Cups, Tablespoons & Teaspoons

Maatbekers en maatlepels

maatlepels

Ik gebruik in mijn recepten vaak de aanduidingen cups, tablespoons en teaspoons.
Soms krijg ik reacties met vragen over de maatbekers die ik gebruik en hoe je deze moet omzetten naar de gewone litereenheid of naar grammen. In deze post daarom even geen recept, maar een korte gids door de wereld van cups, tablespoons en teaspoons.

In Amerika en Engeland is het gebruik van maatbekers meer ingeburgerd dan bij ons in Nederland. Om het lastiger te maken verschilt de Engelse cup van de Amerikaanse cup én zijn er twee maatvoeringen voor de Amerikaanse cup. Ik vind cups prettig en praktischer werken in de keuken. Ik ben niet zo super goed met cijfertjes. Soms zijn recepten te groot en dan moet ik omrekenen naar minder grote hoeveelheden. 1 delen door 3 is makkelijker dan 125 delen door drie. Bij het bakken brood, gebruik ik wel graag een weegschaal.

Ik vind de nestjes maatbekers en maatlepels om de een of andere (ook voor mezelf onverklaarbare) reden bijzonder schattig en onweerstaanbaar. Ik heb dan ook verschillende setjes maatbekers en maatlepels verzameld. Als ik ze ergens tegenkom dan kan ik ze ook niet laten liggen, dan moet ik ze hebben. Ja, soms ben ik net een groot klein kind. Het setje maatlepels in de regenboogkleuren vind ik het mooist.

Measuring spoons

Omrekentabellen

Het werken met de cup-eenheid is heel simpel. Het gaat vooral om de verhoudingen. Als je dus een nestje cups met Engelse maten hebt, dan moet je ook een nestje lepels met Engelse maten gebruiken. En dat geldt ook zo voor de Amerikaanse cups. Hoewel je bij de Amerikaanse cups goed moet opletten. omdat de Amerikanen twee maten hanteren voor de cup. Ze hebben een huis-tuin-en-keuken maat (236 ml – Custom) en een wettelijke maat (240 ml-Legal). De verschillen zijn echter zo minimaal dat dit weinig effect op het eindresultaat van je recept zal hebben. Je moet dus wel voorkomen dat je de Engelse maat en de Amerikaanse maat door elkaar haalt. Dat verschil is met 10 ml per cup een stuk groter en kan wel invloed hebben op het resultaat van je recept. Naast de verhoudingen gaat het dus vooral om het volume van je ingrediënten. Voor de recepten op BakkenZoalsOma hanteer ik de Amerikaanse maten.

Measuring cups

Hieronder heb ik een omrekentabel opgenomen voor cups naar ml en een omrekentabel voor veel gebruikte ingrediënten van cups naar grammen. Als je met cups werkt gaat het vooral om het volume van de ingrediënten. In de tabel zie je dit verschil bij de poedersuiker heel goed. Het gewicht van een cup poedersuiker is maar 113 gram, terwijl een cup suiker 198 gram weegt. Het volume is dan wel hetzelfde, namelijk een cup, maar het gewicht verschilt. 

Maattabel cups naar liter

Engels
USA 1
USa 2
1 cup
250 ml
236 ml
240 ml
½ cup
125 ml
118 ml
120 ml
1/3 cup
80 ml
78 ml
80 ml
¼ cup
60 ml
58 ml
60 ml
1/8 cup
30 ml
29 ml
30 ml
1 tablespoon (eetlepel)
15 ml
15 ml
15 ml
½ tablespoon
7,5 ml
7 ml
7,5 ml
1 teaspoon (theelepel)
5 ml
5 ml
5 ml
½ teaspoon
2,5 ml
2,5 ml
2,5 ml
¼ teaspoon
1,3 ml
1,3 ml
1,2 ml
1/8 teaspoon
0,6 ml
0,6 ml
0,6 ml
Measuring cups

Maattabel cups naar grammen

Ingrediënten
Hoeveelheid
in grammen
1 cup bloem
142 gram
1 cup volkorenmeel
156 gram
1 cup kristalsuiker
198 gram
1 cup basterdsuiker
(goed aangedrukt)
198 gram
1 cup poedersuiker
113 gram
1 cup cacaopoeder
85 gram
Boter gezouten
of ongezouten
4 tablespoons = ¼ cup
57 gram
8 tablespoons = ½ cup
113 gram
16 tablespoons = 1 cup
227 gram

Measuring cups and spoons

Tip van Oma
Als je maatbekers koopt, probeer dan de cups en de lepels in dezelfde maatvoering te kopen. Hierdoor blijven je verhoudingen altijd goed.

4 reacties

 • Grace Weydemuller schreef:

  Hallo Alesig, weet jij waar je deze cups/maatlepels kan kopen in Nederland, ik heb ze overal gezocht maar nergens te vinden!
  Ik hoor graag van je.

  Groet,
  Grace

  • Alesig schreef:

   Hoi Grace,
   De maatbekers en maatlepels zijn inderdaad niet zo heel makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Het is inderdaad zoeken. In Arnhem heb ik ze wel eens gekocht bij de Albert Heijn XL in Kronenburg. Daar zijn ze op dit moment nog te koop. Daar heb ik ze laatst nog zien liggen. Waarschijnlijk kan je zo ook bij een andere AH XL wel vinden. Ook online bij de AH zijn ze verkrijgbaar. Ze zijn relatief goedkoop van het huismerk van AH. Ook bij de betere kookwinkels en bijvoorbeeld ook bij Bol.com zijn ze wel verkrijgbaar. De prijzen variëren, van het merk Joseph Joseph bijvoorbeeld zijn de maatbekers en maatlepels heel erg duur. Bij AH kan je voor 5 euro een set maatbekers en voor 5 euro een set maatlepels kopen.
   Groetjes
   Alesig

   • Grace Weydemuller schreef:

    Dankjewel Alesig, ik gebruik jou tabel om cups om te zetten naar grammen, maar die maatlepels zijn net zo handig en leuk om te hebben 😉 Mijn complimenten nog voor jou BZO blog/site, leuk om te lezen en lekkere recepten om te maken! Gisteren heb ik jou Arubaans stoofpotje gemaakt en dat viel erg in de smaak!! Ik gebruik koenjit (geelwortel) om gele rijst te maken maar die annato olie ga ik ook aanschaffen.

    Groet,
    Grace 🙂

    • Alesig schreef:

     Hoi Grace,
     Zelf heb ik een zwak voor de cups en spoons. Overal waar ik een setje zie, koop ik ze. Het zijn ook leuke dingetjes. Net babouska-poppetjes. Ze zijn in de eerste plaats natuurlijk heel handig om mee te koken.:-)
     BZO is een plek waar ik mijn passie voor koken en schrijven kan combineren en tot uiting kan brengen. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is wat jij schrijft: leuk om te lezen en lekkere recepten om te maken. Dank je wel daarvoor!

     Hartelijke groeten
     Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.