Stoofpot Runderriblappen met rode wijn

Runderstoof met rode wijn

Runderstoofpot met gekookte aardappeltjes en gekookte worteltjes

Deze stoofpot runderriblappen met rode wijn laat op zich wachten. Het moet twee uur op het vuur staan. Het sudderen maakt het vlees heerlijk mals en vol smaak. Zelf hoef je niet heel veel te doen.

Soms ben ik liever lui dan moe. Er zijn van die dagen, dat ik het liefst gewoon lekker op de bank wil hangen. Met een lekker glas rode wijn binnen handbereik en met een mooie historische kostuumdrama op de buis. Jane Austen-verfilmingen zijn mijn favoriet. Ik heb ze allemaal al wel eens gezien, maar ik krijg er geen genoeg van. Als ik in de ontspanmodus raak is Jane Austen niet ver te vinden. Een briljant auteur, feministe avant la lettre en romantica in hart in nieren. Daar heb ik zin in als ik lekker lui wil zijn. En een topper is dan wel “Pride and Prejudice”. Ik ken het verhaal van A tot Z, maar toch kan ik steeds weer ontroerd raken als Mr. Darcy met zijn ziel onder zijn arm zijn hart blootlegt aan Elizabeth. Genadeloos en in volle overtuiging van haar vooroordelen wijst zij hem af en de romance begint. In zo’n bui geef ik toe aan mijn luiheid. Ik noem het dan geen luiheid, maar een hunkering naar literaire voeding voor mijn brein. Ahum…ik kies dan voor een bijpassend lui gerecht op zo’n dag. Het liefst een stoofpot met rode wijn en runderriblappen. Een beetje rode wijn voor de stoofpot en veel voor mijn glas ๐Ÿ˜‰

Runderstoof met rode wijn

 

Deze diashow vereist JavaScript.

De routine op zo’n luie dag ziet er dan als volgt uit. Rond 16.00 uur ga ik de keuken in. Ik maak alles klaar en zet het stoofpotje op het vuur. Ik zet de dvd aan en ga lekker  bankhangen. Ondertussen vult het huis zich geleidelijk aan met de meest geweldige heerlijke warme troostende geuren van sudderend vlees, laurier, tijm en rode wijn. Ik  snuif met mijn neus. Ik sluit mijn ogen en geniet van de geur. Het ruikt goed en het brandt niet aan is mijn conclusie. Ik doe mijn ogen open en geniet verder van mijn film en mijn glaasje wijn.

Rond 18.00 uur is de film afgelopen. Mr. Darcy veroverde het hart van Elizabeth en Mr. Bingley bekende zijn liefde voor Jane. Beide zussen trouwen met de liefde van hun leven aan het einde van de film. Prachtig. Ik doe de tv uit en sjok mezelf naar de keuken. Ik haal de deksel van de pan af. De fantastische aroma’s die uit de pan omhoogstijgen en mijn neus overvallen bedwelmen me. Wat ruikt dat heerlijk! Met een vorkje prik ik in het vlees. Het is zo mals als boter. Ik zet aardappels op en ik doe wat worteltjes in een pan met kokend water.

Een beetje meer wijn in de pan en in mijn glas…dat brengt het gerecht naar de ultieme perfectie. Ik ga maar weer even zitten. Van koken wordt je moe…

Als de aardappels en wortels gekookt zijn en de jus is mooi gezeefd roep ik manlief en dochterlief aan tafel. Ik serveer de stoofpot op mooie schalen en er staat me toch een indrukwekkende maaltijd op tafel! De complimenten stromen over de tafel mijn kant op. Het valt in de smaak. Iedere keer weer.

De complimenten neem ik in ontvangst met een schaapachtig glimlachje op mijn gezicht.  Ik weet dat het toch echt de koe, de pan en de wijn zijn, die dit gerecht geweldig maken. Ik heb er niet veel aan gedaan…

Stoofpot runderriblappen met rode wijn
Ik vind stoofgerechten heerlijk. Met een minimale inspanning maak je een geweldig gerecht. Deze stoofpot is krachtig van smaak. Een ultiem winterpotje.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 700 gram runderriblappen
 2. 2 el olijfolie
 3. 40 gram roomboter
 4. 250 + 100 ml rode wijn (en een extra glas rode wijn)
 5. 2 gele uien, 1 rode ui
 6. halve paprika (kleur maakt niet zoveel uit)
 7. 2 teentjes knoflook
 8. 1 runderbouillonblokje + 250 ml heet water
 9. peper
 10. zout
 11. 2 laurierbladen (bij gedroogde laurierbladen gebruik je er 4)
 12. bosje verse tijm
 13. 1 plak ontbijtkoek
Zo ga je te werk
 1. Wrijf de runderriblappen aan beide zijden goed in met peper en zout. Ik gebruik zeezout en zwarte peper.
 2. Zet een braadpan op het vuur. Laat de pan goed heet worden. Doe de olijfolie en boter hierbij. Als de boter gesmolten is leg je de runderriblappen in de pan. Braad de riblappen aan beiden zijden mooi bruin om het vlees dicht te schroeien.
 3. Snijd de uien en paprika in dunne reepjes.
 4. Als het vlees goed is dichtgeschroeid en mooi bruin is aan beide kanten, doe je de uien en paprika bovenop het vlees. Knijp met een knoflookpers de knoflook in de pan uit. Als je geen knoflookpers hebt kan je de knoflook ook heel fijn hakken. Bak het vlees nog 5 minuten met de uien, paprika en knoflook in de pan. Keer het vlees hierbij regelmatig even om.
 5. Los het bouillionblokje op in 250 ml heet water. Als ik begin te koken, doe ik de waterkoker altijd aan, dan heb je altijd heet water binnen handbereik. Doe de bouillion bij het vlees.
 6. Schenk vervolgens 250 ml rode wijn in de pan.
 7. Voeg de laurierbladen en tijm toe.
 8. Doe de deksel op de pan. Draai het vuur op het laagste standje en laat alles 2 uur lang lekker pruttelen.
 9. Neem nu even tijd voor jezelf en drink dat extra glas rode wijn op. ๐Ÿ˜‰ Je moet toch 2 uur wachten, vooruit neem nog maar een glaasje...maar drink niet alles op je hebt zo nog wijn nodig in het recept.
 10. Schenk na twee uur de resterende 100 ml rode wijn toe aan het vlees.
 11. Verkruimel het plakje ontbijtkoek en doe dit bij het vlees. Zorg ervoor dat de verkruimelde ontbijtkoek goed oplost in de saus.
 12. Doe de deksel weer op de pan en laat het vlees nog een half uurtje sudderen.
 13. Haal na het half uur de riblappen uit de pan. Leg ze op een vleesschaal.
 14. Kook de jus nog een minuut door, terwijl je goed in de pan roert.
 15. Neem de pan van het vuur. Zeef de jus. Druk met de achterkant van een lepel de uien, paprika en kruiden door de zeef, totdat je alle vocht eruit hebt gezeefd. Hiermee zorg je dat alle smaken door de zeef gaan en in de jus terecht komen.
 16. Schenk de jus uit over de riblappen op de schaal. De resterende jus kan je in een juskom serveren bij de maaltijd.
Tip van Oma
 1. Deze runderstoof met rode wijn smaakt heerlijk met gekookte worteltjes en gekookte aardappels. Meer heb je niet nodig. Simpele smaken, groot genot!
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

11 reacties

 • Esther schreef:

  Ik hou helemaal niet van wijn en weet er ook niks van maar ik wil dit gerecht graag proberen! Welke wijn zou je me kunnen aanraden?

  Het gerecht ziet er super uit.

 • Mark Derking schreef:

  Vandaag geprobeerd en het was super lekker. Eerste stoofpot uit onze nieuwe “Dutch Oven” ๐Ÿ˜‰ Smaakt naar meer!. En een leuk verhaal, lui en lekker is inderdaad de best combinatie…….

  Idee die wij hebben voor de volgende keer, is om te gaan voor een aardappel puree, om een lekker deukje van de Jus in te doen, met misschien een groene groente, zoals broccoli en/of bloemkool-broccoli mix….. 0f met rode kool………………. in ieder geval weer een idee rijker voor de volgende keer ๐Ÿ™‚

 • Monique schreef:

  Wat een heerlijk en makkelijk recept, dank je!
  Ook je verhaal erbij is erg leuk!
  Monique

 • Aina schreef:

  Overheerlijk recept. Een paar jeneverbessen deden het er ook goed in. Smullen!!

 • Sandra schreef:

  1 dag van te voren gemaakt en smaakt nu nog lekkerder

  • Alesig schreef:

   Hoi Sandra,
   Wat leuk dat je een reactie achter laat. Stoofpotjes en soepen, die kun je altijd gerust een dag tevoren maken en later weer opwarmen. Dat doet de smaak altijd goed. Fijn dat dit gerechtje ook bij jou een succes was!
   Groetjes
   Alesig

 • jolanda schreef:

  beste

  ik wil graag een tip geven als je een beetje meer wijn er in doet geeft het wat meer smaak

  groetjes Johanna bosland

  • Alesig Greving schreef:

   Dag Jolanda,
   Bedankt voor je tip. Je kunt inderdaad meer wijn toevoegen als je dat lekker vindt. Met deze hoeveelheid wijn vond ik het stoofpotje echt al goed aan de smaak. Het hangt natuurlijk ook wel af van de wijn die je gebruikt. Let er wel op dat bij meer vloeistof je waarschijnlijk meer stooftijd nodig hebt.
   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.