Oergerecht: Venezuelaanse Arepas

Venozolaanse arepa-12

 Oergerecht: Op reis naar Venezuela

 Dit keer pakken we het vliegtuig en vliegen we over de Atlantische Oceaan naar Venezuela om kennis te maken met de Arepa. De Arepa is een typisch Latijns-Amerikaanse variant van de pannenkoek. Arepas komen in verschillende variaties op het hele continent voor. Arepas van maismeel worden vooral in Venezuela en Colombia gemaakt. Dit is de Venezolaanse versie.

Het woord Arepa is afkomstig uit de taal van de Indianen die Venezuela en Colombia oorspronkelijk bewoonden. Het woord Arepa is een verbastering van het Indiaanse woord Erepa, dat maisbrood betekent. Mais is een basisingrediënt in de Indiaanse kookcultuur. Tot aan halverwege de vorige eeuw was het maken van maismeel iets wat gewoon thuis werd gedaan. Het was een vrouwending. Maismeel maken was een taak van de moeder des huizes. De maiskorrels werden van de kolf gescheiden. De korrels werden gedroogd. Daarna begon het harde werk. In een grote houten kom werden de maiskorrels met een grote houten stamper bewerkt en fijngemalen. Het was stampen, stampen, stampen tot er een fijne maismeel ontstond. Ik kan me voorstellen dat de vrouwen in die tijd met het maken van maismeel op deze traditionele manier wel hun frustratie kwijt konden. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Harina P.A.N.

Harina P.A.N. is in Latijns Amerika een begrip. Halverwege de vorige eeuw bedacht een Venezolaanse ingenieur een methode om mais voor te koken en tot meel te vermalen. Harina P.A.N. werd geboren. P.A.N. is de afkorting voor “Producto Alimenticio National”. Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent dit zoiets als “Nationaal voedingsproduct”. Harina P.A.N. bestaat uit 100 % maismeel. Er zitten geen toevoegingen in en het is volledig glutenvrij. Ook het pak is bijna onveranderd gebleven.

Het werd destijds op de markt geïntroduceerd met de slogan: “Er is een einde gekomen aan het stampen”. Het scheelde de vrouwen veel werk in de keuken. Dit maakte het razend populair. Het recept van Harina P.A.N. is in al die jaren niet veranderd en de kwaliteit van de maismeel is goed. Ook op Aruba is Harina P.A.N. in elke keuken terug te vinden. In Nederland is de gele verpakking met wit maismeel goed verkrijgbaar bij toko’s en tegenwoordig ook in grotere supermarkten. Er is ook een variant in een oranje verpakking met geel maismeel. Die is wat moeilijker verkrijgbaar, maar zeker niet onvindbaar. Voor dit recept gebruik je de gele variant. 

Arepas zijn knapperig aan de buitenkant en smeuïg van binnen. Dit contrast is heerlijk. Arepas worden gegeten als ontbijt, als lunch, als tussendoortje of als bijgerecht bij het avondeten. Dit is een veelzijdig en erg lekker oergerecht. 

Oergerecht: Venezolaanse Arepa's
Yields 8
Dit recept is voor mij soul food. Mijn moeder maakte heel vaak voor ons. Het is een pannenkoekje, maar dan van maismeel.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 cups heet water
 2. 1 bouillonblokje (kip of groente)
 3. 1 theelepel suiker
 4. 2 cups Harina P.A.N. maismeel (gele verpakking)
 5. 1 theelepel boter
 6. ½ cup geraspte jonge Goudse kaas
 7. zonnebloemolie (om in te bakken)
Zo ga je te werk
 1. Meng het hete water, de boter, het bouillonblokje en de suiker samen in een grote kom. Roer totdat het bouillonblokje, de boter en de suiker zijn opgelost in het water.
 2. Voeg de maismeel al roerende beetje bij beetje toe aan het water. Gebruik voor het roeren een houten pollepel. Roer met de klok mee. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren totdat een zacht, maar soepel deeg is ontstaan. Als het deeg te zacht blijft, kan je steeds een beetje maismeel toevoegen totdat het deeg de juiste structuur heeft. Het deeg moet soepel en kneedbaar zijn en niet brokkelen. AIs het deeg te stevig is en gaat brokkelen dan voeg je een scheutje heet water toe om het deeg soepeler te maken.
 3. Doe de geraspte kaas bij het deeg in de kom. Roer goed door, totdat de kaas helemaal in het deeg is opgenomen.
 4. Maak van het deeg balletjes die ongeveer de grootte van een golfbal hebben. Druk de balletjes tussen je handen plat zodat deegschijfjes ontstaan van ongeveer 1 cm dik. Leg de deegschijfjes op een bord.
 5. Zet een koekenpan op het vuur. Schenk voldoende zonnebloemolie in de koekenpan om de bodem helemaal met olie te bedekken.
 6. Leg de deegschijfjes in de koekenpan. Bak de deegschijfjes ongeveer 2 tot 3 minuten aan elke kant of totdat de arepas aan beide kanten goudbruin zijn.
 7. Laat de arepas uitlekken op een bord met wat keukenpapier.
 8. Snijd de arepas doormidden en beleg de arepas met een hartig beleg naar keuze. Mijn voorkeur gaat uit naar kaas. Ik gebruik jonge Goudse kaas, omdat het zo heerlijk gaat smelten.
Tip van Oma
 1. Arepas vind ik het lekkerst met Venozolaanse witte kaas. Het is te vergelijken met fetakaas, maar zachter van structuur en milder van smaak. Het is in Nederland bijna niet te verkrijgen. Heel soms, als je geluk hebt, kan je een kaasboer op de markt in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam vinden die het wel heeft. Ik heb Goudse jonge kaas gebruikt. Dat is een prima alternatief.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

3 reacties

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.