Gestoofde Hamlappen

Ik heb de laatste weken ervaren, dat het niet altijd lukt om al je ambities tegelijk waar te maken. Soms moet je prioriteiten stellen. Het balanceren van privé, werk, vrijwilligerswerk, hobby’s en in alles het beste uit jezelf willen halen vergt discipline en ook doorzettingsvermogen. Maar soms zijn er momenten, dat je ook even prioriteiten moet stellen. En ja, de afgelopen twee weken kwam de blog even op onderaan het to-do-lijstje te staan. Niet dat ik de afgelopen weken geen nieuwe recepten heb uitgeprobeerd en gekookt wordt hier genoeg in huize Bakkenzoalsoma. Maar de tijd om naast een drukke periode thuis én op het werk ook even ontspannen te kunnen gaan zitten en een mooie post te schrijven die was er even niet. Tsja, ook het leven als  foodblogger kent zijn ups en downs. Gelukkig was het geen writersblock!

hamlappen

Maar wat een bemoediging om vandaag mijn account te openen en te zien dat ik al meer 15.000 views op Bakkenzoalsoma heb gehad! Een mijlpaaltje, die benoemd mag worden vind ik zelf! Maar genoeg over mij en mijn strubbelingen om alle balletjes omhoog te houden en terug naar de topic van vandaag: “Gestoofde Hamlappen”.

Gestoofde Hamlappen

Ik heb vandaag toch wel een pareltje voor je kookboek. Het is een recept voor gestoofde hamlappen, die zo makkelijk is, dat je zult denken dat het niet bijzonder kan smaken. Vergis je niet. Het vergt niet veel voorbereiding en er ligt geen high-tech culinaire techniek aan ten grondslag, maar het resultaat is zo vreselijk smakelijk. Als je deze hamlappen eens gestoofd hebt op deze wijze, weet ik zeker dat je het nog een keer, en nog een keer en nog een keer zult doen.

Zelf toevoegen

Gestoofde hamlappen

– 3 tot 4 hamlappen
– peper
– zout
– 1 liter kippenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 liter water)
– knoflookpoeder
– 3 grote uien
– 1 paprika
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 flinke theelepel boter

Redactioneel (d.d. 23-11-14):
Dit is één van de best bekeken recepten op Bakken Zoals Oma. Een terugkerende reactie is de hoogte van het vuur bij het bakken, braden en koken. Het is belangrijk bij dit recept dat je het vuur constant zeer hoog houdt. Het braden en stoven in dit recept betekent echt koken vol vermogen. Zet je braadpan dus op het grootste pit op je fornuis en doe het vuur zo hoog mogelijk aan. Doordat je zo zeer hoge temperaturen bereikt wordt het vlees lekker sappig en mals. Dus overal waar je in dit recept braden, bakken of koken ziet staan houdt dat in op hoog vuur en niet sudderen op een laag pitje. 

Stap 1
Snijd alvast de uien in halve ringetjes en de paprika in smalle reepjes. Besprenkel de hamlappen aan beide zijden met de peper, zout en knoflookpoeder. Doe de olijfolie en de boter in een braadpan. Bak beide zijden van de hamlappen mooi lichtbruin.
HamlappenHamlappen

Stap 2

Als het vlees aan beide zijden mooi bruin is voeg je ongeveer 500 ml bouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat het vlees 15 minuten sudderen in de bouillon. Hou het vuur op de hoogste stand. Keer de hamlappen na 15 minuten om op de andere zijde. Het vlees zal een beetje plakken aan de bodem van de pan. Dit is goed. Schraap met een houten lepel steeds de bruine aangekoekte stukjes van de bodem. Voeg meer bouillon toe op het moment dat het kookvocht kookt en bubbelt. Laat het vlees nog 15 minuten sudderen en keer nogmaals om als dat nodig is.

Gestoofde hamlappen

Stap 4
Doe nu de uien en paprika bij het vlees. Voeg nu de rest van de bouillon toe en zoveel extra water zodat er ongeveer 2,5 cm water in de pan staat. Laat het vlees verder koken.
Keer het vlees regelmatig om en druk de uien en paprika met een houten lepel onder water. De uien en paprika moeten steeds onder water blijven. Voeg meer vocht toe als dat nodig is en blijf het vlees doorkoken totdat de uien zacht en bruin zijn geworden.

Stap 5

Hamlappen

Laat nu het braadvocht in de pan helemaal inkoken. Wel erbij blijven om ervoor te zorgen dat het niet aanbrand. Aankoeken is goed, aanbranden niet lekker. Het aangekoekte bakvocht schraap je weer van de bodem van de pan af, dan voeg je er ongeveer 250 ml water aan toe. Laat het even sudderen tot je een mooi sausje hebt en je bent klaar!

Het resultaat

Heerlijke gestoofde hamlappen! Het vlees is zo heerlijk mals en het smelt op je tong. De peper geeft de hamlappen pittigheid en de uien en paprika geven een mooie zoetigheid aan het gerecht. Serveer de hamlappen met rijst en wortelsnoepjes.

Hamlappen

Genieten maar!

46 reacties

  • Henk schreef:

    Ik kwam dit recept gisteren toevallig tegen toen ik een gerecht met hamlappen zocht, vandaag dus gemaakt, het was superlekker!

  • Anoniem schreef:

    Een uiterst smakelijk recept, Ik heb het nu een paar keer gemaakt, en mijn vrouw en ik blijven het ontzettend lekker vinden! Echt een compliment wat dat betreft!

  • Arnold schreef:

    Ben bezig met dit recept en vraag me nu af of het inkoken van het braadvocht zonder de hamlappen moet, dus die er eerst uithalen?
    Bovendien mis ik stap 3 en had ik al voor stap 4 al het bouillon opgebruikt. Ziet er toch al lekker uit. Benieuwd hoe dit morgen smaakt!

  • RobbieD! schreef:

    Eén liter kippenbouiillon, vooral die van bouillonblokjes maakt de jus VEEL te zout. Aanlengen met water maakt de jus dan weer veel te slap. Gedwongen door mijn (te tere ?) smaak, maak ik de jus apart.
    Vraag me af of je met langer stoven op een (veel) lagere temperatuur niet hetzelfde bereikt.
    Ga het toch eens uitproberen.

    • Alesig schreef:

      Dag Robbie,

      Bedankt voor je reactie. Zelf vind ik de just altijd erg lekker, niet te zoutig. Maar smaken verschillen. Bij het maken van de kippenbouillon met de bouillonblokjes gebruik ik altijd 1 bouillonblokje op 500 ml water. Voor 1 liter kippenbouillon dus 2 blokjes. Als dat te zout smaakt op je smaakpapillen, dan zou ik je aanraden om in plaats van de jus op het eind aan te lengen te beginnen met 1 bouillonblokje op 1 liter water. De bouillonsmaak is dan wel iets meer, maar het zou dan minder zoutig moeten smaken. Als het dan te flauwtjes is op het eind, dan kan je er altijd nog beter op smaak brengen met wat zout. Je kunt beter later iets meer zout toevoegen, dan aanlengen. Stoven op een lagere temperatuur met een langere stooftijd levert ook smakelijke hamlappen op. Doordat de bereidingswijze dan anders is, zal het vlees eerder iets meer uit elkaar vallen in draadjes, dan met de methode in dit recept beschreven. Ik denk wel, dat het resultaat ook erg lekker zal zijn.

      Hartelijke groeten
      Alesig

  • Machiel Jan Bot schreef:

    beste Alesig,
    Dit is echt een SUPER recept. Ook ik kwam erachter dat je wel HEEL GOED moet lezen en interpreteren wat je waarschijnlijk bedoeld. De aanvullingen van november jl. zijn daarin denk ik erg zinvol. Jammer dat de reacties dus in ‘omgekeerde volgorde’ worden weergegeven. Laatste aanvullingen bovenaan zou logischer zijn. Mijn hamlappen zijn zalig mals, perfecte smaak (ook van de saus). Of mijn oma ze ook echt op deze manier maakte vraag ik me af, maar de smaakherinnering is ‘goud waard’. Heel erg bedankt voor deze favoriete aanvulling in mijn kookschriftje.

  • Alexandra Slotboom schreef:

    Hi Alesig,

    Wát een simpel, maar heérlijk potje vlees! Bij Rijst en een Salade, of simpel een gekookt aardappeltje en spercie- of snijboontjes, stamppot rauwe andijvie,
    Al meerdere malen gemaakt, en steeds loop ik tegen dezelfde missing-links in het recept, en nu éindelijk een moment gevonden om je de volgende aanvullingen voor deze zálige manier van het omtoveren van oeisare hamlapjes in een pulled-pig delicatesse …. !

    Aanpassen of duidelijker vermelden:
    Bij stap 1:
    bij benodigdheden staat 1 tl boter, moet zijn 1 el boter
    Pan: sudderpan (ik gebruik bv. een Hackman 27 cm) of brede wokpan….?
    is echt een verschil voor aanbraden en ook voor ‘paprika/ui moeten onder het vocht staan’ in relatie tot 500 ml bouillon..

    Stap 4: 2,5 cm IN DE PAN of BOVEN het vlees/ui/paprika? Anders kunnen de ui/paprika toch niet ónder vocht staan?

    stap 1 is mét deksel, maar stap 4 zonder of met deksel? staat niet beschreven ( ik doe maar wat)

    Algemeen te vermelden:
    hoe lang het duurt in totaal (bij mij toch echt ruim 2,5 uur
    wanneer weet je dat het gaar/sappig is
    je geeft aan 3 of 4 lapjes, beter zou zijn 750 gram of zo iets, voor de verhouding

    Dat was het, nu kan ik weer een denkbeeldig vinkje maken bij het rijtje dat-moet-ik-ook-nog-eens-doorgeven

    Vriendelijke groet, Alexandra

    • Alesig schreef:

      Hoi Alexandra,

      Dank je wel! Wat een uitgebreide goede aanvulling. Deze hamlappen zijn “by far” één van de meest populaire recepten op Bakken Zoals Oma.
      Jouw reactie en aanvullingen zal ik zeker overnemen. Ik ben van plan om het recept binnenkort een make-over te geven met nieuwe foto’s en verdere verbetering van de beschrijving. Ik stel het zeer op prijs dat je tijd en moeite hebt genomen om deze reactie van je rijtje af te vinken. Ik heb er heel veel aan. En natuurlijk ook heel erg leuk om te horen dat de hamlappen bij jou ook zeer in de smaak vallen!

      Groetjes
      Alesig

  • Yvonne schreef:

    De hamlappen waren lekker mals , alleen denk ik dat ik teveel knoflookpoeder heb gebruikt.
    Ik gebruik dit nooit en weet niet goed hoeveel nodig is voor dit recept.
    groetjes Yvonne

  • Marja breve schreef:

    Geweldig !!!!!we hebben het vanavond gegeten ik keek op hamlappen kwam jou recept tegen en dacht laat ik het eens proberen.mijn man en ik vonden het fantastisch hartelijk bedankt?

  • Ans schreef:

    Als het vlees aan beide zijden mooi bruin is voeg je ongeveer 500 ml bouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat het vlees 15 minuten braden. Ik denk dat hier velen de mis mee in gaan 500ml. en dan braden dit lukt mijn inziens nooit .Ik heb het beetje voor beetje toegevoegt gelikt en het was erg lekker!
    groetjes Ans

    • Alesig schreef:

      Hoi Ans,

      Bedankt voor je reactie. Ik heb nog even naar het recept gekeken. Ik snap wat je bedoelde met het braden. Ik heb dat stuk gereviseerd. Ik hoop dat het er nu net iets duidelijk staat. Dit recept wordt steeds beter met alle goede tips en suggesties voor aanpassingen! 😉

      Nogmaals erg bedankt!

      Groetjes
      Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.