Gesuikerde perenchips

Gesuikerde perenchips (13)

Heb je een lekkere trek en ben je op zoek naar een goede snack? Gesuikerde perenchips zijn perfect. Decadent lekker en toch een tikkeltje gezond.

Zoals bij veel organisaties wordt bij mij op het werk ook het Nieuwe Werken ingevoerd. We zijn er al een tijd mee bezig. De prikklok is afgeschaft, er wordt gestuurd op resultaat en we krijgen workshops en cursussen om met het Nieuwe Werken om te gaan. Het gaat dan niet alleen om flexibele werkplekken af en toe thuis werken. Het gaat ook om jezelf als medewerker te blijven ontwikkelen en klaar te zijn voor de wereld van nu. Zo kregen we laatst een workshop mindmappen. Ik was van tevoren sceptisch, maar tegelijkertijd wel gefascineerd. Ik had prachtige kunstwerken van mijn collega’s voorbij zien komen. Met gepaste jaloezie, want ik vond het stiekem wel mooi zo’n mindmap. Dat wilde ik ook kunnen. De workshop werd gegeven door een mindmapgoeroe. De man stond af en toe letterlijk op en neer stond te springen voor zijn powerpointpresentatie. Die overdracht van energie was al mooi om mee te maken. Hij begon de workshop met een inspirerende quote van Albert Einstein:

“Waanzin is steeds hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Appels en Peren vergelijken

Die quote was de inleiding tot de eerste opdracht. De workshopbegeleider deelde lege A4-tjes uit en ging achterin de zaal staan. “Nu”, zei hij tegen de groep, “wil ik dat jullie appels met peren vergelijken”. Hij bleef even stil. Het rommelde in de groep. Appels en vergelijken, dat kan niet. Dat is niet logisch, dat gaat tegen de natuur in. En het duurde niet lang of iemand verwoordde hardop, wat we allemaal in stilte dachten…
Als een spring-in-het-veld verscheen de workshopleider weer voor de groep. “NEE!”, riep hij keihard, “Denk anders! Het kan!”. Dat is dus steeds hetzelfde doen en dezelfde resultaten verwachten. Het was voor mij een eyeopener. Doorbreek oude patronen en probeer eens iets nieuws en anders.

Probeer het maar eens appels met peren vergelijken. Je kunt ook de peren in plakjes snijden er chips van maken.

Gesuikerde perenchips
Schijfjes peer en suiker samen op een bakplaat bakken levert je deze knapperige perenchips op. Simpel.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 peren (schoongewassen en een beetje stevig)
 2. 1 cup fijne suiker (200 gram)
 3. 1 theelepel kaneel
Keukenbenodigdheden
 1. Bakpapier
 2. Bakplaat
 3. Tang
 4. koelrooster
Zo ga je te werk
 1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 2. Snijd met een mandoline of met een kaasschaaf flinterdunne plakken van de peer. Ik heb twee peren gebruikt omdat ik de perenchips de mooie peervorm wilde geven. Ik heb de peren daarom vanaf de zijkant geschaafd. Schaaf de schijfjes voorzichtig en zorg ervoor dat er een randje van de schil meegeschaafd wordt. Dit geeft het mooiste resultaat. Als je rondjes wilt, dan schaaf je de peer van bovenaf. In dat geval zal je aan 1 peer voldoende hebben.
 3. Leg de schijfjes peer op een snijplank of bord.
 4. Strooi de suiker in een diep bord. Schep hier een theelepel kaneel bij en meng de suiker en kaneel samen.
 5. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
 6. Bedek de perenschijven stuk voor stuk met suiker. Doe dit door een perenschijf eerst met de ene zijde en dan met de andere zijde in de suiker te drukken. Beide kanten van de perenschijf moeten volledig bedekt zijn met suiker.
 7. Leg de perenschijven naast elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat, zonder dat de schijven elkaar raken.
 8. Bak de peren 15 minuten in de voorverwarmde oven op 160 ºC.
 9. Haal de bakplaat uit de oven. Keer de peren om om de andere zijde ook te bakken. Bak de peren nogmaals 15 minuten in de oven op 160 ºC.
 10. Zet het koelrooster klaar. Haal de bakplaat uit de oven. Verplaats de perenschijven van de bakplaat naar het koelrooster. Laat de peren afkoelen totdat ze helemaal afgekoeld en knapperig zijn.
 11. Serveer de gesuikerde perenchips als snack, met ijs als toetjes of met kaas voor een verrassende zoet-hartige combinatie.
Tip van Oma
 1. Op het bakpapier zal een mengsel van gesmolten suiker en perenvocht achterblijven. Als je dit hard laat worden en in kleine stukjes breekt heb je perenkaramel. Dit is erg lekker en knapperig. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als garnering bij een gepocheerde peer met ijs.
Adapted from Donna Hay
Adapted from Donna Hay
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.