst goed af te laten koelen voor je het aansnijdt. Dat voorkomt uitdrogen van de kruim.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

42 reacties

  • Resie schreef:

    Heb je ook een recept voor krenten of suiker brood

  • Amanda schreef:

    Hallo,
    Als je volkoren brood wilt, wat moet je dan precies Veranderen? Ik heb nu een recept met volkoren tarwe meel, kan ik dat hier ook voor gebruiken?

    • Alesig schreef:

      Hoi Amanda,

      Volkoren tarwemeel is veel zwaarder van structuur, waardoor je meer gist zult moeten toevoegen aan het recept. Dit is wel een basisrecept. Met veranderen bedoel ik in de eerdere reacties dan ook het aanpassen van het recept. Net als bij speltmeel is volkorenmeel ook zwaarder dan gewoon tarwebloem. Gebruik voor 500 gram volkorenmeel dan ook 10 gram gist en iets meer boter, 25 gram. Dan zou het moeten lukken.

      Hartelijke groet
      Alesig

  • Marja schreef:

    Hoeveel gist heb je nodig voor speltbloem? Ik eet altijd speltbrood voor mijn gezondheid. Dus als ik dan zelf brood ga bakken, moet dat dan ook met speltbloem of speltmeel. Alleen weet ik de hoeveelheid gist dan niet. Vooral omdat je in een reactie zei dat dat “een heel ander verhaal” was. Alvast bedankt voor het antwoord geven. Ik weet dat mijn reactie hierop gedateerd is, maar ik heb dus net je 1e mailtje van de blog gekregen en was aan het snuffelen naar recepten. Vandaar mijn ( erg ) late vraag.

    • Alesig schreef:

      Hoi Marja,

      Dank voor je reactie. En mijn reageertijd terug is ook wat vertraagd…
      Het antwoord op je vraag is het volgende. Voor een spelbrood kan je dezelfde hoeveelheid gist aanhouden als voor het witbrood. Namelijk 8 gram als je een combinatie van speltbloem (250g) en speltmeel (250g) gebruikt. Dit recept heeft als toevoeging ook suiker, dan kan je overigens wel weglaten als nodig. Wel zout toevoegen, anders heeft je brood niet zoveel smaak. Als je alleen speltmeel gebruikt, dan krijg je een wat grover brood. Ik zou in dat geval iets meer gist gebruiken, 10 gram per 500 gram speltmeel. Dan zou het wel moeten lukken om dit brood te maken. Het zal natuurlijk wel een ander soort brood zijn, omdat spelt anders smaakt en anders van structuur is.

      Hartelijke groeten,
      Alesig

  • Robert schreef:

    Goede website in tegenstelling to vele anderen. Ik zou inderdaad altijd gist gebruiken ipv bakpoeder dat nogal eens aangeprezen wordt als wondermiddel maar dat veel minder goed rijst. Ook moet je veel mer bakpoeder toevoegen dan wordt aangegeven, waardoor je altijd met dik brood achterblijft dat amper is gerezen. Natuurlijke gist is veel beter. Duurt wat langer, maar het resultaat is beter.

    • Alesig schreef:

      Beste Robert,
      Dank je wel voor het compliment!
      Het is inderdaad een misvatting dat je voor brood ook bakpoeder kunt gebruiken.
      Echt brood wordt met gist gemaakt. Dan heb je inderdaad ook zuurdesem om brood mee te bakken. Ik zag laatst in een documentaire van Anthony Bourdain een pizzabakker aan de slag gaan met zijn pizzadeeg. Hij gebruikte een zuurdesem, dat al 200 jaar oud is en steeds levend is gehouden! Maar bakpoeder is voor het bakken van taarten en snelle broodjes (zoals biscuits, scones en het recept voor snelle kaneelbroodjes) ideaal.
      Hartelijke groeten
      Alesig

      • Teunis Rozenberg schreef:

        Heeft u een resept voor 580 gram bruin en wit en krentenbrood ik heb n.l een bakblik(emaile) van 35 cm waar ik een groter brood in kan bakken dan 500 grams brood.

        • Alesig schreef:

          Beste Teunis,

          Ik heb helaas niet direct een recept paraat voor 580 gram bruin of wit brood. Wel kan ik je als tip meegeven hoe je broodrecepten zelf kunt omrekenen. Je zult dan wel een goede nauwkeurige digitale weegschaal nodig hebben om de ingrediënten goed af te kunnen wegen. Stel dat je een brood wil bakken en wilt uitgaan van 580 gram bloem dan kan je door de volgende rekenmethode de juiste hoeveelheden voor het brood bereken.

          Stap 1: Deel 580 gram door 500 gram. Het resultaat is dan 1,16. Stap 2: vermenigvuldig alle andere ingrediënten met 1,16.
          Stap 3: Meet alles nauwkeurig af.
          Stap 4: Volg de stappen van het oorspronkelijke recept.

          Dit moet dan als alles goed berekend is, een brood opleveren dat hetzelfde is als het oorspronkelijke recept, maar dan iets groter.

          Veel succes met het uitproberen.

          Hartelijke groeten,
          Alesig

  • […] kregen we een recept  waar alle losse ingrediënten op staan, zodat ik het wel zelf kan samenstellen mocht ik dat […]

  • N van Bijsterveldt schreef:

    Goede middag, Ik gebruik altijd verse gist ipv droge gist
    Hoeveel gram verse gist moet ik dan nemen als je b.v. ergens een zakje droge gist nodig hebt.
    Wat is dan de verhouding ??

    • Elisabeth schreef:

      Hallo,
      Zoals hierboven staat aangegeven is het 20g verse gist voor 500g bloem, maar ik doe er meestal ietsje meer in, tussen 20 en 25g.

    • Alesig schreef:

      Hallo,

      Bedankt voor deze goede vraag. In de meeste van mijn recepten geef ik voor droge gist een gewichtsaanduiding aan.
      Een betrouwbare rekenformule voor droge gist vs verse gist is 1:2,5.
      Dat betekent dat wanneer een recept 8 gram droge gist aangeeft, dat je dan 20 gram verse gist moet gebruiken.
      Anders wanneer een recept 10 gram verse gist aangeeft, dan gebruik je 4 gram droge gist.
      De standaardzakjes droge gist die verkrijgbaar zijn in de meeste supermarkten bevatten 7 gram droge gist. In dat geval zou je dan 17,5 gram verse gist moeten gebruiken.

      Je kunt ook uitgaan van de hoeveelheid tarwebloem dat in het recept wordt gebruikt. Over het algemeen is 7-8 gram droge gist of 20 gram verse gist per 500 gram tarwebloem voldoende voor een goed resultaat. Wanneer je volkerenmeel gebruikt of andere soorten tarwe, zoals spelt of rogge is dit ezelsbruggetje minder geschikt.

      Hartelijke groeten,
      Alesig

  • E. VAN GALEN schreef:

    Zou het mogelijk zijn om de hoeveelheid verse gist te krijgen voor dit recept? Ik gebruik nooit droge gist…

    Alvast bedankt

    • Alesig schreef:

      Hallo,

      Goede vraag zeg. Ik kan je zeker de hoeveelheid verse gist aangeven. Als je verse gist gebruikt dan moet je 20 gram gist gebruiken. Maak de gist dan aan zoals je gewend bent. Ik gebruik altijd de vergelijking van 2 op 5 om droge gist om te zetten naar verse gist en vice versa.

      Groetjes
      Alesig

      • E. VAN GALEN schreef:

        Bedankt, ik ga dit brood zeker proberen. Hier in Frankrijk bestaat wit brood niet, en ik mis het ontzettend, balen van de “baguettes” 😉

        • Alesig schreef:

          Graag gedaan! Ik kan me voorstellen dat als je geen wit brood kunt krijgen, dat je het dan gaat missen. Maar die Franse Baguettes zijn toch ook wel lekker ;-). Ik zou wel op de zondagochtend een lekkere warme baguette van een echte Franse bakker willen eten. 😉 Ik heb een Lidl op loopafstand, die hebben tegenwoordig een warme broodafdeling. Ze hebben ook baguettes, maar ik kan me zo voorstellen, dat de baguettes die jij bij de bakker kunt halen stukken beter zijn ;-). Maar gewoon een witte boterham met boter en kaas, dat is gewoon comfortfood. Dit brood is makkelijk en goed zelf maken. Ik ben erg benieuwd of het lukt en of het brood het gemis een beetje kan wegnemen. Ik hoor het graag!

          Groetjes
          Alesig

          • E. VAN GALEN schreef:

            Ik heb nog één vraag, ik ga zo aan het brood beginnen… Het is misschien een domme vraag, maar wat bedoel je met “bloem”. Is dit de bloem die je voor gebak gebruikt, of speciaal broodbloem. Wij hebben hier gebakbloem (T45) en broodbloem (T55), in de laatste zit meer “as”. Daarna heb je ook nog T85 en zelfs T115, voor bruin/bruiner/bruinst brood. Dus wat gebruik jij hiervoor?

            Bedankt
            Elisabeth

          • Alesig schreef:

            Hoi Elisabeth,
            Ik gebruik gewone standaardbloem uit de supermarkt. Dat is hier T45…maar het beste is bloem voor brood is gewoon broodbloem. Ik zou kiezen voor de broodbloem.
            Veel succes!
            Groet
            Alesig

          • E. VAN GALEN schreef:

            Eerste versie (alleen T45) geslaagd en heerlijk. Tussen de middag ontdooit ik 2 sneetjes om te kijken hoe het brood zich gedraagt na invriezen. Nu ga ik half om half proberen…

          • Elisabeth Toda schreef:

            Goed, heb 1/2 om 1/5 T45 en T55 geprobeerd, maar is een stuk minder fijn dan alleen T45. Daarna T55 alleen, en dat was niet goed, de kruim is veel te grof daarmee. Dus ik ga verder met T45 alleen en maanzaad op de korst, verukkelijk!
            Groet
            Elisabeth

          • Alesig schreef:

            Hoi Elisabeth,

            Wat fijn dat je het even laat weten. Dan weet ik dat ook voor de volgende keer. Dochterlief lust geen zaadjes of pitten in haar brood. Maar maanzaad erop lijkt me helemaal geweldig. Goede tip! Dank je wel!

            Groetjes
            Alesig

          • Elisabeth Toda schreef:

            En met sesamzaad is het ook lekker 😉

          • E. VAN GALEN schreef:

            Hoi Alesig

            Misschien dat dat het verschil is tussen het brood hier en het nederlandse “witbrood”. Ik maak al jaren brood voor m’n man, maar de kruim is niet zo fijn als jullie witbrood. Ik zal het eerst eens met T45 maken, daarna kan ik half om half proberen en als laatste alleen T55. Dan kan ik het verschil zien.

            Bedankt, en je hoort nog van me!
            Elisabeth

  • rdrenthe schreef:

    Dit is een goed basis recept voor elk type brood (volkoren, koren, wit) ik zelf ben nu het zout aan het terug dringen. Zit nu op 5 -7 gram. en 15 gram boter.

    Je kan het brood ook in een braadslede maken, wordt het brood minder hoog maar breder. (Zelfs in een perilex taart vorm kan het.

    • Alesig schreef:

      Hoi,

      Bedankt voor je reactie. Ik vind dit ook een heel fijn recept voor brood.
      Het mooie van zelf brood bakken is dat je zelf kunt bepalen hoeveel zout en vet je toevoegt.
      Je kunt er ook prima mee variëren door er ingrediënten aan te toe te voegen en inderdaad te bakken als een rond of platter brood.
      De enige grenzen die er zijn bij bakken zijn je verbeelding en smaak!

      Groetjes
      Alesig

  • vriesjas schreef:

    kan het ook in een cakeblik??

    • Alesig Greving schreef:

      Hoi, dat kan ook. Je brood krijgt dan wel een taps oplopende vorm aan de onderkant, maar dat maakt voor de smaak verder natuurlijk niet uit. Een broodblik is over het algemeen wat breder dan een cakeblik. De vorm is eigenlijk het enige verschil. Dus als je dit brood wilt maken dan kan je prima aan de slag met je cakeblik.
      Groet
      Alesig

  • normen schledz schreef:

    Super recept en uitleg!! wat een mooi brood is het geworden.
    Dank u hartelijk.

    Gr Normen

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.