Vanille rum custard

Custard Rum-10

Custard

Deze vanille rum custard is perfectie in simpliciteit. Geen gedoe, geen tierelantijntjes…gewoon hemels.

Vandaag heb ik een must-try recept voor je. Heb je wel eens zelf een custardpudding gemaakt? Helemaal zelf, dus ook zonder custardpoeder? Wil het proberen? Met dit recept kan dat. Dat klinkt intimiderend ik weet het. Maar wees gerust, met dit recept voor vanille rum custard gaat het je lukken. Het kan bijna niet mis gaan met dit recept. Het is niet moeilijk. De oven en koelkast doen het meeste werk. De lof en eer zijn natuurlijk voor bestemd. Deze vanille rum custard is smaakvol en romig. De structuur is zijdezacht. De vanille en rum complementeren elkaar. Ik hou van dit soort gerechten. Eenvoud, puurheid, simpliciteit en smaak, daar gaat het hierbij om.

Deze diashow vereist JavaScript.

Gewoon met een lepel

De custard zag er in de ovenschaal prima uit. Het was goudgeel van kleur. De spikkeltjes van het vanillemerg waren goed te zien. Maar echte foodporn? Dat was het op het eerste oog niet. Om de foto wat te pimpen besloot ik antieke theekopjes met roosjes en een gouden randje uit de kast te halen. Dat oogt tenminste mooi op de foto, dacht ik. Toen was het tijd om de custard te proeven. Het was spannend. Ik was erg benieuwd of de structuur van de custard goed was en of de smaken bij elkaar kwamen. Ik nam een eerste hap…

Het lepeltje custard in mijn mond veroorzaakte een romige symphonische smaakmelodie van zijdezachte puurheid en pure smaakintensiteit. De heerlijke romigheid van de vanille custard zorgde voor extase. Het was lekker…ik wilde meer.

De custard liet zich het mooist op de foto zetten zoals ze is. Simpele schoonheid en verleiding…een lepel en een heerlijk dessert. Meer is niet nodig. Dat bleek even later bij ons aan tafel ook. Zodra de chique kopjes leeg waren keken we elkaar aan. Er was nog over. Drie lepels doken bliksemsnel naar de ovenschaal met de custard die midden op tafel stond. En we aten de rest van de custard op…gewoon met een lepel.

Custard met vanille en rum
Deze vanille custard met rum is perfectie in simpliciteit. Geen gedoe, geen tierelantijntjes...gewoon hemels.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 75 gram suiker (3/8 cup)
  2. ¼ theelepel zout
  3. 2 eieren
  4. merg van 1 vanillestok
  5. 475 ml slagroom (2 cups)
  6. 45 ml donkere Caribische Jamaica Rum (3 eetlepels)
  7. Keukenbenodigdheden
  8. 1 kleine ovenschaal (inhoud 1,5 liter)
  9. 1 grote ovenschaal (inhoud 3 liter)
  10. NB: De inhoud van de grotere ovenschaal is niet heel belangrijk voor het recept. Het belangrijkste is dat de kleinste ovenschaal met gemak in de grootste past en dat er voldoende ruimte in de schaal blijft om deze te vullen met water tijdens het bakken van de custard.
Zo ga je te werk
  1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  2. Meng in een grote kom suiker, zout, eieren en het merg van het vanillestokje samen. Roer alles goed samen met een garde.
  3. Schenk vervolgens de slagroom en de rum bij het mengsel in de kom. Meng alles goed tot een egaal mengsel ontstaat.
  4. Schenk het mengsel voor de custard in de kleine ovenschaal van 1,5 liter.
  5. Zet deze kleine ovenschaal in de grotere ovenschaal.
  6. Vul een waterkoker en laat het water koken. Schenk het kokend water voorzichtig in de grotere ovenschaal. Vul de deze ovenschaal tot halverwege met water.
  7. Doe de beide ovenschalen zo in de oven. Bak de custard in 40 tot 50 minuten op 160 ºC in de oven.
  8. De custard is gaar wanneer alleen het midden nog zacht is en wiebelt. De zijkanten van de custard moeten stevig aanvoelen.
  9. Haal de kleine ovenschaal met de custard uit de grote ovenschaal met het water. Laat de custard afkoelen en op kamertemperatuur komen. Zet de custard vervolgens in de koelkast om verder af te koelen en op te stijven. De custard is klaar als de pudding helemaal is opgesteven en dus het midden ook stevig is.
Tip van Oma
  1. "Maak deze custard en geniet." Dit is eigenlijk de enige tip die je kan geven. Dit is echt een heerlijkheid die je geproefd moet hebben.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.