Chia Havermoutpap

Chia Havermoutpap-12

Chia havermoutpap is lekker als ontbijt. Laat een nacht in de koelkast weken. Maak in de ochtend af met wat honing en vers fruit. Lekker en goed voor je!

Bij de supermarkt, de natuurwinkel en zelfs bij de meeste drogisterijen is tegenwoordig een schap te vinden met superfoods. Chiazaadjes kan je daar vast tussen vinden. Chiazaadjes zijn hele kleine zaadjes van de Chia-plant die van oorsprong uit Mexico komt. Chia is niet nieuw. De Azteken kenden de bijzondere kracht en werking van de chiazaad al. De ontdekking door Columbus, de massale uitroeiing van de indianen en de vernietiging van de oorspronkelijke cultuur van de Indianen op het hele continent Amerika was de oorzaak dat we deze kennis bijna verloren. Chia was wel bekend in Europa, maar we gebruikten het als vogelvoer voor kanariepieten en papegaaien. 

De naam van dit bijzondere plantje en zijn krachtige zaadjes is afkomstig van één van de vele Azteekse talen. Chia betekent letterlijk vet. Chiazaadjes zijn ook vettig en bevatten veel voedingsstoffen waaronder omega 3. Na grondig onderzoek en erkenning van de goede kwaliteiten van Chia keurde de Europese Unie Chiazaden in 2009 goed. Chia krijgt de stempel “novelfood” en werd geschikt geacht voor menselijke consumptie. De Azteekse heersers van weleer zouden de de wijze mannen van nu hebben uitgelachen. Het is niet nieuw. Nu een hype, dat wel, maar niet nieuw. Chia was eeuwen vast onderdeel van het eetpatroon van de Indianen. Volgens overlevering werden de eerste opbrengsten van de chia-oogst door het volk geschonken aan de Azteekse heersers. De heersers gebruikten de chia op hun beurt om hun krijgers te voeden. Chia was het enige dat ze te eten kregen wanneer ze op oorlogspad werden gestuurd. 1 eetlepel chiazaad bevat voldoende voedingsstoffen om een grote volwassen krijger een dag lang tijdens gevechten op de been te houden. Het is geen novelfood of superfood. Het is “warriorfood”.

Deze diashow vereist JavaScript.

Chia op zichzelf is weinig smaakvol. Het is meer een ingrediënt dat structuur en textuur geeft aan andere ingrediënten in een recept. Chiazaadjes zijn heel erg klein. Het bijzondere aan chiazaadjes is dat ze uitzetten wanneer ze worden geweekt in vloeistof. Ze nemen dan, net zoals een kameleon kleur opneemt van zijn omgeving, smaak op van de vloeistof waarin ze worden geweekt. Doordat chia uitzet in vloeistof wordt het aangeraden om ze altijd geweekt te eten. Het is even wennen aan de geleistructuur wanneer je voor het eerst Chia eet.

Ik maak deze chia havermoutpap meestal wanneer ik weet dat ik drukke dagen heb in mijn agenda. Ik grijp wat fruit en honing, meng dat door mijn pap en klaar ben ik. En dit recept is voldoende voor 2 dagen achter elkaar of voor 2 personen. Een eetlepel chia gaf Azteekse krijgers kracht om een dag lang op de been te blijven. Deze pap doet dat zeker ook voor mij.

Chia Havermoutpap
Serves 2
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 3 eetlepels chiazaad
 2. 6 eetlepels havermout (rolled oats)
 3. 2 theelepels vanille-extract
 4. ½ cup amandelmelk
 5. ½ cup volle melk
 6. ¼ cup room
Voor garnering
 1. Honing
 2. Vers fruit
 3. Vanille-extract
Zo ga je te werk
 1. Doe de amandelmelk, volle melk en room in een afsluitbare kom of bus.
 2. Voeg hier de 2 eetlepels chiazaad en de 6 eetlepels havermout toe.
 3. De 2 theelepels vanille-extract voeg je ook toe.
 4. Sluit de bus of kom af. Schud goed door elkaar.
 5. Zet minstens 8 uur (overnacht) in de koelkast, zodat de havermout en chiazaadjes goed kunnen weken.
 6. Schenk de helft van de chia havermoutpap in een kommetje. Besprenkel met wat blauwe bessen of een in plakjes gesneden banaan. Doe hier een eetlepel honing bij (of meer naar smaak). Voeg een theelepeltje vanille-extract toe voor iets meer smaak.
Tip van Oma
 1. Eigenlijk kan je alle kanten op met deze chia havermoutpap. Alle soorten fruit past hier eigenlijk bij als garnering. Voor het zoeten van de pap gebruik ik liever honing, maar je kunt eventueel ook suiker of zoetstof gebruiken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Eén reactie

 • Dulce fresa schreef:

  Lekker gezond! om je dag mee te starten..
  Ik heb je genomineerd voor de liebster blog award: beantwoord de vragen, verzin er zelf 5 en nomineer zelf enkele blogs die minder dan 200 volgers hebben.

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.