Goulash – old school style

Hongaarse goulash old school style

Goulash, old school style! Doet een lekkere goulash je niet denken aan de keuken van je oma? Deze goulash is een klassieker.

De druiligere dagen die we achter de rug hebben deden mij snakken naar comfort food. Ik maakte deze goulash en was niet teleurgesteld.
Toen ik begon met deze blog was het mijn doel om recepten te delen die me blij maakten, gezond waren en met zo min mogelijk toevoegingen. Puur en echt eten dus.

Deze goulash is daar een schoolvoorbeeld van. Goulash is ook een internationaal gerecht. Het heeft zijn oorsprong in Hongarije op het platteland, maar ook in Scandinavië, Zuid- en Oost-Europa is goulash een geliefd gerecht.

De eerste vermeldingen van dit gerecht zijn terug te traceren tot aan de 9e eeuw. De goulash is dus een echte klassieker. De herders op het platteland van Hongarije moesten grote afstanden afleggen met hun schapen. De kuddes werden naar alle uithoeken van Europa gedreven voor de handel op veemarkten. Het vlees voor de goulash werd bereid en gedroogd in de zon. De herders verpakten het gedroogde vlees in schapenmagen om mee te nemen voor onderweg. s’Avonds als het tijd was voor het avondmaal haalden de herders het vlees tevoorschijn, voegden er water aan toe en het gedroogde vlees veranderde in een heerlijke voedzame maaltijd. Zo is de goulash ontstaan. Het woord goulash is zelfs een verbastering van het Hongaarse woord voor herder: “gulyás”.

Deze diashow vereist JavaScript.

Inmiddels zijn er verschillende goulashvarianten te vinden in Hongarije. Net zoals elke Italiaanse streek zijn eigen pastagerechten kent, zo heeft elke Hongaarse streek zijn eigen goulash. Natuurlijk vind je overal waar je komt dan de beste goulash van het land. In Nederland is goulash ook een geliefd gerecht. Loop in de supermarkt rond en je vind pakjes, zakjes en zelf potten en blikken met goulash. Ik daag je uit om die te laten staan en eens dit recept uit te proberen. Maak dit klassieke recept – old school style!

Hongaarse Goulash
Deze goulash is comfort food op z'n best. Met dit recept zet je een klassieker op tafel, alsof het door je oma gemaakt is. En het is ook nog eens een makkelijk recept.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 kilogram runderpoulet (in kleine blokjes gesneden runderstoofvlees)
 2. zout
 3. peper
 4. 500 gram uien
 5. 200 ml kokend water
 6. 50 gram roomboter
 7. 4 eetlepels paprikapoeder
 8. ¼ theelepel nootmuskaat
 9. ¼ theelepel selderiezout
 10. 1 eetlepel bloem
 11. 100 ml rode wijn
 12. 300 ml zure room
Keukenbenodigdheden
 1. Braadpan (liefst gietijzer)
 2. grote kom
Zo ga je te werk
 1. Doe de runderpoulet in een grote kom. Bestrooi het vlees met voldoende peper en zout. Zet opzij.
 2. Schil de uien en snipper deze grof.
 3. Zet de braadpan ondertussen op hoog vuur. Laat de pan goed heet worden. Wanneer de braadpan goed heet is doe je de boter in de pan.
 4. Laat de boter smelten en zelfs een beetje gaan walmen. Maar pas op, laat het niet aanbranden. Wanneer de boter goed walmt en lichtbruin is gekleurd voeg je de runderpoulet toe. Bak het vlees aan alle kanten bruin.
 5. Voeg de gesnipperde uien bij het vlees en laat ook de uien mooi bruin bakken.
 6. Strooi de paprikapoeder, selderiezout en nootmuskaat over het vlees. Doe het vuur op een lager pitje. Laat het vlees nu verder 5 minuten smoren op een lage pit.
 7. Kook ondertussen water in een waterkoker. Wanneer het water gekookt is schenk je 200 ml in een maatbeker.
 8. Besprenkel het vlees met de bloem. Roer het geheel goed door. Laat het vlees verder smoren terwijl je roert. Blijf 1 minuut doorroeren.
 9. Schenk het hete water en de wijn in de pan bij het vlees. Roer alles goed door. Doe de deksel op de pan en laat de goulash gaar stoven op een lage pit. De goulash moet ongeveer 1,5 uur stoven in een gesloten pan.
 10. Kijk af en toe wel in de pan om in de gaten te houden of het niet te snel gaat. Als het water te snel verdampt kan je steeds een klein beetje water toevoegen om te voorkomen dat de goulash aanbrandt.
 11. Wanneer de stooftijd voorbij is en het vlees is gaar schenk je de zure room in de pan bij het vlees. Roer de zure room goed door het vlees. Warm het vlees nu weer op een hoge pit. Maar laat het niet aan de kook komen. Zodra de saus begint te bubbelen is je goulash klaar.
 12. Serveer de goulash met gekookte aardappels of een stamppot. Ik koos voor een boerenkool stamppot én gekookte wortels.
Tip van Oma
 1. Bereid jij ruim tevoren je maaltijden voor? Dan is deze goulash ideaal. Volg het recept dan tot en met stap 10. Laat bij stap 9 de wijn achterwege en voeg alleen het water toe. Laat het vlees afkoelen nadat het gestoofd is en vries het in. Wanneer je het vlees ontdooit om te serveren verwarm je het in de pan totdat het goed op temperatuur is. Vervolgens maak je de goulash af door de zure room en wijn toe te voegen en verder te gaan vanaf stap 11.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.