Gehaktbrood

Gehaktbrood-14Soms slaan recepten in een bepaald tijdperk aan en zijn dan razend populair. Gehaktbrood was razend populair in de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw.

Eigenlijk lijkt dit gehaktbrood wel op de mens. Het is een rare vergelijking. Misschien zelfs vergezocht, maar het laat me niet los. Je kunt dit stuk overslaan en doorgaan naar het recept. Het staat hieronder en het is geweldig!

Dit gehaktbrood heeft een eigen verhaal. De buitenkant doet denken dat de binnenkant uit een gelijkmatige vulling van gehakt bestaat. Niets is minder waar. Dit gehakbrood draagt een geheim. Het heeft iets verborgen, dat niet direct zichtbaar is voor iedereen. Zijn wij mensen niet ook zo? We dragen ons levensverhaal met ons mee. Dat maakt ons, dat vormt ons. De levensverhalen vol vreugde, verdriet, woede, hoop, teleurstelling en verwachting vormen onze basis. Het zijn de verhalen van de emoties die we in ons leven tegen komen. Zo leren we te leven. De één krijgt meer voor de kiezen dan de ander. Elk mens gaat ook anders om met elke situatie die hij of zij tegen komt. Op het eerste gezicht zie je dat niet aan de buitenkant van een mens.  Soms vergeten we dat…totdat we ons openstellen voor anderen en anderen zich openstellen voor ons. 

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik ben helemaal verliefd op dit gehaktbrood. Het maakt me filosofisch 😉

Dit gehaktbrood is een gerecht dat je heel makkelijk maakt. Het is niet meer zo populair. Dat vind ik jammer. Wanneer heb jij voor het laatst een gehaktbrood gemaakt? Ok, toegegeven, het vraagt wat tijd. Je hebt ongeveer 10 minuten voorbereidingstijd en daarna? Daarna pakt de oven het werk van je over. Ik hou van dit soort recepten. “Minimal effort, maximal results!”. Dat spreekt me aan. Daarnaast heeft dit gehaktbrood iets geheimzinnigs. Als je het gehaktbrood serveert zonder het aan te snijden zullen je tafelgenoten verrast worden. Het ei komt tevoorschijn bij het aansnijden! Het verborgene wordt zichtbaar!

Gehaktbrood met verstopte eieren
Ik hou van recepten die alles mee hebben. Dit recept voor gehaktbrood is daar een voorbeeld van: oldschool, makkelijk en smakelijk!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 4 hardgekookte eieren
  2. 500 gram gehakt
  3. 4 eetlepels paneermeel
  4. 1 rauw ei
  5. 2 theelepels gemalen komijn
  6. ½ theelepel zout
  7. 1/8 theelepel peper
  8. 3 eetlepels water
  9. 2 eetlepels tomatenpuree
  10. 1 theelepel olijfolie (om cakeblik in te vetten)
Keukenbenodigdheden
  1. Cakeblik
  2. Bakkwastje
Zo ga je te werk
  1. Kook vier eieren tot ze hardgekookt zijn. Laat de eieren afkoelen.
  2. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  3. Neem een grote kom. Meng daarin het gehakt, de paneermeel, het rauwe ei, de gemalen komijn, de peper en zout samen tot een geheel.
  4. Vet het cakeblik in met de theelepel olijfolie. Smeer het cakeblik goed in met de olie.
  5. Gebruik de helft van het gehaktmengsel. Bekleed hiermee de bodem van het bakblik.
  6. Schil de koude hardgekookte eieren. Leg de vier eieren in het cakeblik. Bedek de eieren met het overgebleven gehakt. Zorg ervoor dat je het gehakt zo verspreid dat het de eieren volledig bedekt.
  7. Meng drie eetlepels water met 2 eetlepels tomatenpuree in een klein kommetje tot een samenhangend geheel. Bestrijk het gehakt met de tomatenpuree.
  8. Bak het gehaktbrood in 1 uur in de oven op 180 ºC totdat het gaar is.
  9. Serveer het gehaktbrood met aardappelpuree en doperwten. Erg lekker!
Tip van Oma
  1. De afgelopen tijd ben ik de smaak van vers gemalen zwarte peper erg gaan waarderen. Besprenkel het gehaktbrood met wat versgemalen peper voordat je het in de oven stopt. Dit geeft het gehaktbrood net dat extra beetje smaak!
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.