Oergerecht: American Pancake

Vraag jij je ook wel eens af waar bepaalde gerechten vandaan komen en hoe zijn zijn ontstaan? Sommige gerechten zijn zo oud dat ze universeel zijn en overal ter wereld worden gegeten, brood bijvoorbeeld, maar ook de pannenkoek. Bij de pannenkoek denk ik aan onze oude vertrouwde Hollandse pannekoek. We variëren erop los met zoet en hartig beleg. Ik geef de voorkeur aan de traditionele spekpannenkoek met stroop. Maar we gaan met de tijd mee, want een pannenkoek met shoarma of gyros inmiddels ook zo Hollands als Hollands kan zijn. Wat is jouw lievelingspannenkoek?

Prehistorisch voedsel

Pannenkoeken of varianten daarvan worden over de hele wereld gegeten. In Frankrijk zijn het crêpes, in Mexico tortilla’s, op Aruba pan bati, in Suriname roti en in Ethiopië enjera’s. Zo heeft elk land zijn eigen versie van de pannenkoek. Archeologen beweren dat onze prehistorische voorouders al pannenkoeken aten. Granen en zaden werden tussen stenen vermalen tot meel. Van dit meel en water of melk werd een papje gemaakt. Tussen hete stenen of in aardewerken potten op open vuur werd het papje gebakken tot platte pannenkoeken. Meer “back-to-basic” dan een pannenkoek is er dus niet. Ik ben erg benieuwd naar al de variaties die van deze oerpannenkoek afstammen.

Oergerecht

Ik vind het fascinerend dat de pannenkoek al werd gegeten in de prehistorie. Het is een oeroud gerecht, met zoveel variaties en je kan er alle kanten mee op. Het is puur, simpel en echt eten!

Dat brengt mij op een idee.

Ik benoem de pannenkoek hier op mijn blog officieel tot “Oergerecht”. Ik beloof plechtig de Pannenkoek in ere te houden. Dit doe ik door maandelijks een pannenkoekrecept te plaatsen. Ik ga hiervoor op culinaire wereldreis (in mijn eigen keuken) op zoek naar alle pannenkoeken van de wereld.

United States of America

De eerste stop maak ik in de Verenigde Staten. De eetcultuur in de VS is relatief jong. Het is ontstaan door een versmelting van invloeden vanuit alle culturen in de wereld. De pannenkoek is in Amerika dan ook een zeer geliefd gerecht. Zoals ook wij pannenkoeken en poffertjes kennen, kennen ze in Amerika ook verschillende pannenkoekenrecepten: de Pancake (ook wel Flapjacks, Hotcakes of Griddlecakes genoemd), Dutch babies, Silver dollar pancakes en Johnnycakes.

Basic American Pancakes

Dit keer ga ik de Basic Pancakes maken. In Nederland kennen wij deze pannenkoeken als American pancakes. De pancakes zijn kleiner dan onze pannenkoeken en iets sponzigers van structuur. Dit komt door de toevoeging van bakpoeder. De bakpoeder laat het beslag rijzen. Tradioneel worden deze pancakes gegeten als ontbijt met maplesyrup (ahornsiroop), vers fruit, boter, jam, poedersuiker of honing. Ook wordt hier knapperige bacon bij geserveerd. Hmm…een bekende combinatie, denk maar aan de spekpannenkoek.

Dit is een basisrecept, maar je kunt er eindeloos mee variëren door fruit of specerijen aan het beslag toe te voegen. De pancakes zijn verbazingwekkend snel klaar en erg makkelijk te maken.

Zelf toevoegen

Dit heb je nodig voor American Pancakes

* 2 cups bloem (zeef de bloem eerst om klontjes te voorkomen)
* 2 1/2 theelepels bakpoeder
* 3 eetlepels suiker
* 1/2 theelepel zout
* 2 grote eieren (of 3 kleine)
* 1 1/2 tot 1 3/4 cups melk
* 2 eetelepels gesmolten boter
* wat zonnebloemolie om in te bakken

Stap 1

Zeef de bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom samen. Roer het goed door elkaar.

Meng in een tweede kom de ei en de 1 ½ cup melk. Klop dit even met een garde tot een geheel.

Stap 2
 

Doe het mengsel van ei en melk bij de droge ingrediënten. Roer dit goed door je een glad beslag hebt.

Stap 3

Smelt de boter in de magnetron. Meng de gesmolten boter door het beslag.

Als je beslag te dik is kan je het laatste beetje melk toevoegen. Je kunt dit testen door een beetje beslag met een lepel op te scheppen en vanaf de lepel te laten vallen in de kom. Vloeit het beslag soepel van de lepel af, dan is de dikte goed om de pancakes in de koekenpan te schenken.
 
Stap 4
Laat een koekenpan heet worden. Ik heb een siliconen kwastje gebruikt om de pan met olie in te vetten. Dit zorgt ervoor dat de olie gelijk verdeeld is in je pan en dat je niet te veel olie gebruikt.
Geen houten keukenkwastjes gebruiken! Daar zitten plastic haartjes op. Die haartjes smelten weg in een hete pan. Niet echt handig! Uhm…ik spreek overigens uit ervaring…

Gebruik per pancake een ¼ cup van het beslag. Schenk het beslag in een koekenpan, Bak de pancake tot er bubbeltjes op de bovenkant komen en de randen een beetje droog worden. De bubbeltjes worden gevormd door het toegevoegde bakpoeder.

Let op de onderkant van je pancake. Deze moet lichtbruin worden. Als de ene kant van de pancake lichtgebruin is, draai dan de pancake om en bak de andere kant ook bruin.

Met dit recept maak je genoeg pannekoeken voor vier personen.

Het Resultaat

Heerlijke American Pancakes. Ik heb er hier gewone Hollandse stroop bij geserveerd met een klein beetje honing. Zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Genieten maar!

Bron: Wikipedia en Southern Food

 

4 reacties

 • Den.john.2@gmail.com schreef:

  Wat versta je onder een cup

  • Alesig schreef:

   Hoi,

   Een cup is een maatbeker met een inhoud van ongeveer 240 ml.
   De cups worden in Amerika en Engeland veel gebruikt in de keuken in plaats van een weegschaal.
   In een artikel over cups en spoons heb ik een conversietabel opgenomen. Via de link hieronder kan je een omrekentabel vinden.

   Cups and spoons

   Groetjes
   Alesig

 • Alesig Greving schreef:

  Wat een leuke reactie over pannenkoeken. Ik ga zeker op 15 maart ook aandacht besteden aan de pannenkoek!

 • Anonymous schreef:

  Vrijdag 15 maart is het Nationale Pannenkoekdag.
  Wist je dat Pannenkoekdag al eeuwenlang bestaat?! Het is namelijk ontstaan binnen het geloof. De dag voor het vasten moesten namelijk alle eieren, melk en vetten opgemaakt worden, en dus zijn mensen daar pannenkoeken van gaan bakken. Tegenwoordig wordt er niet meer zo streng gevast. Maar pannenkoeken eten is nog steeds een feestje voor veel mensen.
  Vandaar dat we nu nog steeds elk jaar de Nationale Pannenkoekdag vieren. Met als hoogtepunt de scholenactie, waarbij honderden basisscholen een pannenkoekfeest organiseren voor ouderen. Op Nationale Pannenkoekdag draait alles om ‘kinderen bakken voor ouderen’. Dit kan natuurlijk ook buiten de school om! Kinderen kunnen voor opa en oma bakken. Of samen met kinderen uit de straat een oudere buurman of buurvrouw verrassen met een lekker pannenkoek.
  Wil jij ook meedoen met de Nationale Pannenkoekdag, bezoek dan onze
  Website/ Facebook/ Twitter of Hyves
  PANNENKOEK WEETJE De grootste pannenkoek ooit was 15 meter lang en woog 300kg!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.