Rabarber Curd

Reept rabarbercurdIk zag weer Rabarber in de winkel liggen! Daar word ik altijd blij van. Deze rabarber curd is heerlijk zurig en fris. Zonnig en mooi op je bord!

Rabarber wordt in het voorjaar geoogst. Ik word er altijd blij van. Ook dit jaar ben kan ik mezelf én hopelijk ook jullie blij maken met een rabarberrecept. Huize Bakken Zoals Oma is nu mooi appartement in Arnhem-Zuid. Er is voldoende ruimte om te leven en we zijn hier gelukkig. De huizencrisis is aan ons niet voorbij gegaan, dus verhuizen naar een groter huis zit er niet direct in. In de toekomst dat wel. We werken daar rustig naar toe. We hebben geen haast. Mijn keuken is nu groot genoeg om alle lekkernijen te bereiden die ik met jullie deel hier op de blog.

Maar soms fantaseer ik. Dan bouw ik een luchtkasteel. Mijn luchtkasteel is een grote boerderij met mijn eigen moestuin. Ik droom van een keuken twee keer zo groot als die ik nu heb met een prachtig groot raam waar het daglicht mooi naar binnen valt. Dat is het allermooiste licht voor foodfoto’s. In die grote keuken is zoveel ruimte dat ik af en toe kookworkshops kan geven en kookdemonstraties kan organiseren. In de tuin van de boerderij staan twee kleine gebouwen die dienst doen als B&B. De boerderij is dan een plek van rust, liefde en leven. Ons gezin en de liefde voor elkaar is de drijvende kracht. Naast de moestuin is er ook een mooie siertuin, met fruitbomen en rabarberplanten.

Mijn moeder zegt altijd: “Droom, maak een luchtkastelen, het fundament komt er dan wel!”.

Inspireren, creëren, doorzetten, delen, liefhebben en leven…dat zijn de bouwstenen voor het fundament van ons luchtkasteel.  

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik vind rabarber een prachtige groente met een bijzondere smaak, die heel erg lekker is in een rabarbertaart, maar ook rabarber met kip smaakt uitstekend. Dit jaar besloot ik een rabarber curd te maken. De smaak van de rabarber curd is zuurzoet en fris. Ik serveer deze rabarber curd met een bananencakeje en een bolletjes vanille-ijs. Fantastisch lekker!

Rabarber Curd
Deze heerlijke curd van rabarber is heerlijk zurig zoet. Daarnaast is het zo gemaakt.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 450 gram rabarber
 2. 2 eieren
 3. 3 theelepels maizena
 4. 150 gram roomboter
 5. 135 gram suiker
 6. beetje grenadine (optioneel voor mooie roze kleur)
Keukenbenodigdheden
 1. Blender, foodprocessor of sapcentrifuge
 2. Zeef
 3. Schone pot met deksel
Zo ga je te werk
 1. Doe de rabarber in een blender of sapcentrifuge. Vermaal zo fijn mogelijk. Met een sapcentrifuge gaat het makkelijker om de sap uit de rabarber te krijgen. Het lukt ook wel goed met een blender of foodprocessor. In beide gevallen zul je de rabarber moet zeven om de draden en pulp te scheiden van het sap. Een sapcentrifuge helpt hier al bij. Maar ook in dat geval is het verstandig om de rabarbersap alsnog een keer te zeven. Daarmee voorkom je dat je vezels of pulp in je curd krijgt.
 2. Doe de eieren, roomboter, maizena, suiker en 195 ml van de rabarbersap in een pan met dikke bodem. Zet op laag vuur. Roer met een garde tot alle boter is gesmolten. Gebruik daarna een houten lepel om te roeren. Blijf constant roeren tot de curd de dikte heeft van vla. Blijf roeren op een laag vuur. Roer vooral langs de randen van de pan. Wanneer je het mengsel te veel verhit loop je de kans dat de curd gaat schiften. Dit moet je voorkomen.
 3. Zeef de curd in een schone kom om eventuele stukjes ei die mogelijk gestold zijn uit het mengsel te zeven. Doe ongeveer 75 ml van de rabarbersap bij het mengsel. Roer goed door.
 4. Wanneer je de curd iets meer een roze kleur wilt geven kan je er een beetje grenadinesiroop doorheen roeren. Gebruik niet te veel. Het is altijd beter om steeds een theelepel toe te voegen. Hierdoor voorkom je dat je te veel siroop gebruikt. Dit is optioneel.
 5. Wanneer de curd koud en afgekoeld is schenk je de rest van de rabarbersap bij de curd en roer goed door om de smaak scherper te maken.
 6. Doe de rabarbercurd in schone pot met deksel en bewaar in de koelkast.
Tip van Oma
 1. Serveer de rabarbercurd met een cupcake en twee bolletjes ijs als een grand dessert. Deze curd is ook erg lekker met yoghurt, bessen en honing. Bewaar de curd in de koelkast in een afgesloten pot, dan blijft het een week lang goed.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.