Een varkenshaasje dat harten verovert…

Varkenshaasjes in spek geserveerd met slaHet is alweer een tijdje geleden, dat ik voor het eerst voor mijn man kookte. Inmiddels zijn we honderden maaltijden verder, maar dit blijft toch een speciaal gerecht voor ons. Het varkenshaasje, dat zijn hart veroverde.

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Ik wilde heel graag eens een keer voor hem koken en ook groots uitpakken. De liefde van man gaat immers door de maag niet?

Ik wilde dus groots uitpakken. Gehaktballen of een karbonaadje waren niet bijzonder genoeg vond ik op dat moment. Het moest een varkenshaasje worden. Ik experimenteerde met oestersaus en katenspek. Dit recept werd een daverend succes! Hij vond het heerlijk.

Varkenshaasje met katenspek

Zo heerlijk zelfs, dat hij het aandurfde om mij uit te dagen om tijdens de eerstvolgende familiebijeenkomst van zijn familie het hoofdgerecht te verzorgen. En ja, hij had al zelfs ingevuld, dat het dit recept moest worden. Nu moet ik erbij vertellen, dat het ook mijn allereerste ontmoeting met mijn schoonfamilie was. Met knikkende knieën en dikke knoop in mijn maag kwam ik daar aanzetten met mijn varkenshaasjes en oestersaus in mijn boodschappentasje. Gelukkig heb ik een ontzettend lieve schoonfamilie en ze ontvingen mij met open armen. En de varkenshaasjes, die waren een groot succes tijdens het familiediner. De harten waren veroverd!

Ik raad je dit smakelijke recept van harte aan!

Deze diashow vereist JavaScript.

Varkenshaasje dat harten verovert
Een heerlijke gekarameliseerde varkenshaas met oestersaus, die harten sneller doet kloppen!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 varkenshaasje (voor 2 personen)
 2. 7 plakjes katenspek
 3. zout
 4. peper
 5. 1 theelepel suiker
 6. 2 á 3 theelepels oestersaus
 7. 1 eetlepel boter
 8. een klein scheutje olijfolie
 9. 1 eetlepel gedroogde peterselie
Zo ga je te werk
 1. Wrijf het varkenshaasje liefdevol in met zout en peper. Doe dit aan beide kanten met evenveel liefde (én zout en peper).
 2. Laat je oven ondertussen lekker opwarmen, zodat het goed heet wordt (200 °C). Leg op een de plakjes katenspek een klein beetje over elkaar, zodat ze bij het inwikkelen elkaar mooi overlappen. Vet ook alvast een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Zet een koekenpan op het vuur en laat de boter smelten.
 3. Leg het varkenshaasje voorzichtig in de hete pan. Blijf het in de gaten houden. De varkenshaas moet niet lang braden, maar net lang genoeg tot het dichtgeschroeid is, zodat alle heerlijke sappigheid en smaak gevangen wordt. Zodra de buitenkant van de varkenshaas verkleurt kan het vuur uit. Dit duurt maximaal een minuut per kant.
 4. Til het varkenshaasje voorzichtig op en leg het voorzichtig in het midden van het katenspekdekentje.
 5. Bestrijk de varkenshaas met 2 theelepels oestersaus. Bestrooi nu weer met wat peper en zout. Strooi nu de suiker eroverheen. Niet veel, maar net genoeg om je varkenshaasje dat beetje extra liefde (en smaak) mee te geven.
 6. Rol het dekentje katenspek om de varkenshaas heen. Gebruik cocktailprikkers om de stukjes katenspek aan elkaar vast te maken en vast te houden.
 7. Leg het varkenshaasje in de ovenschaal. Besprenkel het varkenshaasje met wat olijfolie en strooi hier wat gedroogde peterselie overheen. Bak het varkenshaasje in de oven op 200 °C.
 8. Bak het varkenshaasje eerst 15 minuten in de oven. Dan haal je varkenshaasje uit de oven en draai hem voorzichtig om. Vervolgens bak je het af in nog eens 15 minuten.
Notes
 1. Serveer deze varkenshaas met rijst en een frisse salade.
 2. Vers gebakken frites passen hier ook prima bij.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

P.S. Ik heb dit recept op 20-12-15 aangepast. Dit is één van mijn meest geliefde recepten. Soms doet eten dat met je, dan heb je er speciale herinneringen aan. Dit recept is ook bijzonder omdat het ook een gepubliceerd recept is. In het kookboek Food Lovers voor Food Bloggers is dit recept ook te vinden. Wil je weten hoe je het boek kunt bestellen, klik dan op het plaatje hieronder.

Link naar foodbloggers kookboek

13 reacties

 • AMJ schreef:

  Ik maak het regelmatig maar dan met gerookte ontbijtspek ipv katenspek (hadden we de eerste x toevallig in huis en dat bevalt goed) en wij vinden het echt heerlijk!

  • Alesig schreef:

   Hoi AMJ,

   Dank je wel voor je reactie. Ook met gerookte ontbijtspek gaat het inderdaad ook goed. Het belangrijkste bij dit recept is dat er een speklaag om het haasje heen wordt gewikkeld. Dit zorgt voor extra sappigheid en voorkomt dat de varkenshaasjes uitdrogen.
   Heel fijn, dat het recept bij jullie in de smaak valt. Dat vind ik erg leuk om te horen!

   Hartelijke groeten,
   Alesig

 • Hanneke Nauta schreef:

  Vandaag dit recept gemaakt. En sorry…..viel toch tegen. Lekker om eens wat anders met varkenshaas op tafel te zetten, jawel! Maar mijn nieuwe kersttopper gaat dit toch niet worden.

  • Alesig schreef:

   Dag Hanneke,

   Bedankt voor je reactie.
   Smaken verschillen nu eenmaal. Gelukkig maar. Wel jammer dat het bij jou niet in de smaak is gevallen.

   Voor mij blijft dit één van de lekkerste manieren om varkenshaasjes te bereiden.

   Groetjes
   Alesig

 • evert schreef:

  Ik bak het varkenshaasje ca 400 gran in twee delen in de oven op 200 graden 15 minuten en dan is hij heerlijk rosè van binnen

 • Martijntje schreef:

  Mag ik vragen waar jij de oestersaus
  koopt?
  Ik wil dit recept graag gebruiken voor eerste kerstdag; het ziet er heerlijk uit!!

  • Alesig schreef:

   Dag Martijntje,

   Leuk dat je de varkenshaasjes wilt maken voor kerst. Oestersaus is verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten zoals Albert Heijn of Jumbo. Het staat vaak bij het vak met Indische ingrediënten. Het is bij de meeste aziatische toko’s ook te kopen.

   Hartelijke groeten,
   Alesig

 • Anonymous schreef:

  Heb vandaag jou Blog ontdekt en heb direct dit gerecht gemaakt. Het was meer dan heerlijk en mijn familie heeft ervan genoten. Zal het zeker weer maken en ook aan mijn vrienden aanraden. Bedankt voor dit overheerlijke gerecht. Groetjes, Michelle, Den Bosch

  • Anonymous schreef:

   Hallo Michelle, hoeveel tegelijk heb jij er in de oven gedaan en hoe lang was de baktijd? Groetjes, Gonnie, Drachten

  • Alesig Greving schreef:

   Hoi Michelle,

   Wat leuk om te horen! Fijn dat de varkenshaasjes bij jou en je familie in smaak is gevallen!

   Groetjes
   Alesig

  • Alesig Greving schreef:

   Hoi Gonnie,

   In het recept heb ik 2 keer 15 minuten aangegeven als baktijd. Als je meer dan 2 varkenshaasjes wilt bakken, moet je even in de gaten houden, dat er wel voldoende ruimte in je bakblik moet zijn zodat er wel wat afstand tussen de varkenshaasjes blijft, zodat de hitte goed kan circuleren. 3 of 4 centimeter afstand tussen de haasjes is dan voldoende. Je kunt dan dezelfde baktijd aanhouden voor doorbakken haasjes. Dus 2 keer 15 minuten. Als je de haasjes iets meer rosé wilt hebben kan je 2 keer 12 minuten hanteren. Veel succes!

   Groetjes
   Alesig

 • Alesig Greving schreef:

  Hoi Henk,

  Wat leuk van je te horen. Jouw recept klinkt ook niet gek. Ik ga die ook eens uitproberen. Als je nog een een varkenshaas in de koelkast hebt liggen, dan beveel ik natuurlijk mijn hartveroverende receptje natuurlijk van harte aan. Als ik jouw reactie zo lees vindt jij je varkenshaasje lekkerder als het nog wat rosé is. Ik zou je dan wel aanraden om mijn recept de baktijd in mijn recept ook iets aan te en de baktijd in de oven iets korter te maken. Ik hou van goed doorbakken, dus dan is deze baktijd net goed.

  Groetjes
  Alesig

 • Anonymous schreef:

  Gister bakte ik voor het eerst in mijn leven een varkenshaasje: opengesneden, zout en peper, wat brie en boursin er in, en na het sluiten omwikkeld met bacon, even aanbakken en toen 18 min. de voorverwarmde 200 graadse oven in. Aardappels, spercieboontjes en champignonsausje (kant-en-klaar, opgeleukt met wat verse gebakken champignonschijfjes).Heel lekker, hoewel de oventijd wel 3 à 4 minuten korter had gekund.
  De bereidingswijze was een kruising van allerlei recepten die ik had gegoogled, maarrrr… had ik jouw recept gister i.p.v. vandaag gevonden had ik die gebruikt! Hartelijke groet, Henk B. te G.

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.