Bierbrood

bierbrood op rooster aangesneden

Dit bierbrood smaakt heerlijk en heeft een prachtige robuuste structuur. Heerlijk om zo te eten met boter of als bijgerecht bij een soepje. 

Ik bedacht me laatst dat het een hele tijd geleden is, dat ik een een broodrecept op de blog heb geplaatst. Bij de naam Bakken Zoals Oma denk ik aan broden, taarten, koekjes en gebak. Dat vind je hier zeker allemaal terug. Ik vind het ook erg leuk om inspiratie op te doen met nieuwe recepten, oude recepten in een eigentijds jasje te stoppen en te experimenteren. Je vindt hier eigenlijk een beeld van alles wat ik leuk en lekker vind om te maken en eten. Klassiekers, noviteiten, experimenten en trends komen hier langs.

Klassiekers zijn echter niet voor niks klassiekers. Dat zijn recepten voor gerechten die tijdloos zijn. Dit recept voor bierbrood past in dat straatje. De smaak van dit brood is buitengewoon goed. Het is alsof het van de bakker komt.

Ik zou het bijna oerbrood noemen. Maar dat is het niet echt. Oerbrood zou ik maken met zuurdesem. Dat gebruik ik niet om dit brood te maken. Door bier te gebruiken voor het deeg van dit brood krijgt het brood wel een bijzondere diepe gistsmaak, die lijkt op zuurdesem. De lange rijstijd voor dit brood zorgt daarvoor. Tijdens de rijstijd krijgt de gist uit het bier tijd om goed samen te werken met de droge gist en appelazijn. Dit zorgt voor een mooie diepe smaken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het recept voor dit brood is vrij lang. Het is niet een broodje dat je snel even in de oven schuift. Ik maak zelf het liefst het deeg de avond tevoren vlak voordat ik ga slapen. Ik laat het verder rijzen overdag en wanneer ik thuiskom na het werk doe ik het minimale kneedwerk en zet het weer opzij voor de 2e rijs. Na het avondeten kan ik het brood dan zo de oven inschuiven. Het is wel brood dat tijd en liefde nodig heeft. Maar dit bierbrood is die moeite zeker waard.

Het beste is om het brood goed op kamertemperatuur te laten komen voordat je het aansnijdt. De kruim blijft zo mooi luchtig. Maar…als dit brood uit de oven komt…dan smeekt het gewoon om gegeten te worden. Een warm sneetje van dit brood met een likje roomboter is zoooo lekker. 

Bierbrood
Dit is één van de lekkerste broden die ik ooit gemaakt heb. Bier en brood delen samen 1 onmisbaar ingrediënt: gist. Het brood wordt dubbel lekker.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 450 gram bloem (+ extra voor het kneden en bestrooien van het deeg)
 2. ¼ theelepel droge gist
 3. 1 ½ theelepel zout
 4. 150 ml water op kamertemperatuur
 5. rubberen spatel
 6. 75 ml bier
 7. 15 ml appelazijn (=1 eetlepel)
 8. een scheutje olijfolie
Keukenbenodigdheden
 1. bakpapier
 2. braadpan met deksel (liefst gietijzer)
 3. kookthermometer
 4. grote mengkom
 5. plastic folie
 6. bakkwastje
Zo ga je te werk
 1. Zeef de bloem in de grote mengkom. Maak een kuiltje in de bloem. Strooi het zout langs de randen op de bloem. Strooi de gist in het kuiltje.
 2. Schenk water, bier en azijn in het kuiltje bij de gist. Gebruik de rubberen spatel om de vloeistof voorzichtig door de bloem te roeren. Schraap steeds wat van de droge bloem bij het vochtige deeg tot er een losse bol deeg ontstaat.
 3. Bedek de kom met plasticfolie en laat het deeg staan om te rijzen. Laat het deeg minstens 8 uur staan (maximaal 18 uur). Het deeg mag op kamertemperatuur blijven staan. Ga pas met de volgende stap verder als de rijstijd voorbij is.
 4. Bekleed de braadpan met bakpapier. Smeer het bakpapier in met een beetje olijfolie. Gebruik hiervoor het bakkwastje. Zet de braadpan opzij.
 5. Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem. Leg het brooddeeg op het werkblad. Kneed het deeg maximaal 15 keer. Maak een bal van de deegbal. Leg de deegbal in de braadpan. Bedek de braadpan met plasticfolie. Laat het deeg weer 2 uur rijzen. Ga pas met de volgende stap verder nadat de rijstijd voorbij is.
 6. Plaats het ovenrek van je oven op de laagste stand. Besprenkel het deeg met een beetje bloem. Maak met een scherp mes een snee van ongeveer 15 cm lang aan de bovenkant van de deegbal. Dek de braadpan af met de deksel.
 7. Doe de braadpan met het brooddeeg in de oven. Doe de oven aan. Stel de temperatuur van de oven in op 220 ºC. Laat de oven voorverwarmen met het brood in de oven. Dit zorgt ervoor dat het deeg langzaam op temperatuur komt.
 8. Wanneer de oven op temperatuur is, stel je de oven in om het brood 30 minuten te bakken op 220 ºC.
 9. Haal de braadpan met het brood erin na de baktijd van 30 minuten uit de oven. Haal de deksel eraf. Verplaats het ovenrek naar het midden van de oven (of één stand hoger, afhankelijk van de grootte van je oven). Steek de kookthermometer in het midden van het brood. Zet de braadpan met het brood en de thermometer nu zonder deksel terug in de oven.
 10. Bak het brood nu verder af op 220 ºC tot de korst mooi bruin is geworden en de kookthermometer aangeeft dat het midden van het brood een temperatuur van 100 ºC heeft bereikt.
 11. Haal de braadpan nu uit de oven. Haal het brood eruit. Leg het brood op een koelrek om verder af te koelen.
Tip van Oma
 1. Zorg ervoor dat de handvaten en de deksel van je braadpan volledig van metaal zijn gemaakt. Je bakt het brood in de oven in de braadpan met de deksel erop. Plastic of kunststof handvaten kunnen niet zo goed in tegen hele hoge temperaturen...;-)
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • Vera schreef:

  Wat een heerlijk brood is dit en ook nog mooi om te zien!

  Toen ik het recept voor het eerst zag dacht ik wat een werk…maar het valt hartstikke mee…het deeg doet het eigenlijk zelf 🙂

  Een echte weekendaanrader…vrijdagavond ingrediënten bij elkaar doen, zaterdagochtend afmaken en lekker vers brood bij de lunch!

 • Martin schreef:

  Moet je in stap 1 het deeg niet kneden?

 • Marja schreef:

  Wat voor maat heeft je braadpan? Die van mij is 24 cm. en niet heel hoog. Is dat goed genoeg? Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Marja. ????????

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.