Taart van gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk taart (14)Deze taart van gecondenseerde melk is snel gemaakt. Maak het bijvoorbeeld als je onverwacht bezoek op de koffie krijgt. Het resultaat is een lekkere cake die goed smaakt bij de koffie.

Toen we in de jaren ’80 in Nederland kwamen wonen, waren exotische ingrediënten vrij schaars. Gecondenseerde melk was in een gemiddelde supermarkt bijna niet te vinden of het was heel erg duur. Dat vond ik als kind raar. Op de blikjes gecondenseerde melk die ik uit Aruba kende, prijkten altijd de Friese vlag of een afbeelding van een Fries Meisje. Dat waren (en zijn) de twee merken die de lekkerste gecondenseerde melk maken. Het zijn producten van Nederlandse bodem, dus waarom het op Aruba makkelijker was om een gecondenseerde melk te kopen dan in Nederland verbaasde mij. Tegenwoordig kan je in een wat betere supermarkt goed terecht voor gecondenseerde melk. De blikjes staan vaak verstopt in de schappen tussen de Oosterse producten. Ook dat geeft een gek beeld. Het blikje met de Friese vlag staat tussen de bamboe en kokosmelk. Hoe Nederlands het ook is, het blijft ook vandaag nog een tikkeltje exotisch.

Omdat de tropische producten moeilijk verkrijgbaar waren, werden ze vaak meegenomen vanuit Aruba.  Als traktatie voor de kinderen werden hele kleine blikjes gecondenseerde melk meegenomen. Die blikjes waren zo klein en schattig. Ze zijn nu in Nederland ook wel verkrijgbaar bij grotere goed bevoorraadde toko’s. Maar destijds waren ze voor ons als kinderen een delicatesse. Ieder kind kreeg één blikje. Er zat ongeveer 25 – 30 ml gecondenseerde melk in. Met een blikopener maak je een twee kleine gaatjes in het blikje. Het ene gaatje moet net iets groter zijn dan het andere, zodat er lucht in het blikje kan komen en de heerlijke dikke zoetige melk zo uit het blikje kon worden gezogen. Dat was een feest van zoetigheid.

Deze diashow vereist JavaScript.

Toen ik dit recept tegenkwam werden mijn jeugdherinneringen opgeroepen. Ik kende wel een taart met gecondenseerde melk erin als zoetmaker. Maar in dit recept speelt de gecondenseerde melk de hoofdrol. Ik wist meteen dat ik deze taart wilde maken. De taart van gecondenseerde melk is ondanks de zoete melk vrij licht van smaak. Doordat er geen extra suiker in gaat en alle zoetigheid van de suiker in de gecondenseerde melk zelf komt is de taart licht gezoet en niet zwaar.

Taart van gecondenseerde melk
Makkelijke taart met gecondenseerde melk in de hoofdrol.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 blik gecondenseerde melk
 2. 4 eieren
 3. 150 gram bloem
 4. ½ theelepel bakpoeder
 5. 1 eetlepel vanillesuiker
 6. 50 gram boter (gesmolten)
voor het bakblik
 1. 1 eetlepel boter op kamertemperatuur
 2. 2 eetlepel bloem
Keukenbenodigdheden
 1. Bakblik (Ø 22 cm)
Zo ga je te werk
 1. Doe de 50 gram boter in een magnetronbestendig kommetje. Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. (Pas op met het gebruik van de magnetron. Als je de boter te lang verhit kan het gaan spetteren en dan zit je hele magnetron onder de boterspetters.)
 2. Bestrijk het bakblik met de eetlepel boter op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de hele binnenkant van het bakblik goed met de boter is ingesmeerd.
 3. Schep twee eetlepels bloem in het bakblik. Draai het bakblik met de bloem erin rond, zodat het bakblik helemaal bedekt raakt met bloem. Gooi eventueel overtollige bloem weg.
 4. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 5. Zeef de bloem en voeg hier de bakpoeder aan toe.
 6. Gebruik een grote kom voor het maken van het beslag. Doe de gecondenseerde melk, gesmolten boter, eieren, bloem en bakpoeder in de kom.
 7. Meng alles met een handmixer of keukenmachine samen tot een glad beslag.
 8. Voeg de vanillesuiker toe en meng alles goed door het beslag.
 9. Schenk het beslag in het bakblik.
 10. Bak de taart in 40 minuten in de oven gaar op een temperatuur van 180 ºC. Om te controleren of de taart gaar is steek je een satéstok in het midden van de taart. Wanneer het stokje droog uit de taart komt is de taart gaar. Als het stokje nog nat is, bak dan de taart met tussenpozen van 5 minuten verder. Test steeds of de taart gaar is met een satéstokje.
 11. Haal de taart uit de oven en laat de taart in het bakblik 15 minuten afkoelen. Haal de taart vervolgens uit de vorm. Laat de taart helemaal afkoelen.
 12. Besprenkel de taart met poedersuiker voor het serveren.
Tip van Oma
 1. Serveer de taart met wat vers geklopte slagroom. Doordat de taart niet zo zoet is, kan je de taart ook met wat jam, marmelade of lemon curd kunnen serveren.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • mia schreef:

  kan ik hier ook nog appelen en/of chocolade aan toevoegen?

  • Alesig Greving schreef:

   Hoi Mia,

   Ik denk dat appel hier niet zo goed bij zal gaan. De structuur van de taart is daar net iets te compact voor. Wel zou je chocolade kunnen proberen. Je kan dan een halve reep chocolade in kleine stukjes hakken en aan het eind als het beslag klaar is kunnen toevoegen. Ik heb dat zelf niet geprobeerd maar ik denk dat het wel goed zou kunnen lukken. Als je het uitprobeert ben ik erg benieuwd naar je resultaten.
   Groetjes
   Alesig

   • mia schreef:

    Ik heb deze taart gemaakt en heb er chocoladedruppels en één grote appel in blokjes gesneden aan toegevoegd. Ik vond dat het naar broodpudding smaakte en er ook naar uitzag. De volgende maal voeg ik nog meer appel toe in de hoop dat de taart dan niet zo droog zal zijn.

    • Alesig Greving schreef:

     Hoi Mia,
     De structuur van de taart is inderdaad wat compact. Als je een taart met appel en chocolade wilt maken kan je beter een ander basisrecept gebruiken. Kijk eens bij mijn recept voor rabarbertaart. Vervang daar de rabarber door de appel en voeg de chocolade toe. Ik denk dat dat recept in combinatie met appel en chocolade je betere resultaten zal geven.
     Groetjes
     Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.