Koek van moerbeibessen, haver en rogge

11-Haverroggekoek met moerbeibessen (11) Snijd er een stukDeze koek van moerbeibessen, haver en rogge is geschikt als ontbijt of als snack voor tussendoor. Het is alleen gezoet met honing.

Je komt tegenwoordig overal superfoods tegen. Ik ben zelfs in de Action bakjes met hennepzaadjes, moerbeibessen en chiazaadjes tegengekomen. Onder de noemer superfoods vallen allerlei soorten bessen, zaadjes, fruit en granen met bijzondere gezonde eigenschappen. Antioxidanten, vitaminen, mineralen en gezonde vetten zijn enkele van die eigenschappen. Ik had een paar bakjes van die bijzondere zaadjes, bessen en granen in huis gehaald. Hennepzaadjes, goji-bessen, hennepzaadjes, bijenpollen en moerbeibessen. Buiten, dat het supergezonde ingrediënten zijn, ben ik ook altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen die ik nog niet eerder heb gegeten. De moerbeibessen en hennepzaadjes waren daar een goed voorbeeld van. In mijn wilde jonge jaren heb ik wel eens hennep gehad…maar dat werd gerookt en niet gegeten 😉

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik had nog niet eerder moerbeibessen gegeten. Dat is een lekkere vitameboost zeg. De besjes die ik had waren gedroogd en smaakten licht zoetig. De hennepzaadjes en moerbeibessen vormden qua smaak een goed stel. Ik besloot ze dan ook in dit recept voor een gezonde superfoodkoek te gebruiken. Ik had nog wat roggemeel en havermoutvlokken in de kast staan. Dat zou het worden. Een koek van moerbeibessen, hennepzaadje, honing, haver en rogge. Ik ging experimenteren. En weet je wat…het experiment lukte. Ik maakte een koek zonder suiker, zonder gluten, vol gezonde zaadjes en het smaakte heel heel erg lekker. De koek blijft een paar dagen goed. Door de haver en rogge is het een goede maagvulling. Het is prima als tussendoortje.

De lichte zoetigheid van de moerbeibessen en honing in combinatie met de aardse moutsmaak  van de rogge maakten deze superkoek tot een echte topper. Het is daarnaast ook snel en makkelijk te bakken.

Koek van haver, rogge en moerbeibessen
Deze koek is lekker robuust én gezond. Het zit boordevol, vezels, mineralen en andere gezonde dingen...gezond is ook lekker!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1½ cup roggemeel (180 gram)
 2. 1½ cup havermoutvlokken (150 gram)
 3. 1 eetlepel bakpoeder
 4. ½ theelepel zeezout
 5. ½ theelepel kaneel
 6. 2 grote eieren
 7. 4 eetlepels gesmolten boter (plus wat extra om het bakblik in te veten.
 8. ¼ cup vloeibare honing
 9. 1 theelepel vanille-extract
 10. ¼ cup gedroogde moerbeibessen
 11. ¼ cup hennepzaad
Zo ga je te werk
 1. Meng de roggemeel, havermoutvlokken, bakpoeder, zeezout en kaneel bij elkaar in een kom.
 2. Meng vervolgens de eieren, gesmolten boter, vloeibare honing en vanille-extract samen in een kom. Roer alles goed bij elkaar met een garde of houten lepel.
 3. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Roer alles samen tot een samenhangend beslag ontstaat. Het beslag zal vrij stevig van structuur zijn. Het lijkt meer op een pasta, dan op een beslag.
 4. Meng tot slot de moerbeibessen en de hennepzaad door het beslag.
 5. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 6. Beboter een bakblik met wat gesmolten boter. Doe het beslag in het bakblik. Druppel wat extra honing bovenop het beslag.
 7. Bak de koek op in 25 tot 30 minuten op 200 ºC in de oven.
Tip van Oma
 1. Door voor deze koek rogge en havermoutvlokken te gebruiken wordt het een vrij zware koek. De structuur van de koek is vrij droog en korrelig. Door het gebruik van honing in combinatie met de moerbeibessen krijgt deze koek een bijzondere zoetige smaak. Het is extra lekker om een klein beetje honing of vruchtenjam op de koek te smeren voor het serveren. Het is ook goed geschikt als een gezonde powersnack voor tussendoor.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

3 reacties

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.