Zachte kruidenbroodjes

Zachte kruidenbroodjes, soft breadsticksMet dit recept maak je lekkere zachte kruidenbroodjes. De broodjes zijn erg lekker bij een soepje

Een stokbroodje met kruidenboter is één van die gerechtjes die het bij bijna iedereen altijd goed doet. Op feestjes, op partijtjes en in restaurants krijg je het vaak voorgeschoteld. Ik vind het ook lekker. De simpelste manier om een kruidenbroodje te serveren is om een stokbrood of welk ander lekker broodje dan ook in kleine stukjes te snijden en met een bakje kruidenboter of ander lekker smeerseltje zoals pesto of kruidenkaas te serveren.

Met dit recept wordt dat simpele idee van brood met kruidenboter naar een ander niveau getild. Een mooi deeg voor zachte broodjes wordt na een eerste bakronde omhuld met een laagje gesmolten kruidige boter. Het brood gaat weer de oven in. De lekkere smaken en al het goeds van de boter trekt tijdens het bakken langzaam in het deeg. De geur van het brood dat in de oven bakt vult het huis. Er ontstaat in de oven een mooie krokante smaakvolle korstlaag die de zachte kruim van het brood liefdevol omhelst.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik heb voor dit recept gekozen voor simpele smaken in de gesmolten kruidenboter. Ik koos voor knoflook, peterselie en zout, meer niet. Die simpele smaken en het lekkere zachte brood vormen samen een goede combinatie.

Het liefst bak ik zelf altijd mijn eigen brood. Het is zo lekker en zo makkelijk. Maar ik kan me voorstellen, dat als je het bakken van brood nog niet onder de knie hebt, dit recept waarschijnlijk niet direct op je to-do-lijst zal belanden. Schrijf dit recept dan niet meteen af. Je kunt nog steeds dit recept uitproberen met kant-en-klare afbakbroodjes uit de winkel. Kies dan voor kleine broodjes, zoals bijvoorbeeld mini pistoletjes. Maak de gesmolten kruidenboter zoals hieronder in het recept is beschreven. Bak de broodjes op de aanbevolen temperatuur, maar halveer de baktijd. Neem nadat de helft van de baktijd is verstreken de broodjes uit de oven en smeer de broodjes in met het kruidenmengsel. Bak de broodjes vervolgens volgens de bereidingswijze verder af in de oven op de op  de verpakking aanbevolen baktijd. De broodjes zijn dan een beetje, maar ook helemaal door jezelf gebakken 😉

Zachte kruidenbroodjes
Maak zelf zachte broodjes met kruidenboter. De broodjes zijn lekker zacht en kruidig.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 1/2 cup warm water
 2. 1 1/4 theelepels active gist
 3. 2 eetlepels suiker
 4. 4 1/2 cups bloem
 5. 2 eetlepels gesmolten boter
Voor de kruidenboter
 1. 60 gram roomboter op kamertemperatuur
 2. 1 theelepel knoflookpoeder
 3. 1/2 theelepel peterselie
 4. 1 theelepel keukenzout (of net zoveel gemalen zeezout)
Zo ga je te werk
 1. Verwarm het water tot het lauwwarm is. Meng het water, de gist en suiker in een kom. Laat het gistmengsel ongeveer 5 tot 10 minuten staan totdat het gistmengsel goed schuimig is geworden.
 2. Gebruik een mixer om het deeg te maken. Meng bloem en zout samen in de kom van de mixer. Voeg hier het gistmengsel aan toe. Doe de mixer aan en begin alles te mengen. Als de gist door de bloem is vermengd voeg je de twee eetlepels gesmolten boter toe. Let erop dat de gesmolten boter niet meer heet is, maar op kamertemperatuur is gekomen. Laar de mixer in de tussentijd doordraaien. Als het deeg te droog lijkt te worden kan je een ongeveer een eetlepel water toe voegen om het deeg wat soepeler te maken. Niet te veel water tegelijkertijd toevoegen. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten in de mixer tot je een soepel deeg hebt.
 3. Breng het deeg over van de mixer op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in 10 of 12 gelijke stukken.
 4. Rol elk stuk deeg tot een slangetje van ongeveer 2 cm dik en 10-15 cm lang. Leg de deegrolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de broodjes met een vochtige theedoek of een met olijfolie ingesmeerd stuk plasticfolie. Laat de broodjes op een warme plek voor 45 minuten tot 60 minuten rijzen of totdat de broodjes in volume verdubbeld zijn. Als de broodjes in voldoende gerezen zijn kan je gaan bakken.
 5. Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de broodjes 6 minuten in de oven.
 6. Smelt de 60 gram boter voor de kruidenboter. Meng de gesmolten boter, knoflookpoeder, peterselie en zout samen in een kom.
 7. Nadat de broodjes 6 minuten hebben gebakken neem je ze uit de oven. Besmeer de broodjes met het botermengsel. Bak de broodjes in 6 minuten verder af of totdat ze mooi lichtbruin zijn aan de bovenkant.
 8. Als de broodjes afgebakken zijn, dan kan je de broodjes nog een keer insmeren met de rest van de gesmolten kruidenboter.
Tip van Oma
 1. Met de kruidenboter kan je naar smaak aanpassen met meer of minder kruiden.
 2. Deze broodjes zijn heerlijk warm uit de oven. Je kunt ze zo in plaats van crackertjes serveren met kaas, salades of lekkere dipsauzen. De kruidenbroodjes smaken ook heerlijk bij een soepje.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

 • Paula de Vries schreef:

  Leuk al die broodrecepten! Ik wil er mee aan de slag, maar ik ben geen rekenwonder. In de recepten staan de hoeveelheden in cups vermeld terwijl ik alles doe in grammen. Wie helpt?

  • Alesig schreef:

   Hoi Paula,

   Dank voor je reactie en excuus voor de mijn late antwoord. Beter laat dan niet, zeg ik maar.
   Ik gebruik zelf inderdaad heel graag de maatbekers voor het bakken. Het is makkelijk en ook ik ben geen rekenwonder en ik kan zo makkelijker Amerikaanse en Engelse recepten als inspiratie gebruiken. Ik heb op de blog een omrekentabel staan voor het omrekenen van cups naar grammen en liters. Je kunt de omrekentabel vinden via de volgende link:

   Groetjes,
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.