Arubaanse kaasballetjes

Arubaanse kaasballetjes-14

Als ik één ding goed kan maken dan zijn het wel deze klassieke Arubaanse Kaasballetjes. Deze cheeseballs zijn pittig, krokant en lekker cheezyweezy!

Ik heb al eens eerder verteld over de merkwaardige verdeling van culinaire talenten en erfgoed in mijn Arubaanse familie. Lekker eten, veel eten en vooral sámen genieten van eten was een belangrijke factor toen ik opgroeide. Ik ben gezegend met een prachtige grote en getalenteerde familie. Ik ben dankbaar voor elk van hen. Toen ik opgroeide was het op momenten overweldigend. Je had niet alleen je ouders die iets te zeggen hadden over je opvoeding, maar ook de tantes hadden een mening én een rol. Dat wat ik toen niet zo goed begreep, waardeer ik nu des te meer. Zijn zijn mijn voorbeeld geweest. Mooie, geweldige, sterke, krachtige, inspirerende vrouwen die in het leven van alledag hun eigen uiteenlopende dromen waarmaakten. Moedig slaan ze zich door tegenslagen heen en weten altijd het beste te maken van de situatie. Zij stimuleerden én stimuleren mij om het beste uit mezelf te halen en te blijven halen. Ik leerde van mijn tantes: “Heb lief. Wees oprecht. Wees creatief. Heb wilskracht.”

Deze diashow vereist JavaScript.

 Iedere tante had een specialiteit. Op partijtjes en bijzondere feestdagen kwam dat allemaal samen tot een geweldig feestmaal. Toen ik op mezelf ging wonen en zelfstandig veranderden de verwachtingen. Ik moest ook bijdragen. De eerste twee jaar kon ik volstaan met het kopen van sap en frisdrank. Tot ik een keer op een feestje mijn zelfgemaakte cheeseballs presenteerde. Volgens oud recept gemaakt, maar met een Alesig twist. Mijn kaasballetjes vielen in de smaak. Dit had als natuurlijk gevolg, dat cheeseballs onderdeel gingen uitmaken van de familiefeestmaal. Én dat Arubaanse kaasballetjes mijn signature dish werden. Nu deel ik het recept met jou. Helemaal én zelfs inclusief het geheime ingrediënt!

Arubaanse kaasballetjes
Yields 20
Deze kaasballetjes zijn volgens oud Arubaans recept. Dit is het eerste recept dat ik als het ware "masterde".
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 eiwitten van eieren maat L (Als je een kleiner formaat eieren (M) hebt gebruik dan het eiwit van 3 eieren).
 2. 1 cup geraspte jong belegen kaas (Of oude kaas als je dat lekker vindt)
 3. peper
 4. zout
 5. nootmuskaat
 6. 1 cup bloem (of meer naar behoefte)
 7. 1 liter zonnebloemolie voor het bakken
 8. Deze hoeveelheden zijn voldoende voor ongeveer 20 kaasballetjes
Zo ga je te werk
 1. Splits de eiwitten van de dooiers. Klop de eiwitten stijf in een schone vetvrije kom.
 2. Meng de geraspte kaas door het stijfgeklopte eiwit in de kom.
 3. Breng op smaak met een klein beetje peper en zout. Het geheime ingrediënt is nootmuskaat. Dat mag niet ontbreken en dat geeft de balletjes een unieke smaakkick.
 4. Neem de cup bloem erbij. Besprenkel een beetje bloem op een bord. Dit doe je om te voorkomen, dat de kaasballetjes straks plakken aan het bord.
 5. Neem een klein hoopje bloem in je hand. Wrijf dit uit in je handen, zodat je handen goed bedekt zijn met bloem. Gebruik en eetlepel om steeds dezelfde hoeveelheid kaasballetjesvulling in je hand te scheppen. Gebruik per balletje een flinke volle eetlepel. Rol de kaasballetjesvulling voorzichtig tussen je handen, totdat ze mooi rond van vorm zijn. Neem tussendoor steeds een beetje bloem erbij om de balletjes steeds steviger te laten worden. Zodra het balletje goed is opgerold en een compacte structuur heeft rol je het nog een keer in de kom met bloem voor een dunne coating met bloem. Zet het kaasballetje opzij op een bord. Blijf dit herhalen totdat alle kaasballetjesvulling opgerold is.
 6. Zet de kaasballetjes minstens een half uur in de koelkast voordat je ze gaat frituren. Dit zorgt ervoor dat de kaasballetjes beter bakken en vermindert de kans op opblazen en opbreken van de kaasballetjes bij het bakken.
Frituren
 1. Schenk de zonnebloemolie in een pan of frituurpan. Laat de olie heet worden. Om te testen of de olie heet genoeg is laat je een kaasballetje in de pan vallen. Wanneer het meteen naar boven komt drijven is de olie heet genoeg.
 2. Bak de kaasballetje steeds in groepjes van 5-8 balletjes. Houd de kaasballetjes met een schuimspaan steeds in beweging. Hiermee voorkom je dat de balletjes barsten of openscheuren. Bak de kaasballetjes totdat ze mooi goud van kleur zijn.
 3. Haal de kaasballetjes uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier uitlekken op een bord.
Tip van Oma
 1. Je moet voor dit recept met je handen aan het werk. Het is daarom belangrijk om met schone handen te werk te gaan en het is verstandig om eventuele ringen uit te doen. Een waarschuwing vooraf voor cleanfreaks: Je handen worden vies en plakkerig!
 2. Voordat je begint met het draaien van de kaasballetjes moet je ervoor zorgen dat je handen steeds goed bedekt zijn met bloem. Gebruik tussendoor steeds voldoende bloem om de balletjes te kunnen rollen. Het vergt enige oefening om gelijkmatige balletjes te draaien. Laat dat je niet weerhouden. Een schaal met oneven gerolde kaasballetjes is altijd beter dan een lege schaal 😉
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.