Zelfgemaakte kerriepoeder

Curry MixOok kerriepoeder kan je zelf mengen. Het is zo bijzonder om met zelfgemaakte kerriepoeder je gerechten op smaak te brengen. Dat geeft koken extra charme!

Sommige dingen kun je kant- en klaar in de winkel kopen en daar is niks mis mee. Tot aan kort geleden kocht ik altijd mijn kerriepoeder. De lekkerste én goedkoopste was zo’n flesje van de Lidl. Het kwam niet in me op om zelf een kerriemengsel te maken. Immers, zo dacht ik vroeger, kerrie komt van een kerrieplant. Want ja, er bestaat wel degelijk zoiets. De kerrieplant is een soort struikgewas met kleine gelige bloemetjes. De bladeren en wortels van de plant worden in keuken is het verre oosten gebruikt als smaakmaker en het heeft een kruidige smaak die doet denken aan kerriepoeder. Maar…kerriepoeder zoals we dat in de winkel kopen heeft helemaal niks van doen met die prachtige kerrieplant. Kerriepoeder of currymix is een mengsel van samengestelde specerijen. Het woord kerrie of curry is een verbastering van het woord Kari uit de Tamiltaal. Kari betekent saus. En daar gebruiken we kerrie dan ook veelal voor: om sauzen te bereiden.  

De beste manier om kerrie te gebruiken is om het eerst te verhitten. Bij het verhitten van kerriepoeder komen de smaken tot leven. Bij kerrie denk ik altijd aan lekkere roti kip met een goede dikke saus, in kerrie gebakken eieren, een mooie rotiplaat en kouseband. Heerlijk, deze zelfgemaakte kerriepoeder of currymix kan je daar prima voor gebruiken. Ik kan niet zo heel goed tegen heel heet eten, dus ik pas altijd mijn hoeveelheden peper aan. Wanneer je hier geen belemmering voelt, wees dan vrij om het recept aan te passen en misschien zelf hete chilipeper toe te voegen.

Zelfgemaakte kerriepoeder
Mooi lagen kleurige en geurige specerijen komen samen en vormen een prachtig mooi okergeel mengsel van zelfgemaakte curry.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 eetlepels gemalen komijn
 2. 2 eetlepels gemalen korianderzaad
 3. 2 eetlepels kurkumapoeder
 4. 1½ theelepel gemalen kardemompoeder
 5. ½ theelepel gemalen kaneel
 6. ½ theelepel gemalen cayennepeper
 7. (½ theelepel gemalen chilipeper)
Keukenbenodigdheden
 1. Schone glazen pot met deksel
Zo ga je te werk
 1. Meng alle ingrediënten samen in een schone pot.
 2. Schud alles goed door elkaar.
 3. Sluit de pot goed af en bewaar op een donkere droge plaats tot gebruik.
Tip van Oma
 1. Verhit de kerriepoeder altijd even in ghee, boter of olie voordat je deze toepast in je gerechten. Dit zorgt ervoor dat de heerlijke samen van de specerijen beter tot hun recht komen.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Eén reactie

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.