Zelf hamburgerbroodjes maken

Hamburgerbroodjes-14

Dude food (1) 

Ook de lekkerste hamburgerbroodjes met sesamzaadjes kan je thuis zelf maken. Met dit recept maak je zachte witte hamburgerbroodjes in je eigen oven!

Deze week zal in het teken staan van Dude Food. Niet zo lang geleden kwam ik deze kookterm voor het eerst tegen. Volgens mij zag ik het ergens voorbij komen in een aflevering van de Australische Masterchef. Na een kleine zoektocht kwam ik erachter dat Dude Food niet meer is dan een benaming voor traditionele vettige en mannelijke gerechten waar we mannen al een paar decennia lang blij mee kunnen maken. Hamburgers, biefstuk, barbecue en ga zo maar door. Het is simpelweg al het eten waar een door testosteron gedreven manmens zich weer in de tijd van jagen en verzamelen waant. 

Als ik manlief vertel dat we zelfgemaakte hamburgers gaan eten, dan zie ik een gloed van gelukzaligheid over zijn gelaat glijden. Zijn mondhoeken krullen omhoog. Hij roept dan: “Vleesch! Bierrr! Lekkuh!”. En nog voor het eten klaar is, krijg ik een knuffel. 

De liefde van de man gaat door de maag. Een eeuwenoude gezegde, maar zeker waar en eigentijds! 

Deze diashow vereist JavaScript.

Hamburgerbroodjes

Het recept voor deze hamburgerbroodjes is niet moeilijk geloof me. Het duurt wel even voor je de broodjes kunt eten. Brood moet nu eenmaal rijzen en de beste dingen in het leven laten nu eenmaal op zich wachten. Bak deze broodjes en serveer ze met dikke zelfgemaakte hamburgers. Serveer ze aan je man, vader, broer, zoon of vriend. Ze zullen ervan smullen. 

Mijn feministische aard kan het niet laten…er moet natuurlijk een onderschrift bij komen. Deze broodjes zullen ook in de smaak vallen bij je vrouw, moeder, zus, dochter of vriendin 😉

Voor deze post heb ik me laten inspireren door de geweldige Amerikaanse foodblogger David Leite van “Leite’s Culinaria“. Daar vind je het originele recept voor deze hamburgerbroodjes terug. Als iets goed is, dan hoef je er niet aan te tornen. Deze broodjes zijn gewoonweg goed.

Zelfgemaakte hamburgerbroodjes
Yields 8
Met dit recept maak je zelf hamburgerbroodjes. Zacht en sponzig, zoals een hamburgerbroodje hoort te zijn. Met of zonder sesamzaadjes...jij bent de bakker!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. Ÿ - 1 cup lauwwarm water
  2. 2 eetlepels ongezouten roomboter (koud en in blokjes gesneden)
  3. 1 groot ei (losgeklopt)
  4. 3 œ cup bloem
  5. Πcup kristalsuiker
  6. 1 Πtheelepel zout
  7. 1 eetlepel gist
Voor de sesamkorst op de broodjes
  1. 2 eetlepels gesmolten roomboter
  2. 1-2 theelepel Sesamzaadjes
  3. 1 eiwit (losgeklopt)
Zo ga je te werk
  1. Zeef de bloem in een grote kom. Maak een kuil in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Schenk het lauwwarme water in de kuil. Doe hier de blokjes koude boter, het ei, de suiker en gist bij. Roer alles bij elkaar, totdat er een nat deeg ontstaat. Kneed met de hand (of met de deeghaak in de keukenmachine) totdat het deeg soepel is.
  2. Leg de deegbal in kom. Bedek de kom met plasticfolie. Zet de kom met het deeg op een warme plek. Laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uur.
  3. Sla het deeg plat. Dit doe je door het deeg plat te drukken met je vuisten. Kneed het deeg even door. Verdeel het deeg vervolgens in 8 gelijke stukken. Vorm hier bolletjes van. Leg de bolletjes op met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broodjes nogmaals rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Het rijzen duurt ongeveer een uur.
  4. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 ÂșC.
  5. Smeer de gerezen broodjes in met het losgeklopte eiwit. Besprenkel de broodjes met de sesamzaadjes.
  6. Bak de broodjes af in de oven op 200 ÂșC totdat de broodjes goudbruin van kleur zijn. De broodjes zullen ongeveer 15-20 minuten nodig hebben om gaar te bakken.
  7. Smelt de 2 eetlepels roomboter. Bestrijk de broodjes lichtjes met de gesmolten boter zodra ze uit de oven komen. Laat de broodjes volledig afkoelen op een koelrek.
Tip van Oma
  1. Deze hamburgerbroodjes zijn ook lekker zonder sesamzaadjes. Je hebt dan zachte witte bolletjes. Bestrijk de broodjes dan met gesmolten boter in plaats van eiwit voordat je ze gaat bakken.
Adapted from Leite's Culinaria
Adapted from Leite's Culinaria
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

  • Ben schreef:

    Aloa,

    Laat me beginnen met een compliment over de website en de eenvoud die je hebt weten aan te brengen in de diverse receptbeschrijvingen!

    Ik wil zelf hamburgerbroodjes maken en dit recept daarvoor gebruiken en loop tegen de vraag aan hoeveel gram of ML een ‘cup’ is? Ik lees dat de verhouding afhankelijk is van de ingeredientsoort.

    Kun je aangeven hoeveel ik aan kan houden voor een ‘cup’?

    Alvast bedankt!

    Gr, Ben

    • Alesig schreef:

      Hoi Ben,

      Allereerst bedankt voor je compliment! Dat is leuk om te horen.

      Omdat ik vaak gebruik maak van cups, theelepels en eetlepels heb ik een omrekentabel op de blog opgenomen. Die kan je vinden door te zoeken op Cups in het zoekveld zoek recepten. Wanneer je in deze reactie op mijn naam klikt wordt je direct doorgestuurd naar de omrekentabel. Daar vind je verschillende omrekentips.

      Deze maatvoering is gebaseerd op volume van de ingrediënten en dus niet op gewicht. Een cup rijst weegt bijvoorbeeld veel meer dan een cup gepopte popcorn. Een cup bloem weegt 142 gram en een cup kristalsuiker weegt 198 gram.

      Veel succes met het maken van de broodjes!

      Groetjes
      Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.