Gestoofde Runderriblappen

Gestoofde runderriblappen-9

Dit recept voor gestoofde runderriblappen vergt wat van je geduld. Het is het wachten waard. De smaken zijn simpel, puur en traditioneel lekker.

Je maakt niet zomaar “even” een goede stoofpot. Daar heb je tijd voor nodig. Het is het waard.Niet zozeer omdat je dan zelf heel lang in de keuken moet staan, maar het duurt nu eenmaal minstens drie uur om runderriblappen goed lekker mals en gaar te krijgen. Het vlees zelf en de gietijzeren pan doen het meeste werk. Je moet het vlees wel voorbereiden, klaarzetten en af en toe roeren in de pan. 

 Het blijft jammer, dat ik geur niet kan vangen op een foto. Ik kan niet met woorden omschrijven hoe de geur van een mooie stoofpot je huis vult met geborgenheid en huiselijkheid. Ik kan wel zo goed mogelijk proberen het eindresultaat voor je op de foto te zetten. Maar zelf dat is met een stoofpot niet makkelijk. Een cupcake met een mooie krul botercrème topping is fotogenieker dan een simpele stoofpot. Ook de smaak kan ik niet vangen in een foto. Ik kan alleen proberen woorden te vinden om je verleiden de tijd te nemen om een stoofpot te maken. Het kan niet snel. Het moet langzaam en liefdevol bereid worden. Dat heeft tijd nodig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor deze gestoofde runderriblappen heb ik geen exotische specerijen gebruikt. Ik gebruik simpele traditionele ingrediënten. Minder is meer wordt wel eens gezegd. Dat is hier ook echt het geval. De smaak wordt intens en diep door het lange stoven. Op de foto’s is goed te zien hoe mals het vlees is geworden. Het valt letterlijk in draadjes uit elkaar uit elkaar. Een stoofpot van rundvlees wordt daarom ook wel draadjesvlees genoemd. De paprika, ui, tomaat en knoflook smelten samen tot een heerlijke saus. De concentratie van smaken zit in dit gerecht is simpel en puur. Meer zeg ik er niet over. Je zult het zelf moeten ervaren. 

Gestoofde runderriblappen
De runderriblappen in dit stoofpotje veranderen in lekkere malse sappige stukjes vlees. De smaken zijn puur en traditioneel.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. +/- 1 kg runderriblappen
 2. 2 tenen knoflook
 3. 2 gesneden uien
 4. 1 paprika
 5. 4 grote tomaten (romatomaatjes)
 6. 50 ml rode wijnazijn
 7. 2 laurierblaadjes
 8. 2 blokjes runderbouillon
 9. 500 ml kokend water
 10. 100 gram roomboter
 11. peper en zout
Keukenbenodigdheden
 1. Braadpan (liefst gietijzer)
 2. Knoflookpers
 3. Vlamverdeler
Zo ga je te werk
 1. Wrijf de runderriblappen in met peper en zout aan beide zijden. Zet opzij.
 2. Snijd de uien in grove blokjes. Doe dit ook met de tomaten en de paprika. Zet de groenten opzij.
 3. Doe de braadpan op een groot vuur. Laat de roomboter in de braadpan smelten.
 4. Braad de runderriblappen aan beide zijden bruin. Wanneer je meer dan 1 runderiblap hebt, braad ze dan om én om. Leg wanneer ze allebei aan beide zijden bruin zijn gebakken terug in de braadpan.
 5. Doe de gesneden uien in de pan bovenop de runderriblappen.
 6. Knijp de 2 tenen knoflook met een knoflookpers uit in de pan.
 7. Schenk de 50 ml rode wijnazijn in de pan bij het vlees.
 8. Voeg de laurierblaadjes toe.
 9. Los de 2 bouillonblokjes in 500 ml kokend water op. Schenk de bouillon in de pan bij het vlees.
 10. Schenk net zoveel water erbij, totdat alles net onder water staat.
 11. Doe de braadpan op een vlamverdeler en zet het vuur op een lage stand. Wanneer je geen vlamverdeler hebt, kan je ook de braadpan verplaatsen naar het kleinste pitje op je fornuis en het vlees langzaam laten stoven op de laagste stand.
 12. Controleer het vlees regelmatig. Na 3 uur stoven zal het water langzaam aan gaan verdampen. Houd dit in de gaten. Wanneer het water helemaal verdampt kan het vlees gaan aankoeken in de bodem van de pan. Hou dit in de gaten en voeg eventueel meer water toe.
 13. Stoof het vlees tussen de 3 en 5 uur voor lekker mals vlees. Wanneer het vlees in draadjes uiteen valt is het klaar.
Tip van Oma
 1. Voor het maken van stoofpotten is een gietijzeren pan echt een waardevolle toevoeging in je keuken. Er zijn ook prima braadpannen die van andere materialen zijn gemaakt. Een gietijzeren pan houdt echter de hitte veel beter en stabieler vast. Ik vind het daarnaast ook geweldig om die grote zware pan op het fornuis te zetten. De mijne is knalgeel en heb ik voor nog geen 2 tientjes in een kringloopwinkel gekocht.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

9 reacties

 • Nathalie schreef:

  Klinkt super heerlijk! Enkel wat erbij te eten? ? Probeer van alles te verzinnen bij de smaken. ?

 • sabrina schreef:

  Was super lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!! maak dit recept nu steeds en ik gooi de tomaten enz bij de bouillon!

 • Gerard schreef:

  domme vraag misschien, maar op het laatst moet de deksel op de braadpan?..

 • J Andela schreef:

  het kan aan mij liggen, als ik alles volgens het recept doe, duurt het bij mij veel langer tot het vlees “uit elkaar valt”. Komt dat door het vlees, ik denk wel eens, moet ik het eerst mals maken door het met een hamer te bewerken?

  • Alesig schreef:

   Hoi,

   Dat is lastig te zeggen van een afstand 😉 Voor een stoofpot of gestoofd vlees is het niet nodig om het vlees met een hamer te bewerken. Ik heb in het recept een tijd van tussen de 3 en 5 uur aangegeven, omdat de stooftijd afhangt van verschillende dingen. Dit is echt de richttijd. Ik zit eerder tegen de drie tot vier uur aan met het stoven tot het vlees echt goed “uit elkaar valt”.
   Het is sterk afhankelijk van het soort vlees dat je koopt. Ik koop het liefst gewone runderriblappen die een beetje doorregen zijn en niet de magere. Ik kies meestal ook niet de stukjes met een dikke zwoerd aan vet erdoorheen. Door het stoven smelt het vet sowieso weg en valt het vlees eerder uit elkaar. Het zorgt overigens ook voor een lekkerder stoofpot.
   Verder zorg ik er altijd voor dat het vlees op kamertemperatuur is voor ik het ga stoven. Dat scheelt in braadtijd en het vlees wordt malser.
   Daarnaast gebruik ik voor stoofpotten die lang op het vuur staan het liefst een gietijzeren braadpan. Dat maakt echt verschil. Wanneer je een aluminium braadpan hebt lukt het stoven ook prima, maar het duurt dan altijd wat langer. Een gietijzeren pan blijft veel beter en beter verspreid de hitte vasthouden.
   Gebruik voor het stoven van je vlees altijd de grootste pit op het fornuis. Wanneer je het vlees gaat stoven kan je het vuur op de laagste stand zetten, maar hou de pan op de grootste pit op het fornuis.
   Zet dan een vlamverdeler eronder. Ik gebruik sinds kort ook een vlamverdeler. Die zijn bij de Hema goed verkrijgbaar. Dat werkt ook heel erg goed. Met een vlamverdeler zou je zelfs het vlees op een hoger vuurtje kunnen laten doorstoven.
   Misschien dat er hier nog een tip tussen zit die voor jou bruikbaar is.

   Groetjes
   Alesig

 • Johan schreef:

  Ook even een vraag: Haal je later de uien, paprika en laurierbladen enz. er weer uit als alles klaar is en wordt de jus nog aangemaakt?

  • Alesig schreef:

   Hoi Johan,

   Ik maakte de jus bij dit gerecht verder niet aan. De toegevoegde groenten geven smaak. Doordat het gerecht zo lang stooft worden deze zo fijn gekookt dat ze bijna helemaal oplossen. Ik zeg bijna helemaal, omdat de uien, paprika en tomaten bijna tot een soort pulp reduceren, die voldoende dichtheid geven aan de saus, dat je deze niet hoeft aan te maken. Als je van hele stevige dikke jus houdt kan je dit natuurlijk wel doen. Je kunt dan om klontertjes te voorkomen ongeveer 1 tot 1,5 lepel maizena of aardappelzetmeel in een ongeveer 100 ml water oplossen tot een egaal papje en dit toevoegen aan de stoofpot. Stoof daarna nog 15 door, controleer de jus op de gewenste dikte en voeg eventueel wat extra water toe. Wat ook kan en wat mijn voorkeur heeft is om aan het begin een middelgrote aardappel toe te voegen. Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Stoof deze mee. Bij het koken en stoven komt dan de natuurlijke zetmeel uit de aardappel vrij en zorgt meteen voor een wat stevigere binding door het natuurlijk zetmeel.

   Groetjes
   Alesig

   PS: Ik noemde hierboven niet de laurier. Laurierblad is natuurlijk vooral een smaakmaker. Je kunt deze eruit vissen voordat je de stoofpot serveert. Ik ben af en toe van de luie stempel 😉 Als ik de laurierblaadjes tijdens het opscheppen tegenkomen vis ik ze eruit. Zie ik ze niet, dan laat ik ze lekker in de stoofpot zitten. Ik waarschuw mijn mede-tafelgenoten dan wel altijd dat er mogelijk nog laurierblaadjes te vinden zijn.

 • DeHo schreef:

  Wanneer gaan de tomaten er in en wanneer gaat de paprika?
  Ik heb ze schoongemaakt maar kom ze niet meer tegen in het recept.
  Graag hoor ik van u!
  Jan de Hont
  info@jandehont.nl

  • Alesig schreef:

   Beste Jan,
   De tomaten en paprika gaan er in vlak voor de bouillon erin gaat.
   Ik pas het recept aan. Bedankt voor de reactie!
   Groet
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.