Gestoofde Borstlap

Borstlap-11

Bereid eens een ongebruikelijk stuk vlees. Voor een goede stuk borstlap moet je naar de slager. Dit is een mooi recept voor liefhebbers van stoofvlees. 

Toen ik een jaar of vijf geleden met manlief en dochterlief op vakantie was in eigen land kozen we voor een stacaravan op een camping in Groningen. Ik ben niet een kampeerder, manlief ook niet, dus een beetje luxe van stacaravan vonden we wel nodig. Het was een mooie camping, die ook leuke uitstapjes organiseerde. Op een dag verscheen er een rood treintje met drie wagons die door een tractor werden voortgetrokken. Wij besloten op te stappen en op reis te gaan. De reis leidde naar een biologische boerderij. Het was geen grote boerderij, maar wel statig. Het was een klassieke Groningse Herenboerderij. Ik geloof dat de boer zo’n 50 melkkoeien hield. Het was zomer en er was net een kalfje geboren. Ik ben een echt stadsmens, dus veel ervaring met boerderijdieren had ik niet. We mochten de kalfjes aaien. Manlief ging ons voor. Het kalfje vonden hem duidelijk ook erg lief. Dochterlief durfde niet. Ze verstopte haar handen achter haar rug en weigerde nog een stap naar voren of naar achter te doen. Ik durfde eigenlijk ook niet. Zo’n kalfje, ook al is het een babykoe, is net zo groot en sterk als een kleine pony. Ik vond het ook eng. Ik moet dochterlief wel laten zien dat je je angsten moet trotseren, dacht ik. Met knikkende knieën liep ik naar het mooie kalfje. Zijn ogen keken me zo onschuldig aan. De boer deed het voor. Hij zei: “Stop je vinger in zijn bek en hij denkt dat hij aan het zogen is.” En ja, ik deed het. Het kalfje was zo lief en zo schattig…Sindsdien die dag ben ik dol koeien. Ik word zo enthousiast als een kind als ik in de lente de weilanden weer bevolkt zie met koeien.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik durf het bijna niet op te schrijven. Maar…ik vind koeien net zo lekker als dat ik ze schattig vind. Heel raar is, dat een koe melk geeft, maar dat we het vlees van een rund eten. Ik kies daarom zoveel mogelijk voor biologisch melk en rundvlees. Hoewel dat niet altijd een garantie biedt dat de koeien goed behandeld zijn. Daar worstel ik nog wel eens mee. Ik vind namelijk wel dat de koeien (en eigenlijk alle dieren die wij eten) een mooi leven moeten hebben gehad.

Het is heel dubbel, want waar ik niet mee worstel is de smakelijkheid van een stuk borstlap van de rund. De borstlap is magerder vlees en kan daarom wat taaier zijn. Maar het is zeer smakelijk en vol eiwitten. In deze bereiding heb ik, hoe kan het ook anders, gekozen voor langzaam garen door stoven met veel specerijen. Nu niet schattig meer…maar heerlijk!

Gestoofde Borstlap
Langzaam gestoofde runderborstlappen. Lekker met sugarsnaps en een grove aardappelpuree.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 750 gram runderborstlap
 2. Zout
 3. Peper
 4. 1 theelepel paprikapoeder
 5. 1 theelepel pimentpoeder
 6. 1 theelepel gemalen komijn
 7. 1 eetlepel roomboter
 8. 100 - 150 ml water
 9. 250 ml kippenbouillon (runderbouillon)
 10. 100 ml rode wijnazijn
 11. 2 eetlepels balsamico azijn
 12. 1 rode ui
 13. 1 gele ui
 14. 1 rode paprika
 15. 2 tenen knoflook
Keukenbenodigdheden
 1. Braadpan (liefst van gietijzer)
 2. Knoflookpers
Zo ga je te werk
 1. Snijd de uien in grove stukken. Snijd de paprika in kleine blokjes.
 2. Wrijf het stuk borstlap aan beide kanten in met peper en zout.
 3. Snijd het vlees in dunne repen van 5 centimeter lang en ongeveer 1 centimeter dik.
 4. Besprenkel het vlees met de paprikapoeder, pimentpoeder en gemalen koriander.
 5. Zorg ervoor dat je braadpan goed heet is. Laat de boter in de pan smelten.
 6. Fruit de stukjes ui en paprika in de braadpan. Pers de tenen knoflook met de knoflookpers in de pan.
 7. Braad de stukjes borstlap aan in de braadpan op hoog vuur. Bak het vlees zo aan, dat het dichtschroeit.
 8. Blus de stukjes vlees af met water, bouillon, rode wijnazijn en balsamicoazijn. Zorg ervoor dat het vlees volledig ondergedompeld is. Laat het geheel aan de kook raken.
 9. Stoof het vlees op een middelmatig vuur. Dit duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Het vlees is klaar totdat het vlees zacht is en de vloeistof in de pan is ingedikt tot een lekkere dikke jus.
 10. Serveer de stukjes borstlap in een geheel of snijd ze overdwars aan. Ik heb de borstlap geserveerd met sugarsnaps en aardappelpuree.
Tip van Oma
 1. Gemalen pimentpoeder is te verkrijgen bij specerijen en kruidenafdeling van de meeste Oosterse Toko's. Bij grotere supermarkten is het ook goed te verkrijgen. Pimentbessen behoren tot de peperfamilie. Piment heeft een pittige smaak. Lukt het niet de pimentpoeder te vinden, vervang deze dan door een halve theelepel cayennepeper.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.