Gestoofde peren met safraan en kardemom

Gestoofde peren met safraan en kardemom-15

Als er iets een retro toetje is, dan is het wel een gestoofd peertje. Deze peertjes zijn retro met een moderne twist van rosé, saffraan en kardemom.

Kardemom is één van mijn meest geliefde specerijen. Het aroma en de geur is zo bijzonder. Ik ontdekte kardemom voor het eerst toen ik besloot om zelf specerijkruiden te gaan maken voor kruidnoten. Ik liep naar de specerijafdeling van de lokale toko en zag daar een hele wand vol specerijen staan. Het was indrukwekkend. Ik deed mijn ogen dicht en kon de geuren van de exotische landen ruiken waar al deze kruiden en specerijen hun oorsprong hebben. Ik waande me op een Oosters marktplein bij de kraam van een specerijhandelaar. Ik heb vaak genoeg in de supermarkt bij de kruiden- en specerijafdeling gestaan, maar op de een op andere manier wordt alles daar zo goed verpakt in potjes, dat de geuren min of meer uitgewist worden. Hoe anders is dat in een toko. Zodra je daar binnen loopt ruik je dat je op een plek bent beland, waar een nieuw culinair avontuur gaat beginnen.

Deze diashow vereist JavaScript.

3 duurste specerijen ter wereld 

Retro en vintage is trendy tegenwoordig. Het is het teruggrijpen naar oude gebruiken, voorwerpen en tradities met respect voor de tijdsgeest van toen, maar aangepast zodat het een plek kan vinden in de wereld van vandaag. Zo is dit recept ook. Het wordt niet alleen retro, maar ook exclusief en luxueus.Saffraan, vanille en kardemom zijn de drie duurste ingrediënten ter wereld. In dit gerecht gebruik ik saffraan én kardemom. Dat is luxe.

De saffraan geeft de peren een gelige gloed en een aardse smaak. De kardemom heeft zijn eigen kenmerkende smaaksensatie, geurig en harsachtig geeft het extra dimensie aan deze zoete peertjes. Het aroma dat je huis vult tijdens het koken van deze peertjes is sensationeel. Dat aroma wordt gevangen in de peertjes en geconcentreerd in de stroopsaus. Maak deze peertjes en beleef zo je in je eigen keuken een klein culinair avontuur.

Gestoofde peren met safraan en kardemom
Een ouderwets toetje in een modern jasje. De smaakcombinatie van saffraan en kardemom is een absolute winnaar.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. ½ eetlepel kardemom peultjes
 2. 2 cups rosé wijn
 3. 3/4 cups suiker
 4. snufje zout
 5. 1 ½ eetlepel citroensap
 6. ¼ theelepel saffraandraadjes
 7. 4 geschilde peren met steel
Zo ga je te werk
 1. Gebruik peren die wat stevig zijn en niet te melig. Schil de peren, maar laat de steel zitten.
 2. Kneus de kardemompeultjes. Doe dit door met een deegroller over de peultjes te rollen of door ze met de onderkant van glas fijn te drukken. Zorg ervoor dat de pitjes in de peultjes blijven zitten.
 3. Gebruik een pan met een dikke bodem. Schenk de rosé wijn en citroensap in de pan. Voeg suiker, saffraan en kardemompeultjes toe aan de wijn. Verwarm de wijn totdat de suiker helemaal is opgelost.
 4. Doe de peren voorzichtig in de pan. De peren moeten helemaal kopje onder gaan. Als de wijn niet genoeg is om de peren onder te dompelen kan je water toevoegen totdat de peren helemaal ondergedompeld zijn.
 5. Doe de deksel op de pan. Laat de peren 30 minuten afgedekt koken op laag vuur. Draai de peren regelmatig om. De peren moet zacht worden en niet papperig.
 6. Als de peren gaar zijn haal je ze uit de pan met een schuimspaan. Leg ze op een bord en zet ze even apart.
 7. Laat de pan met de wijnsiroop op het vuur staan. Verhoog het vuur en laat de stroop inkoken tot er ongeveer een kopje stroopsaus over is. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten, als je geen extra water hebt gebruikt. Ik heb extra water gebruikt om mijn peertjes wat dik waren. Het inkoken van de saus duurde bij mij ongeveer een half uur. Schenk de stroopsaus door een zeef.
 8. Serveer de peertjes met de nog warme ingedikte stroopsaus.
Tip van Oma
 1. Serveer de peertjes met wat vanille-ijs. Schenk de ingedikte saus in een mooi klein schenkkannetje en zet dit op tafel met samen met de peertjes.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.