Kruidige Spare ribs uit de oven

Spareribs in de oven bakken

Ook zonder barbecue kan je heerlijke rokerige kleverige spare ribs klaarmaken. Met dit recept maak je smakelijke spare ribs uit de oven.

Soms maak je een bepaalde keuze die in zich beperkingen met zich mee brengt voor toekomstige beslissingen. Zo wonen wij in een appartementencomplex. Samen met onze 40 buren wonen we in 1 groot gebouw. Het gebouw is van ons allen en allemaal zijn we eigenaar van een klein stukje. Dat betekent dat je samen afspraken moet maken over hoe je met elkaar omgaat. Het is eigenlijk een democratie in het klein. We betalen servicekosten (te vergelijken met belasting), waarmee de schoonmaak, onderhoud en liften worden betaald (te vergelijken met onderhoud wegen en straatverlichting) én hebben we samen gedragsregels afgesproken (te vergelijken met wetten). Dat maakt het leven met zo veel mensen in één gebouw ordentelijk en ordelijk. Zo hebben we allen bepaald dat er in het gebouw niet gebarbecued mag worden. Buren hebben dan geen last van elkaars barbecuegeuren en rook. Dat de regel echt nodig is merkten we vorige zomer toen onze vriendelijke onderbuurman, die niet helemaal op de hoogte was van de regel, een grote buitenkeuken met barbecue kocht. Een week lang was de beste man aan het grillen en barbecuen. Hij ontpopte zich tot een ware Dudefood chef de BBQ extraordinaire. De heerlijke barbecuegeuren drongen naar boven. We werden zowat ons huis uit gerookt. Na een week besloten we er (stiekem hopend op een uitnodiging om een hapje mee te eten) toch wat van te zeggen. We wezen de beste man op de NO-BBQ regel. Hij keek verbaasd. Ok, zei hij, ik zal er rekening mee houden en deed de deur dicht. Even later roken we niks meer. 

Ik had het hem (én mezelf) gegund om lekker te kunnen barbecuen. Maar ja, soms zijn regels echt nodig. En deze NO-BBQ-regel is helaas een noodzakelijke. Hadden we er maar niet voor moeten kiezen om in een appartement te gaan wonen. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Spare ribs uit de oven

Op Aruba had ik voor het laatst spare ribs gegeten. Dat waren die prachtige malse spare ribs die mijn broer urenlang op een barbecue had laten roken en bakken. Toen ik laatst spare ribs wilde eten moest ik daar weer aan denken. Maar met de NO-BBQ-regel waar we ons in Huize BZO aan moeten houden, moest ik dus wat anders verzinnen. Ik besloot de spare ribs in de oven te bakken. Het resultaat was goed. Deze spare ribs zijn lekker plakkerig en mals door de lekkere marinade die op het vlees wordt gesmeerd voordat het de oven in gaat. Dit is Dude Food voor dudes en dudettes die niet met vuur mogen spelen van hun buren.

Kruidige Spare ribs uit de oven
Serves 4
In de oven gebakken spare ribs met een heerlijke kruidige honingmarinade. De ribbetjes komen mals en gekaramelliseerd uit de oven. Lekker!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 kilogram spare ribs
 2. 1 ½ eetlepel honing
 3. 3 eetlepels rietsuiker
 4. peper
 5. zout
 6. 1 eetlepel Chinese 5-kruidenpoeder
 7. 2 tenen knoflook
 8. 2 eetlepels (pikante) sojasaus
 9. 2 eetlepels balsamico-azijn
 10. 2 eetlepels sesamolie
 11. ½ eetlepel gemalen gemberpoeder
Keukenbenodigdheden
 1. Bakplaat
 2. ovenrooster die in de bakplaat past
 3. Grote kom waar alle spare ribs in passen
 4. Aluminiumfolie
 5. Huishoudfolie
Zo ga je te werk
Marinade
 1. Als je een rek ribbetjes hebt, snijd ze dan los van elkaar zodat je losse spare ribs hebt. Breng de ribbetjes op smaak met ruim peper en zout. Ik gebruik altijd versgemalen peper en zeezout. Zorg ervoor dat de ribbetjes voldoende gemarineerd zijn met de peper en zout.
 2. Maak de marinade in de grote kom klaar door de honing, rietsuiker, Chinese 5-kruidenpoeder, sojasaus, balsamico-azijn, sesamolie en gemberpoeder te mengen. Knijp de 2 knoflooktenen met een knoflookpers uit en doe de knoflook bij de marinade. Roer alles goed door elkaar.
 3. Voeg de ribbetjes toe aan de marinade. Hussel alles goed door elkaar zodat alle ribbetjes helemaal bedekt zijn met de marinade.
 4. Bedek de kom met huishoudfolie en zet minimaal een uur opzij om te marineren. Als je de spare ribs dezelfde dag gaat bereiden dan kan de kom op het aanrecht op kamertemperatuur blijven staan.
 5. De beste smaak bereik je door de spare ribs een nachtje in de marinade te laten slapen. Bewaar de spare ribs in dat geval afgedekt in de koelkast en haal ze een uur voordat je de spare ribs wilt gaan bakken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
Bakken
 1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 190 ºC.
 2. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Doe hier een metalen rooster op.
 3. Haal de ribbetjes uit de kom met de marinade. Leg de ribbetjes naast elkaar op het rooster op de bakplaat.
 4. Er zal marinade in de kom overblijven. Schenk dit over in een kleinere kom. Je zult de marinade straks steeds moeten gebruiken om de ribbetjes in te smeren.
 5. Gebruik een bakkwast om de ribbetjes met de marinade in te smeren. Je doet de marinade op de ribbetjes alsof je één verflaag aanbrengt. Bedek de kom met marinade vervolgens met huishoudfolie en zet deze opzij.
 6. Dek de met aluminiumfolie beklede bakplaat met daarop het rooster en de ribbetjes helemaal in met nog meer aluminiumfolie.
 7. Doe de bakplaat met de ribbetjes in de oven en bak op 190 ºC voor 1 uur.
 8. Haal de bakplaat uit de oven. Haal de aluminiumfolie die op de ribbetjes ligt er vanaf. Keer de ribbetjes om. Smeer de ribbetjes weer in met de marinade.
 9. Verhoog de temperatuur van de oven. Stel de temperatuur nu in op 230 ºC.
 10. Bak de ribbetjes 10 minuten in de oven.
 11. Haal de ribbetjes weer uit de oven. Keer de ribbetjes weer om en smeer weer in met marinade. Bak de ribbetjes opnieuw 10 minuten in de oven. De ribbetjes zijn klaar als ze mooi bruin van kleur zijn.
Tip van Oma
 1. De marinade is ook prima te gebruiken om spare ribs lekker op smaak te krijgen voor een echte barbecue op houtskool. Dat blijf ik het echte werk vinden. Maar dit recept biedt een prima alternatief om lekkere gebakken spare ribs te kunnen eten, zonder BBQ.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.