Börek – Turkse kaasrolletjes

BörekDit keer een traditionele Turkse snack: Börek kaasrolletjes of ook wel Börek sigaartjes genoemd. Zij zijn makkelijk te maken en erg lekker!

De meest simpele dingen in het leven zijn vaak de meest waardevolle. Een glimlach van je dochter. Een kus van je man. Een bemoedigend woord van je broer of zus. Een liefdevolle knuffel van je moeder of vader. Een prachtige avond met een schitterend wolkendek. Een klein vlammetje dat dapper brandt aan de voet van een Mariabeeld in een kleine kapel. Die kleine en simpele dingen in het leven maken de grote en ingewikkelde dingen dragelijk.  

Soms zijn er van die dagen, waarop alles gaat op een manier die je niet had bedacht en alles wat je bedacht niet gaat. Zo’n dag had ik gisteren. Toen ik opstond had ik al het idee, dat het een dag was waarbij ik eigenlijk het best met mijn hoofd onder de deken kon gaan liggen en hopen dat de dag zo snel mogelijk voorbij zou gaan en zou versmelten met de volgende dag. Ik moest toch op en naar mijn werk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Gedurende de dag bleef een onbestemd gevoel me achtervolgen. Op mijn werk probeerde ik er een goede dag van te maken. Het lukte niet helemaal. Het was een typische off-day. Soms heb je van die dagen. Aan het eind van de dag begon het wat beter te gaan.

Onderweg naar huis zag ik een prachtig schouwspel aan de hemel. Er hingen mooie lange wolken in lucht en het avondrood vermengde zich met het blauw van de hemel en er ontstond een theaterspel van kleuren die mij deed denken aan de stranden van mijn geliefde Aruba. De hemel kleurde Arubablauw, zoals de zee bij Baby Beach. Dit was een teken. De dag was niet helemaal verloren.

Ik besloot mezelf positief op te laden door iets te doen waarvan ik zeker weet dat het niet kan mislukken. Ik maakte deze Börek kaasrolletjes. Ik kon een waslijst aan dingen bedenken die mis zouden gaan. Het filodeeg kan niet meewerken, de kaasvulling kan mislukken, de rolletjes kunnen allemaal openschieten of ik kan ze verbranden bij het bakken en ga zomaar door… Dat deed ik niet. Ik wilde gewoon dat dit zou lukken. Dat werkte! De rolletjes waren mooi goudbruin. Het filodeeg lekker knapperig. De foto’s lukten en de kaasrolletjes waren fotogeniek. Mijn bui werd steeds beter en beter. En het werd echt helemaal goed toen ik een hap nam uit mijn Börek kaasrolletje. Het was lekker. Het was gelukt! 

Börek - Turkse kaasrolletjes
Een simpel en snel te maken snack. Het filodeeg wordt knapperig door het bakken en de vulling van witte kaas en peterselie is fris. Een mooie traditionele Turkse combinatie.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 3 grote vellen filodeeg
 2. 1 kopje witte kaas voor Börek (verkruimeld)
 3. 1 bosje peterselie (fijngehakt)
 4. Zwarte peper
 5. water (om het deeg vast te plakken)
 6. ¼ cup zonnebloemolie
Zo ga je te werk
 1. Verkruimel de witte kaas. Doe de kaas in een klein kommetje. Voeg de fijngehakte peterselie toe. breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper. Meng dit alles goed samen.
 2. Snij de filobladen schuin af, zodat je driehoeken krijgt. Dit is afhankelijk van het formaat van je filodeeg. Ik had per blad vier driehoekjes filodeeg.
 3. Maak met een bakkwastje de randen van het filodeeg nat. Dit zorgt ervoor, dat het kaasrolletje goed dichtblijft bij het bakken.
 4. Doe een volle eetlepel kaas in het midden van een driehoek filodeeg. Rol het deeg op in de vorm van een kleine sigaar van ongeveer 10 cm breed. Op de foto's zie je hoe het rollen het makkelijkst gaat.
 5. Doe de olie in een pan en laat de olie heet worden. Bak de Börek kaasrolletjes in de olie tot ze goudbruin van kleur zijn.
 6. De Börek kaasrolletjes zijn warm en koud lekker.
Tip van Oma
 1. Ik heb bevroren filodeeg gebruikt. Zorg er in dat geval voor, dat je het deeg ruim tevoren uit de vriezer haalt, zodat het ontdooid is op het moment dat je het wilt gaan verwerken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

3 reacties

 • Alesig schreef:

  Hi Evelyn,

  Thank you so much for comment. These Börek cheese rolls are truly delightful. I have a little google translation button on the site. You can find it directly below the social media buttons at the top of the homepage. If you choose English it will translate the whole website and all recipes for you. It is an automated google translation. This can cause some weird translations. I do not review the translations because it is too time consuming for me to do so.

  Nevertheless I will attempt to translate the recipe in English so you can have a go at these wonderful Börek Cheese Rolls. Please excuse any spelling or grammar errors 😉

  Ingredients:
  3 big sheets of filo pastry
  1 cup crumbled white cheese for Börek (you can find this in any Oriental supermarket of you could replace it with feta cheese)
  1 little bush of finely chopped parsley
  black peper
  water
  ¼ cup sunflower oil or olive oil

  Instructions:
  Put the crumbled cheese and finely chopped parsley in a little bowl. Season to taste with black peper. Combine thoroughly and mix well.
  Cut the sheets of filo pastry diagonally in order to make triangles. The size of the pastry sheets will account for the amount of triangles you can make. Make sure you end up with about 12 trangles of pastry. My sheets of filo pastry yielded about four each.
  Take one pastry triangle to start with. Use a pastry brush to wet the rims of the triangle with the water. This ensures the pastry will stay nicely rolled up during baking. Put a tablespoon of cheese mixture in the middle of the filo pastry triangle. Roll up the dough. Take a look at the pictures in the post. In the pictures you can see the easiest way to roll up the Börek. Repeat until you have 12 cheese rolls.
  Heat the oil in a pan. Bake the Börek Cheese rolls in oil until they turn golden brown.
  The cheese rolls are tasty either hot or cold.

  I hope you can manage with this translation. If you have any questions please let me know.

  With kind regards
  Alesig

 • Evelyn schreef:

  It looks nice that why I want the recipe in English to do it at home

 • Evelyn schreef:

  I want the above recipe in English.

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.