Colombiaanse Buñuelos

Bunuelos-12

Deze Colombiaanse buñuelos zijn ronde gefrituurde balletjes van witte kaas, tapioca zetmeel en maiszetmeel. Ze zijn snel gemaakt, erg lekker en glutenvrij.

Mijn tante woonde met haar Colombiaanse vriendin aan de overkant van de Haagse Markt aan de Herman Costerstraat. We gingen er vaak op visite en we bleven ook vaak gezellig logeren. Ik keek er altijd naar uit om bij hen te gaan logeren. Een bezoek aan mijn tante uit Den Haag ging altijd gepaard met een bezoek aan de Haagse Markt. Mijn moeder ging altijd los. We hoefden alleen maar over te steken om de boodschappen thuis te krijgen. Dat was natuurlijk helemaal geweldig, we hoefden dan niet lang te sjouwen met zware tassen. Als we dan een hele middag op de markt hadden gelopen en flink wat boodschappen hadden ingeslagen staken we de weg over en gingen lekker aan de thee bij mijn tante.

Deze diashow vereist JavaScript.

Uit de keuken ontsnapten dan de heerlijke geuren van een traditioneel Colombiaans feestmaal. Chicharon (uitgebakken zwoers), buñuelos (kaasballen), aroz con frijoles (rijst met bonen) en heerlijke kruidige stoofpotjes werden op tafel gezet. Even een kopje thee drinken met alleen koekje dat bestaat niet in de Latijns-Amerikaanse cultuur. Het is altijd uitpakken en feest vieren. Het lekkerste vond ik altijd de buñuelos. Ik kon er van blijven eten. 

Deze Colombiaanse kaasballen hebben een krokant korstje en een zachte sponzige binnenkant. Doordat er geen bloem wordt gebruikt, maar maiszetmeel en tapiocazetmeel is de structuur van het kaasballetje luchtig en licht. De witte kaas smelt goed weg en elke hap van de buñuelo zit vol met smaak. Doordat er geen bloem wordt gebruikt voor het bakken van deze kaasballetjes past het goed in een glutenvrij dieet. Op de Haagse markt was een kaasboer die Zuid-Amerikaanse Queso Blanco (witte kaas) verkocht. Voor het maken van deze buñuelos heb je Queso blanco nodig. Queso Blanco is in Nederland moeilijk te verkrijgen. Een prima alternatief is Turkse Böreklik.

Colombiaanse Buñuelos
Yields 12
Een traditioneel gerechtje uit Colombia. Luchtige kaasballetjes, die echt heel makkelijk en snel te maken zijn.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 230 gram Queso Blanco of Börek kaas
 2. 120 gram Maizena (maiszetmeel)
 3. 10 gram Tapiocazetmeel
 4. 1 theelepel suiker
 5. 1 ei
 6. 1 theelepel bakpoeder
 7. 2-5 theelepels melk (indien nodig)
 8. zonnebloemolie om te bakken
Zo ga je te werk
 1. Verkruimel de witte kaas in kleine stukjes. Je kunt ook een rasp gebruiken om de witte kaas te verkruimelen. Dat werkt prima.
 2. Meng de witte kaas met de maizena, tapioca zetmeel, ei, suiker en bakpoeder samen in een kom. Blijf roeren tot een zacht kleverig deeg ontstaat. Als het deeg te droog is en niet samenkomt kan je er een eetlepel warme melk aan toevoegen.
 3. Vorm met je handen kleine ballen van het deeg. De ballen moeten een doorsnee hebben van ongeveer 2,5 cm. Zet de buñuelos opzij op een bord.
 4. Bak de buñuelos in een frituurpan op 160 ºC gaat. Het bakken duurt 20 - 25 minuten in een frituurpan of totdat de buñuelos mooi goudbruin zijn. Bak ongeveer 5 kaasballen per keer om te voorkomen dat de buñuelos aan elkaar gaan plakken.
 5. Laat de buñuelos in een vergiet met keukenpapier uitlekken voor het serveren.
 6. Serveer de buñuelos bijvoorbeeld met chilisaus.
Tip van Oma
 1. Böreklik is in Nederland goed verkrijgbaar bij de toko. Het is een soort verse witte kaas, dat goed kruimelt en erg romig van structuur is. Het is minder zoutig dan fetakaas. Op het blik dat ik gekocht heb staat Böreklik. Als je het in de toko niet kunt vinden, vraag dan naar kaas om Börek te maken. Börek is een Turks kaasbroodje.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Eén reactie

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.