Snelle kaneelbroodjes

snelle kaneelbroodjes, kaneelbroodjes, kaneelbroodjes met suikerglazuur

De snelle kaneelbroodjes zijn klaar!

Met dit recept maak je lekkere kaneelbroodjes met roze suikerglazuur. Door zelfrijzend bakmeel te gebruiken zijn het snelle kaneelbroodjes!

Kaneelbroodjes worden meestal met een gistdeeg gemaakt. Kaneelbroodjes zijn erg populair in Engeland en in Amerika. De bekende koffieboer Starbucks heeft de “cinnamon roll” ook op het menu staan. De cinnamon rolls worden alom geroemd. Ik ging er dan ook van uit, dat de kaneelbroodjes ergens in Amerika of Engeland hun oorsprong hadden. Maar wat blijkt?  De oorsprong van de kaneelbroodjes ligt in Scandinavië. In Zweden om precies te zijn. In Zweden heten kaneelbroodjes kanelbullar. De Zweedse kanelbullar zijn gistbroodjes. Dan heb je gist nodig en tijd om de broodjes te laten rijzen. Dat hoeft met dit recept niet. Deze snelle kaneelbroodjes maak je met zelfrijzend bakmeel. Ze zijn daarom snel klaar. Gistbrood heeft een andere smaak dan een brood gebakken met zelfrijzend bakmeel. Gistdeeg kan vrij zwaar zijn en gist kan intimiderend zijn als je het niet vaak gebruikt. Die zorgen heb je met deze broodjes niet. Het deeg van het broodje is luchtig en licht en combineert heerlijk met de kaneel. Een prima en zeer smakelijk alternatief!

Met simpele ingrediënten maak je deze snelle kaneelbroodjes

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat mij zo fascineert aan het koken en bakken is het creatieproces. Met ingrediënten die op zich geen samenhangend geheel vormen kan je iets maken wat er niet geweest zou zijn als alles bij hetzelfde was gebleven. Dat proces vind ik steeds weer zo geweldig. Op de foto’s zie je de transformatie van de gerechten goed terug. Bij de snelle kaneelbroodjes is het verschil tussen wat je in de oven stopt en wat er uiteindelijk uitkomt zo geweldig mooi te zien. De kleine schijfjes deeg met een dun spiraallijntje van kaneelcrème veranderen in prachtige mooie broodjes die gevuld zijn met een heerlijke kaneelvulling. De spiraalvorm in het broodje maakt het broodje ook zo mooi om te zien. Het suikerglazuur maakt alles compleet. Hoe simpel kan het zijn? Water en poedersuiker en het is klaar. Mooi wit of met een druppeltje kleurstof omgetoverd tot een mooi roze glazuur.

Snelle kaneelbroodjes
Deze heerlijke kaneelbroodjes heb je in een mum van tijd op tafel staan. Als bonus ruikt het in je huis zo lekker als deze kaneelbroodjes in de oven staan.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor het deeg
 1. 250 gram zelfrijzend bakmeel
 2. snufje zout
 3. 90 gram roomboter in kleine blokjes gesneden
 4. 165 ml melk
 5. Bloem om het werkblad te bestuiven
Voor de kaneelvulling
 1. 60 gram roomboter (zachte boter op kamertemperatuur)
 2. 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
 3. 1 theelepel kaneel
Voor het glazuur
 1. 125 gram gezeefde poedersuiker
 2. 1 eetlepel kokend water
Zo ga je te werk
Voor het deeg
 1. Verwarm de oven voor op 200 C.
 2. Zeef de meel en het zout in een kom. Doe de blokjes boter erbij.
 3. Snijd met twee messen of met een deegkneder de blokjes boter door het bakmeel.
 4. Maak een kuiltje in het midden van het meel-botermengsel en voeg de melk toe.
 5. Meng alles met een pollepel tot een zacht deeg.
 6. Strooi wat bloem op het werkblad of het aanrecht.
 7. Stort het deeg op het werkblad. Kneed het deeg totdat het glad van structuur is.
 8. Bestuif het werkblad nogmaals met bloem en rol het deeg uit tot een lap.
 9. De lap moet ongeveer 5 mm dik zijn en ongeveer 25 cm lang en 40 cm breed zijn.
Voor de vulling
 1. Meng de zachte boter, basterdsuiker en kaneel met een vork tot een luchtige crème.
 2. Verdeel het mengsel met een spatel gelijkmatig over de lap deeg.
 3. Rol de deeglap vanaf de langste kant op. Snijd de deegrol in schijfjes van ongeveer 3 cm.
 4. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd ongeveer 3 tot 4 cm afstand tussen de schijfjes. De schijfjes zullen tijdens het bakken flink rijzen.
 5. Bak de kaneelbroodjes in 20-25 minuten goudbruin op 200 C.
 6. Laat de broodjes afkoelen na het bakken.
Voor het glazuur
 1. Doe de poedersuiker in een kommetje. Voeg hier een eetlepel kokend water bij.
 2. Roer goed totdat er een glanzend mengsel ontstaat.
 3. Besprenkel de afgekoelde broodjes met het glazuur.
Tip van Oma
 1. Gebruik een klein druppeltje kleurstof om het glazuur een kleurtje mee te geven. Je kunt ook een theelepeltje vanille-extract toevoegen aan het glazuur voor een extra smaakje.
 2. Warm zijn deze broodjes trouwens ook erg lekker.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

34 reacties

 • pauline schreef:

  Hallo, Ik vind de kaneelbroodjes heel erg droog. Jammer

 • debbie schreef:

  Hallo,
  Bij mij werden de kaneelbroodjes wel heel erg knapperig en ze gingen ook niet reizen ondanks ik zelfrijzendbakemeel heb gebruik normaal doe ik het op het Zweedse recept en dan lukt het wel hoe zou dit allemaal kunnen komen….?

  • Alesig schreef:

   Hoi Debbie,

   Wat vervelend dat de broodjes bij jou niet helemaal gelukt zijn zoals je had verwacht.
   De structuur van deze kaneelbroodjes is wel anders dan van kaneelbroodjes gemaakt van gist. Het is een recept om snel kaneelbroodjes te maken. Deze broodjes krijgen inderdaad een wat knapperig korstje. Dit zal bij een gistbroodje natuurlijk anders zijn. Een gistbroodje met een suikervulling zal een zachtere korst krijgen.

   Het is altijd vrij lastig om een idee te vormen van wat er niet helemaal goed gegaan is bij een recept op basis van een reactie. Ik probeer toch altijd wel te bedenken wat het geweest zou kunnen zijn. Het zou twee dingen kunnen zijn denk ik. Bij zelfrijzend bakmeel uit de winkel kan je niet altijd goed inschatten wat de kwaliteit van het rijsmiddel is. Bij sommige merken kan het voorkomen dat het na verloop van tijd niet meer goed gaat rijzen bij gebruik. Het is ook belangrijk voor dit recept om roomboter te gebruiken. Als je bijvoorbeeld margarine zou gebruiken, dan wordt het deeg te vet en dan gaat het ook niet goed rijzen.

   Groetjes
   Alesig

 • […] zocht ik iets op dat me best lekker leek; kaneelbroodjes. Ik haalde het recept van bakkenzoalsoma.nl. Ik nam dit recept van deze site, maar schreef het op mijn manier en voegde enkele foto’s […]

 • Hoi, ik heb zelf een blog waar ik schrijf over lifestyle, fashion, beauty en food. Ik heb net kaneelbroodjes gemaakt a.d.h.v. dit recept. Ik zou graag dit recept op m’n blog delen zodat mijn lezers dit ook kunnen maken. Mijn vraag is dus of ik dit recept mag overnemen. Helemaal overgenomen is het niet. Zo beschrijf ik alle stappen op mijn eigen manier en heb ik bij enkele stappen foto’s gezet. Mag ik dit bericht op m’n blog publiceren wanneer ik vermeld dat ik het maakte a.d.h.v. het recept op deze site? Ik weet namelijk niet zo goed hoe het met de auteursrechten zit.
  Alvast bedankt voor je antwoord!!

  • Alesig schreef:

   Hallo,

   Mijn eerste doel met Bakken Zoals Oma is om te inspireren. Leuk dat je recept hebt gemaakt en ook wil gebruiken als inspiratie voor een eigen post. Wat betreft auteursrechten, ja die zijn er, maar die zitten vooral op de teksten bij de recepten, de beschrijving en de foto’s. Bloggers vinden het ook fijn om gerepost te worden (ben ik geen uitzondering op ;-), maar dan inderdaad wel met toestemming en backlink naar oorspronkelijke bericht. Dus wat mij betreft helemaal goed. Ik ben erg benieuwd naar je bewerking van het recept voor deze kaneelbroodjes.

   Groetjes
   Alesig

   ps. Ik ben natuurlijk ook even bij jouw blog gaan kijken. Wat een leuke blog heb je, frisse layout en leuke items!
   Heel veel succes met het bloggen!

 • Riet schreef:

  Hallo, Ook ik heb ze gemaakt en inderdaad ook te strak opgerold. Desalnietemin waren ze erg lekker. Ik heb alleen een vraagje wat is de beste manier om ze te snijden. Ik kwam er namelijk niet makkelijk doorheen en heb ze bij het snijden ook wat compacter gedrukt.
  Hartstikke bedankt voor het recept

 • Alesig schreef:

  Dag Manuela,
  Dank je wel voor het reageren. Fijn dat de kaneelbroodjes goed lukten!
  Groetjes
  Alesig

 • Manuela schreef:

  Heerlijke kaneelbroodjes! En door de goede uitleg heel makkelijk te maken. Bedankt!

 • Ester schreef:

  Hallo
  De broodjes waren makkelijk om te maken! Het plakkerige heb ik opgelost met wat extra meel op de plak bij het uitrollen. Ik heb ze gemaakt met pasen. het maakte de brunch extra lekker. Bedankt voor het recept!

  • Alesig schreef:

   Hoi Ester,

   Graag gedaan. Wat fijn dat de broodjes in de smaak zijn gevallen. Leuk!
   Bedankt voor je reactie!

   Groetjes
   Alesig

 • Mina schreef:

  Hoi,

  In het Zweeds heten ze kanelbullar, niet kannebullar.
  Ik bak ze altijd traditioneel met gist, maar ik ga misschien een keertje dit recept proberen.

  Groetjes

  • Alesig schreef:

   Hoi Mina,

   Mijn Zweeds is zeer zeer beperkt. Dus je reactie met correctie is zeer welkom. Ik zat er twee letters naast, voor iemand die geen Zweeds spreekt vind ik dat toch wel redelijk in de buurt 😉 Ik ga het corrigeren. Dank je wel!

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.