Gestoofde Hamlappen

Ik heb de laatste weken ervaren, dat het niet altijd lukt om al je ambities tegelijk waar te maken. Soms moet je prioriteiten stellen. Het balanceren van privé, werk, vrijwilligerswerk, hobby’s en in alles het beste uit jezelf willen halen vergt discipline en ook doorzettingsvermogen. Maar soms zijn er momenten, dat je ook even prioriteiten moet stellen. En ja, de afgelopen twee weken kwam de blog even op onderaan het to-do-lijstje te staan. Niet dat ik de afgelopen weken geen nieuwe recepten heb uitgeprobeerd en gekookt wordt hier genoeg in huize Bakkenzoalsoma. Maar de tijd om naast een drukke periode thuis én op het werk ook even ontspannen te kunnen gaan zitten en een mooie post te schrijven die was er even niet. Tsja, ook het leven als  foodblogger kent zijn ups en downs. Gelukkig was het geen writersblock!

hamlappen

Maar wat een bemoediging om vandaag mijn account te openen en te zien dat ik al meer 15.000 views op Bakkenzoalsoma heb gehad! Een mijlpaaltje, die benoemd mag worden vind ik zelf! Maar genoeg over mij en mijn strubbelingen om alle balletjes omhoog te houden en terug naar de topic van vandaag: “Gestoofde Hamlappen”.

Gestoofde Hamlappen

Ik heb vandaag toch wel een pareltje voor je kookboek. Het is een recept voor gestoofde hamlappen, die zo makkelijk is, dat je zult denken dat het niet bijzonder kan smaken. Vergis je niet. Het vergt niet veel voorbereiding en er ligt geen high-tech culinaire techniek aan ten grondslag, maar het resultaat is zo vreselijk smakelijk. Als je deze hamlappen eens gestoofd hebt op deze wijze, weet ik zeker dat je het nog een keer, en nog een keer en nog een keer zult doen.

Zelf toevoegen

Gestoofde hamlappen

– 3 tot 4 hamlappen
– peper
– zout
– 1 liter kippenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 liter water)
– knoflookpoeder
– 3 grote uien
– 1 paprika
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 flinke theelepel boter

Redactioneel (d.d. 23-11-14):
Dit is één van de best bekeken recepten op Bakken Zoals Oma. Een terugkerende reactie is de hoogte van het vuur bij het bakken, braden en koken. Het is belangrijk bij dit recept dat je het vuur constant zeer hoog houdt. Het braden en stoven in dit recept betekent echt koken vol vermogen. Zet je braadpan dus op het grootste pit op je fornuis en doe het vuur zo hoog mogelijk aan. Doordat je zo zeer hoge temperaturen bereikt wordt het vlees lekker sappig en mals. Dus overal waar je in dit recept braden, bakken of koken ziet staan houdt dat in op hoog vuur en niet sudderen op een laag pitje. 

Stap 1
Snijd alvast de uien in halve ringetjes en de paprika in smalle reepjes. Besprenkel de hamlappen aan beide zijden met de peper, zout en knoflookpoeder. Doe de olijfolie en de boter in een braadpan. Bak beide zijden van de hamlappen mooi lichtbruin.
HamlappenHamlappen

Stap 2

Als het vlees aan beide zijden mooi bruin is voeg je ongeveer 500 ml bouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat het vlees 15 minuten sudderen in de bouillon. Hou het vuur op de hoogste stand. Keer de hamlappen na 15 minuten om op de andere zijde. Het vlees zal een beetje plakken aan de bodem van de pan. Dit is goed. Schraap met een houten lepel steeds de bruine aangekoekte stukjes van de bodem. Voeg meer bouillon toe op het moment dat het kookvocht kookt en bubbelt. Laat het vlees nog 15 minuten sudderen en keer nogmaals om als dat nodig is.

Gestoofde hamlappen

Stap 4
Doe nu de uien en paprika bij het vlees. Voeg nu de rest van de bouillon toe en zoveel extra water zodat er ongeveer 2,5 cm water in de pan staat. Laat het vlees verder koken.
Keer het vlees regelmatig om en druk de uien en paprika met een houten lepel onder water. De uien en paprika moeten steeds onder water blijven. Voeg meer vocht toe als dat nodig is en blijf het vlees doorkoken totdat de uien zacht en bruin zijn geworden.

Stap 5

Hamlappen

Laat nu het braadvocht in de pan helemaal inkoken. Wel erbij blijven om ervoor te zorgen dat het niet aanbrand. Aankoeken is goed, aanbranden niet lekker. Het aangekoekte bakvocht schraap je weer van de bodem van de pan af, dan voeg je er ongeveer 250 ml water aan toe. Laat het even sudderen tot je een mooi sausje hebt en je bent klaar!

Het resultaat

Heerlijke gestoofde hamlappen! Het vlees is zo heerlijk mals en het smelt op je tong. De peper geeft de hamlappen pittigheid en de uien en paprika geven een mooie zoetigheid aan het gerecht. Serveer de hamlappen met rijst en wortelsnoepjes.

Hamlappen

Genieten maar!

46 reacties

  • frank schreef:

    hoi, ik ben er nu mee bezig, maar wat me op valt is de hoeveelheid bouillon. 500 ml (halve liter) dan braad het niet meer maar sudderd het! doe ik iets fout of zo?

    • Alesig schreef:

      Hoi Frank,

      Ik zie je reactie nu pas. Oeps…ik hoop dat het goed gegaan is met het koken van de hamlappen. Het bijzondere aan dit recept is dat het inderdaad zo is, dat je heel veel bouillon moet gebruiken. Het vlees moet koken in het vocht op een hoog vuur. Wees niet bang voor het vuur. Dat moet echt voluit bij dit gerecht, anders krijg je niet de juiste resultaten. Als je water erbij blijft doen, dan brandt het niet aan. Doe het vuur niet lager. Ik hoop dat het uiteindelijk goed is gekomen met je hamlappen en dat het avondeten gesmaakt heeft.

      Groetjes
      Alesig

      • frank schreef:

        hoi alesig,
        dat heb ik dus niet gedaan; op vol vuur door laten koken. ik heb het verder laten sudderen op een laag vuurtje (net als een sucadelapje). het was gaar en smaakte ook wel, maar het indikken gebeurde dus niet doordat er veel vocht in zat. bedankt voor je reactie.
        groet, frank.

        • Alesig schreef:

          Hoi Frank,
          Dat is jammer. Het is voor dit gerecht van belang de hamlappen op vol vuur te laten koken. Wanneer de hamlappen op een laag vuur sudderen zal de bouillon inderdaad niet verdampen en indikken. Ik hoop dat je nog een poging zult wagen. Gelukkig smaakte het je wel goed.
          Groetjes
          Alesig

  • Rachel schreef:

    Hallo,
    Vandaag restjes dag. Ik had nog wat runderpoulet over en kwam op dit recept terecht. Ik had geen paprika in huis dus ik heb paprika poeder gebruikt en Ipv kippenbouillon heb ik runderbouillon gebruikt want dat had ik ook niet in huis.
    Mijn complimenten ondanks dat ik andere dingen heb gebruikt was dit echt super lekker en zal het bij ons op het menu erbij komen. Dankjewel! X

    • Alesig schreef:

      Hoi Rachel,
      Erg bedankt voor je leuke reactie. Een recept is een leidraad om te koken. Zo ontwikkel ik ook mijn recepten door inspiratie op te doen. Mijn grootste doel met bakkenzoalsoma is om ook anderen te inspireren. Ik vind het dan ook erg leuk om te horen dat je het recept met succes heb aanpast. Top.
      Groetjes
      Alesig

  • ligaa schreef:

    Erg lekker! Volgende keer iets minder sterke bouillon maken en de groenten nog wat later erbij voor de ‘bite’. Ik heb er wat laurier bijgedaan en groentebouillon gebruikt. Heerlijk!

  • Elizabeth schreef:

    Ik heb de hamlappen vandaag gemaakt. In één woord; fan-tas-tisch. Wat lekker. En zo mals! Inderdaad denk je met zo weinig kruiden dat kan nooit zo lekker zijn, maar dat was het zeker. Dit ga ik beslist vaker maken. Er was zoveel vocht dat ik dacht dat het inkoken wel een uur zou duren. Maar met het vuur vol open ging het heel snel en was het goed oppassen. Zou het met runderlappen ook kunnen? Of kan dat alleen maar met sudderen? Bedankt voor dit geweldige recept! Elizabeth

  • Dieuwke Madsen schreef:

    Heerlijk is het geworden, ongelooflijk dat je het zo hard kan laten sudderen! Dat in de slow cooking tijd! Dank voor je recept, groetjes Dieuwke

  • DeHo schreef:

    Ik heb een vraagje, ga direct beginnen aan het recept.
    Bij het bakken, braden, stoven en koken moet het vuur hoog schrijft u, maar wat moet ik als er sudderen staat vermeld. En moet bij al deze handelingen de deksel op de pan of juist niet?
    Dank voor uw antwoord.

    • Alesig schreef:

      Hallo,
      Volgens staat sudderen alleen bij het indikken van de saus. Dat kan met het deksel erop. Bij het koken van de hamlappen kan het deksel op de pan. Dat is geen probleem. Dan wel in de buurt blijven om te voorkomen dat het niet aankoekt. Het luistert overigens niet zo nauw met de deksel. Belangrijkste is vol vuur en goed in de gaten houden. Veel succes!
      Groet
      Alesig

  • Petra schreef:

    Ook ik had niet begrepen dat de stoofpot op vol vuur moest staan…lees het nu pas bij de reacties! Heb hem nu wel op vol vuur staan en nu dikt hij ook in. Heb het vlees kleiner gesneden. Tip: je kunt beter erbij zetten dat het vuur hoog moet staan. Of eerst de reacties lezen uiteraard 😉

    • Alesig schreef:

      Hoi Petra,

      Dank je wel voor je reactie. Ik had inderdaad in de reacties al eerder gereageerd op het volledig hoog vuur bereiden van de hamlappen. Ik hoop dat jouw hamlappen desondanks toch goed gelukt zijn! Wat een goede suggestie van jou om het ook in het recept zelf op te nemen. Heb ik meteen gedaan! Thanks 🙂

      Groetjes
      Alesig

  • Jolanda schreef:

    Uiteindelijk heb ik alles ruim een uur op hoog vuur laten borrelen. Op het laatst ging het indikken heel erg snel en moest ik er echt bijblijven, het resultaat was echter superlekker!! Het vlees had denk ik nog iets malser gekund maar was zeker niet taai, zelfs mijn dochter vond het heerlijk. Voor herhaling vatbaar, bedankt voor dit recept!

  • Jolanda schreef:

    Ik ben het nu aan het maken, alles staat al 3 kwartier op maar het vlees is nog zo taai als wat. Hoelang moet alles koken? Alvast bedankt voor je reactie

    • Alesig schreef:

      Hoi Jolanda,
      Het zal inmiddels al wel klaar moeten zijn. Mijn reactie komt denk ik wat te laat. Ik hoop dat wel gelukt is. Belangrijk bij dit gerecht is om het vuur echt hoog te hebben staan en steeds het water in te laten koken. Het eerste half uur is om het vlees goed dicht te schroeien. Daarna heb je zeker nog een half uur nodig. Ik hoop dat je nog hebt doorgekookt totdat het vlees mals is geworden. Ik ben benieuwd of het gelukt is.
      groetjes
      Alesig

  • Ilse schreef:

    Heerlijk recept. Vanavond gegeten en het was erg lekker. Ik had behoorlijk veel gemaakt (ben altijd bang dat er te weinig is…) maar alles is opgegaan.

    • Alesig schreef:

      Hoi Ilse, wat goed om te horen dat de hamlapjes zo goed in de smaak zijn gevallen. Ik heb ook de gewoonte om eerder te veel dan te weinig te maken ;-).
      groetjes
      Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.