Sinaasappel amandeltaart

Sinaasappelamandeltaart-22Deze sinaasappelamandeltaart is perfect voor Koningsdag. Het oranje van de sinaasappels geeft de taart een heerlijke fruitige en feestelijke smaak!

Vandaag is het Koningsdag. Het is de dag waarop we het land oranje kleuren. Het is de dag waarop we in Nederland blij zijn met ons Koningshuis. We verheugen ons en zijn trots dat we Nederlanders mogen zijn. In een land waarin we vrijheid, gelijkheid en tolerantie hoog in het vaandel hebben staan. Misschien wel te hoog in het vaandel, want wanneer de vaandel wappert kunnen we vanaf de grond niet goed meer zien wat er geschreven staat. We zijn een land van gastvrijheid. Gastvrijheid voor onbeminden van elders. Gastvrij voor hen die door oorlog, geweld en armoede getergd op zoek zijn naar een beter bestaan. Gastvrij voor hen die daar heel hard voor willen werken. Gastvrij voor hen die voor de driekleur en oranje wimpel willen vechten en ook als het moet hun vinger in de dijk willen stoppen. Ik hoop, bid en wens voor ons allen in dit land, dat wij bereid blijven om die waarden hoog te houden. Ik wil leven in een land waarin we hen die het nodig hebben een menswaardig bestaan gunnen…waarin we een ieder bed, bad en brood gunnen. Ik hoop, bid en wens dat wij in Nederland de Leeuwenmoed hebben om op te komen voor die dat nodig hebben. Dat we die waarden van vrijheid, gelijkheid en tolerantie handhaven, zoals op s’ lands wapen staat onder de Oranje Leeuw “Je Maintiendrai”. Dat we niet zwichten. Pas dan kunnen we op een dag als vandaag met eer op onze borst kloppen en zeggen: “Ik ben trots om Nederlander te zijn!” Dan kunnen we met de driekleur en oranje wimpel alle pleinen van Nederland bestormen en ons uitbundig mee te laten slepen met de Oranjegekte.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze sinaasappelamandeltaart is feestelijk, fruitig en licht. Het oranje van de sinaasappels maakt deze taart uitermate geschikt voor een feestelijke gelegenheid zoals vandaag. Ik las laatst dat de Koning en Koningin op zoek waren naar een nieuwe huiskok. Ik heb niet gesolliciteerd. Ik durfde niet, want stel je voor? Wat zou je opdienen. Als de functie nog open zou zijn dan zou ik het met deze sinaasappelamandeltaart wel aandurven. Hij is licht, hij is lekker, hij is feestelijk en door het gebruik van amandelmeel en likeur ook exclusief. Uiteindelijk is deze sinaasappelamandeltaart ook maar een gewone lekkere taart. Kortom geschikt voor de Koning en Koningin, maar voor mij belangrijker: ook geschikt voor jou en mij!

Sinaasappelamandeltaart
Deze sinaasappelamandeltaart is fris en fruitig. Het is wat anders dan een oranje tompouce, maar qua smaak verfijnd en zeker waardig om te serveren op koningsdag!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 4 eieren
 2. rasp van 2 grote handsinaasappels
 3. 100 gram suiker (verdeel in 2 bakjes van 50 gram)
 4. 1½ cup amandelmeel (170 gram)
 5. 1 theelepel bakpoeder
 6. ¼ theelepel gemalen kardemom
 7. 1 theelepel appelazijn
 8. snufje zout
 9. 2 eetlepels sinaasappellikeur (triple sec of gran marnier)
Voor topping
 1. 2 eetlepels sinaasappellikeur (triple sec of gran marnier)
 2. Sap van een halve handsinaasappel
 3. 2 eetlepels suiker
 4. 4 eetlepels amandelschaafsel
 5. poedersuiker
Keukenbenodigdheden
 1. Elektrische mixer of keukenmachine
 2. Bakblik met diameter van 22-23 cm
 3. Bakpapier
 4. Diverse kommetjes
 5. Steelpan
Zo ga je te werk
 1. Maak het bakblik klaar door deze te bekleden met een stuk bakpapier. Zorg ervoor dat ook de randen bedekt zijn met bakpapier.
 2. Was de sinaasappels onder lauwwarm water. Boen de sinaasappels goed schoon. Rasp de sinaasappels. Vang de rasp op in een kommetje. Zet de sinaasappelrasp opzij.
 3. Snijd 1 sinaasappel doormidden. Pers de helft van de sinaasappel uit in een kommetje. Zet het kommetje met de sinaasappelsap opzij.
 4. Splits de eieren. Doe de eiwitten en eidooiers in verschillende kommetjes. Zet de kom met de eiwitten aan de kant.
 5. Neem de kom met de eidooiers en sinaasappelrasp erbij. Doe de sinaasappelrasp bij de eidooiers. Schenk hier 2 eetlepels sinaasappellikeur bij. Doe ook 50 gram suiker in de kom. Roer dit alles goed met een kleine garde of vork door tot een egale massa ontstaat. Zet het mengsel met de eidooiers opzij.
 6. Neem een grote kom en doe hier de amandelmeel, bakpoeder en kardemompoeder bij. Roer alles goed door elkaar met een schone en droge garde. Zet de kom met het amandelmeelmengsel opzij.
 7. Zet een kleine steelpan op het fornuis. Neem het kommetje met het sap van de halve sinaasappel erbij. Doe 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels sinaasappellikeur en het sap van de halve sinaasappel in de steelpan. Laat de suiker smelten in de vloeistof tot een lichte siroop ontstaat. Laat nog 1 minuut op het vuur staan, terwijl je roert met een houten lepel en een lichte siroop is ontstaan.
 8. Doe vier eetlepels amandelschaafsel in de steelpan. Zorg ervoor dat alle stukjes amandel zijn bedekt met de siroop. Zet opzij.
 9. Maak de kom waarin je de eiwitten gaat kloppen goed vetvrij. Ik doe dit altijd door de kom in te smeren met wat citroensap en dan af te drogen met een schoon keukenpapiertje.
 10. Klop de eiwitten in de elektrische mixer of keukenmachine tot ze licht beginnen te schuimen. Voeg nu een snufje zout en een theelepel appelazijn toe. Begin vanaf nu steeds beetje bij beetje 50 gram suiker toe. Blijf de eiwitten kloppen totdat er zachte witte pieken ontstaan.
 11. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 12. Neem de kom met het amandelmeelmengsel erbij. Schenk het mengsel van eidooiers en sinaasappelrasp in de kom. Roer dit goed samen tot een geheel.
 13. Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe aan het beslagmengsel van amandelmeel en eidooiers. Gebruik een spatel om de eiwitten voorzichtig door het beslagmengsel te vouwen. Doe dit totdat al het eiwit is opgenomen en er een luchtig beslag is ontstaan.
 14. Schep het beslag voorzichtig in het bakblik. Neem de steelpan met de sinaasappelsiroop erbij. Verspreid de amandelschaafsel voorzichtig met een lepel bovenop het beslag. Zorg ervoor dat je alle siroop gebruikt.
 15. Bak de sinaasappelamandeltaart in 35 minuten gaar in de oven op een temperatuur van 180 ºC.
 16. Controleer na 35 minuten of de taart gaar is in het midden met een priktest. Wanneer de taart niet bruin genoeg is aan de bovenkant kan je de taart nog 5 minuten doorbakken op 180 ºC voor een mooie lichtbruine korst.
 17. Haal de taart uit de oven. Verwijder het bakblik en besprenkel de taart met poedersuiker voor het serveren.
Tip van Oma
 1. Deze taart is lekker warm uit de oven met een toef slagroom, maar ook een bol vanille-ijs zou er heerlijk bij smaken. De combinatie van slagroom en sinaasappel is erg lekker.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Eén reactie

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.