In 5 stappen harde broodjes uit je eigen oven!

Harde broodjes uit eigen oven

Harde broodjes uit je eigen oven! Heb jij het wel eens geprobeerd? Zelf je brood bakken?

Sinds een paar weken koop ik zelfs geen supermarktbrood meer. Ik bak zelf al het brood, dat we thuis eten. Ik weet precies wat erin gaat en het smaakt nog beter. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wit brood. Maar volkorenbrood zelf maken is net zo makkelijk. Probeer het eens een keer.

Zelfs mijn dochter vindt het zelfgebakken brood veel lekkerder dan brood uit de winkel.
Het beste compliment dat ik kreeg was dat ze op school vertelde dat haar brood zelfgebakken was. De kinderen op school wilden haar niet geloven! Nou het is echt waar zei ze en echt lekker!

Doe het eens, zelf je brood bakken!

De ervaring van zelf brood bakken is een oerbeleving. Deeg maken, het laten rijzen, het bakken in de oven en de geur van het vers brood, het is geweldig om te doen. Bloem, gist, water en zout is het enige wat je nodig hebt voor een basisbrood. Variaties hierop volgen later wel. Op mijn eerste broodjes en broden was veel op te merken. Te hard of te weinig smaak, aangebrand of niet goed gerezen. Ik ben echt geen meester-broodbakker en ik heb gewoon een normaal keukentje. Ik geniet ervan om met deze basisingrediënten om te toveren tot brood. Probeer het eens uit. Gewoon doen!

Harde broodjes in 5 stappen

Het enige waar ik soms tegenop kijk is de rijstijd van brooddeeg. Twee keer een uur rijzen is wel wat lang. Hoewel je in die tijd gewoon iets anders kunt gaan doen kan het ook sneller. Ik heb hier simpelweg niet altijd de tijd voor.
Met 5 simpele stappen bak je binnen een uur zelf harde broodjes. De beloning mag er zijn. Een huis dat naar vers brood ruikt en heerlijke harde broodjes uit eigen oven!

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze broodjes blijven een dag goed, maar als ik ze maak dan halen ze de volgende dag niet. Dit zijn perfecte broodjes voor bijvoorbeeld een zondagmiddagbrunch.
Heb je net als ik niet zo’n groot gezin, halveer dan het recept voor vier warme verse broodjes.
Harde broodjes
Deze broodjes smaken net als kaiserbroodjes. Ze hebben een heerlijk knapperige korst met lekker zacht kruim aan de binnenkant.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 500 gram bloem
  2. 10 gram zout
  3. 8 gram instant gist
  4. 250 ml water
  5. 1 theelepel suiker
Zo ga je te werk
  1. Maak een bergje bloem in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Gist en zout zijn geen vriendjes. Sterker nog het zijn vijanden. Als gist met zout in aanraking komt, dan vermindert de werking van de gist. Sommigen zeggen, dat de gist dan sterft. Dus zorg ervoor dat je het zout langs de rand verstopt. Zeef de bloem in een kom. Dit zorgt ervoor dat je deeg lekker luchtig wordt.
  2. Bedek de randen, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat. In het kuiltje doe je het water, suiker en gist samen. Gist vindt suiker daarentegen wel lekker. Het helpt het gistingsproces goed op gang te komen.
  3. Roer het geheel samen en kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt. Als je een keukenmachine gebruikt gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 15 minuten lang het deeg kneden.
  4. Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes. Bij 16 bolletjes heb je wel echt mini-broodjes. Dat is natuurlijk ook leuk. Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.
  5. Prik na het rijzen met een vork gaatjes in de broodjes. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 250 °C. Bak je broodjes in 15 minuutjes af op 250 °C. Bestrijk de broodjes wanneer ze uit de oven komen meteen met water of gesmolten boter.
Tip van Oma
  1. Deze broodjes zijn erg lekker bij een soepje met wat kruidenboter.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

PS: Dit recept heb ik op 21-12-2015 bewerkt en aangepast. Het recept is hetzelfde. De layout is overzichtelijker.

65 reacties

  • marjolijn schreef:

    Zou je na afloop als ze goed zijn afgekoeld ook in de vriezer kunnen bewaren??

    • Alesig schreef:

      Hoi Marjolijn,
      Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Als je ze in de vriezer wilt bewaren, dan zou ik adviseren om de baktijd te halveren, laten afkoelen en dan invriezen. Je kunt ze dan daarna weer afbakken in de oven. Ik denk eerlijk gezegd dat invriezen van deze broodjes ze na het ontdooien wat droog en taai maakt. Ik weet het alleen niet zeker. Je kunt het natuurlijk altijd uittesten. Ik hoor dan graag of ze dan na het invriezen ook lekker zijn.

      Groetjes
      Alesig

  • Nathalja schreef:

    ik zocht een lekker recept voor op deze oudejaarsdag, heb iets meer water toegevoegd (zit ongeveer 300ml in) want deeg leek wat droog (misschien door de wat oudere bloem??) het staat nu in de oven op 50gr te rijzen.. ben erg benieuwd hoe het gaat smaken straks

  • Ze waren wat vast geworden maar niettemin heerlijk! Ze worden hier alleen niet zo bruin als die van jou?? Vandaag een nieuwe lading met de dubbele hoeveelheid ingrediënten. Ik ben benieuwd hoe ze eruit komen!

    • Alesig schreef:

      Hoi, wat fijn om te horen dat de broodjes in de smaak zijn gevallen. Deze zijn ook erg lekker. Ik ben benieuwd of de 2e lading wat bruiner zijn geworden. Probeer ze iets langer in de oven te laten als je ze bruiner wilt hebben. Elke oven werkt net iets anders. Ik heb een combi oven met hetelucht daarin is 15 minuten genoeg voor mooie bruine broodjes op 250 graden. Houd het wel in de gaten als ze in de oven zijn.

      Groetjes Alesig

  • Ze zijn goed gerezen wel in de oven op 40-50 graden… het is te koel in de keuken.
    Zo meteen voorbakken en morgenvroeg afbakken… Ben benieuwd hoe ze smaken!!
    Bedankt alvast voor je fijne recept!

  • ruud schreef:

    ga het zo afbakken. ben benieuwd. bedankt iig

  • Linda schreef:

    Super gelukt!

  • Alesig schreef:

    Hoi Angela,
    Wat een goede tips allemaal. Het idee om de broodjes in de oven te laten rijzen op een lage temperatuur vindt ik echt heel goed. Dat is een nieuwe voor mij! Dank je wel voor het delen.
    Groetjes
    Alesig

  • Angela schreef:

    Ik maak deze broodjes ook bijna wekelijks en doe ook iets meer water (300ml) ik kneed het met de hand en hoef helemaal niet zo lang te kneden. Ik maak ook altijd savonds het deeg klaar. Verdeel het en maak er broodjes van. Op de bakplaat de oven in een nacht te rijzen en smorgens zet ik de oven aan als ik uit bed kom en dan hebben we heerlijke broodjes. Ze worden dan wel erg plat maar wij vinden dat juist wel lekker omdat ze dan superkrokant worden.

    Als ik ze bij de soep maak bijv. Dan zet ik de oven even aan op de laagste stand en als de broodjes erin gaan om 30min te rijzen zet ik de oven uit dan is t wat warm en heb je geen probleem met dat de rijstijd te kort is

    • Crea-angelala schreef:

      He ik mis een stukje..;-)

      Je kan ook een goeie hoeveelheid bloem over je deeg strooien en dan plakt je handoek ook eigenlijk niet. Ik gebruik nooit een handdoek…

      En probeer er ook eens een gewoon brood van te bakken. Ook heerlijk. Of doe wat kaas naar eigen gewenste hoeveelheid door dit deeg voor een lekkere kaas smaak.

  • Jacqueline schreef:

    Bij een eerdere keer dat ik brood(jes) ging bakken, bleef de natte theedoek aan het deeg plakken. Hoe kan ik dat dit keer voorkomen?

    • Alesig Greving schreef:

      Hoi Jacqueline,

      Bedankt voor je reactie en wat een goede vraag.

      Om dat te voorkomen kan je twee dingen doen. Als je een theedoek gebruikt moet je die goed uitwringen. De theedoek moet niet nat zijn, maar vochtig. Als ik een theedoek gebruik doe ik het volgende. Ik maak de theedoek goed nat met warm water. Dan wring ik de theedoek goed uit en leg de theedoek losjes over de broodjes heen. De tweede mogelijkheid is om een stuk plasticfolie te gebruiken in plaats van een vochtige theedoek. Je snijdt een stuk plasticfolie af. Het moet ruim genoeg zijn om het deeg te bedekken. Gebruik een klein kwastje om met wat zonnebloemolie of olijfolie de plasticfolie in te vetten. Hiermee kan je het deeg ook bedekken als het aan het rijzen is.

      Groetjes
      Alesig

  • Petra Popma schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt. ik had geen gist, dus zo eigenwijs als ik ben heb ik het met zelfrijzend bakmeel gedaan.
    De smaak was lekker(had er sesamzaadjes opgedaan) maar ze waren niet gerezen, dus veel te klein en te compact. Ga het binnenkort weer maken als ik gist heb gehaald. Jullie horen het wel. Groetjes Petra

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.