Brandy Crème Anglaise

Brandy Creme Anglaise (16)Crème Anglaise lijkt op een lichte vla. Door de toevoeging van de Brandy wordt het een hemels gerecht zo fluweelzacht als de veertjes van engelenvleugels…

Kerstverhaal – deel 2

Vandaag deel ik met jullie deel 2 van de drieluik rondom het kerstverhaal. “Alesig, kom op. Kerst is toch al lang voorbij!”, hoor ik je denken.
Ja, dat klopt. Maar het kerstverhaal zelf is een verhaal van alle tijden en het is een begin en geen eindpunt. Het is een verhaal van geloof, trouw, oprechtheid, verwachting, hoop en vrede. Volgens de Katholieke traditie bestaat het Kerstfeest niet alleen maar uit 2 dagen, maar zelfs uit 12 dagen. Denk maar aan het Engelstalige lied 12 days of Christmas. Wij laten onze kerstboom elk jaar staan tot aan 6 januari. Dat is het feest van de Openbaring van de Heer ook wel bekend als Driekoningen. Vandaag vertel ik in het tweede deel van deze drieluik van het kerstverhaal over de worsteling van Jozef en over de geboorte van Jezus.

“Zalig kerstfeest!”

Deze diashow vereist JavaScript.

 Het kerstverhaal – Deel II

Jozef was een simpele man uit de lijn van de machtige koning David. Hij werkte hard. Hij was dolverliefd op zijn Maria. Ze waren verloofd en zouden gaan trouwen. Op een avond was Maria bij Jozef gekomen. Ze had hem iets verteld, dat hij absoluut niet kon en wilde geloven. Met weerzin en afkeer had hij haar aangehoord terwijl zij sprak over haar zwangerschap. Ze had met geen man geslapen, maar er was een Engel Gods bij haar geweest. Nu was ze zwanger. Jozef had Maria weggestuurd. Zijn eerbaarheid en trots was hem te groot om een schandaal te maken. Hij vertelde Maria dat hij hun verloving zou verbreken. In stilte. Niemand hoefde ervan te weten en Maria kon haar eigen weg gaan en als ze dat wilde met de vader van het het kind dat ze droeg. Betraand en wanhopig had hij Maria weggestuurd. Het duurde die nacht heel lang voordat Jozef in slaap viel. In zijn slaap kreeg hij een droom. Ook hij werd door een engel bezocht in zijn droom. De engel zei tegen hem: “Jozef, zoon van David, weest niet bang om Maria te trouwen. Ze zal een zoon baren. Geef hem de naam Jezus, Immanuël, wat betekent ‘God met Ons’. Jozef geloofde Maria van dat moment aan en trouwde met haar. 

In die tijd werd er een volkstelling gehouden. Iedere inwoner van het gebied waar Herodes de Grote regeerde moest zich laten inschrijven in de oorspronkelijke geboortestad van zijn voorvaderen. Jozef stamde af van koning David en kwam oorspronkelijk ui Bethlehem. Van het geld dat Jozef verdiend had met maken van een aantal stoelen en tafels kocht hij op de markt voor weinig geld een oude ezel. Samen met Maria, die nu hoogzwanger was, reisde hij af naar Bethlehem. Eenmaal daar aangekomen zochten ze onderdak. Een plek om de nacht door te brengen die geschikt was voor een zwangere vrouw. De herberg waar ze aanklopten was overvol. De herbergier stelde voor dat ze de nacht zouden doorbrengen in een stal. Dat zou beter zijn dan in de openlucht. Eenmaal in de stal kreeg Maria haar kind. Er was niemand bij haar om haar te helpen. Behalve haar man Jozef. Samen brachten ze het kind ter wereld. Ze noemden hem Jezus, Immanuël. Ze wikkelden hem in doeken en legden hem in een voederbak of kribbe. 

Maria en Jozef legden zich te rusten. Ze waren moe. Maria kon niet slapen. Steeds keek ze naar het mooie kind in de kribbe. Plotseling hoorde ze kloppen op de deur. Ze maakte Jozef wakker. Jozef stond op en trek zijn kleren recht. Voorzichtig opende hij de deur. Daar stond een groep herders met grote kuddes schapen buiten de stal. Jozef wist niet wat hij ermee aanmoest. Eén van de herders sprak: “Heer, is het kind waar de engelen over spraken hier bij u geboren?”. Jozef was vol verbazing toen hij deze vraag hoorde. “Ja”, zei hij. “Het kind is hier geboren.” Nog voordat hij zijn laatste woorden had uitgesproken vielen alle herders in eerbied neer op hun knieën. De herder die eerder sprak vertelde over wat hun net was overkomen. Ze lagen te slapen in het veld. Toen er plotseling een groot licht de hemel verlichtte. Ze werden wakker van het licht. Het was een engel Gods die hen vertelde: “Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David voor jullie een redder geboren. Hij is de messias,* de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een doek gewikkeld in een voederbak ligt.’  En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger van engelen dat God prees met de woorden: “Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft”.

Brandy Crème Anglaise
Een zalig en zacht nagerecht, dat geserveerd kan worden met vers fruit, gebakken banaantjes of met een bolletje ijs.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 ½ cup halfvolle melk
 2. ½ cup slagroom
 3. 6 grote eidooiers
 4. ¼ cup suiker
 5. snufje fijne zeezout
 6. 1 eetlepel Brandy (Bourbon of Whiskey werkt ook)
 7. Ijsblokjes (minstens 12)
Keukenbenodigdheden
 1. 2 grote kommen
 2. 1 metalen kom
 3. steelpannetje
 4. garde of elektrische handmixer
 5. houten lepel
 6. zeef
Zo ga je te werk
 1. Maak een ijsbad klaar. Vul een grote kom met de ijsblokjes. Vul dit aan met koud water. Zet dit vast klaar en zet opzij.
 2. Doe de melk en slagroom samen in een steelpannetje. Laat dit koken op een middelmatig vuur.
 3. Meng de eidooiers, suiker en zout samen in de 2e grote kom. Klop dit met een garde of met de elektrische handmixer tot een dik luchtig geheel.
 4. Giet langzaam de helft van de hete melk in het eiermengsel. Gebruik een houten lepel om het mengsel te roeren. Blijf constant roeren.
 5. Giet het eiermengsel bij de rest van de melk terug in het steelpannetje. Blijf constant roeren.
 6. Roer de eetlepel Brandy (Bourbon of Whiskey) door het eiermengsel. Blijf constant roeren.
 7. Zet de steelpan op laag vuur en laat het geheel heel zachtjes koken. Blijf constant roeren. Blijf het mengsel koken totdat het dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Je kunt ook met een thermometer testen of de crème klaar is. Het eiermengsel moet dan 82 ºC aangeven. Neem de pan dan van het vuur af.
 8. Zeef de crème Anglaise in een metalen kom. Zet de kom in het ijsbad. Blijf de crème Anglaise roeren terwijl het in het ijsbad staat totdat de crème volledig is afgekoeld.
 9. Bewaar de crème Anglaise in de koelkast tot je het serveert.
Tip van Oma
 1. Je kunt de crème Anglaise maximaal een dag tevoren maken. De crème Anglaise smaakt erg goed met een plak Angel Food Cake. Als je geen liefhebber bent van alcohol dan kan je de Brandy ook weglaten. Bewaar de eiwitten die je overhebt en gebruik ze om schuimpjes of een meringue te maken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.