Goulash, old school style! Doet een lekkere goulash je niet denken aan de keuken van je oma? Deze goulash is een klassieker.
De druiligere dagen die we achter de rug hebben deden mij snakken naar comfort food. Ik maakte deze goulash en was niet teleurgesteld.
Toen ik begon met deze blog was het mijn doel om recepten te delen die me blij maakten, gezond waren en met zo min mogelijk toevoegingen. Puur en echt eten dus.
Deze goulash is daar een schoolvoorbeeld van. Goulash is ook een internationaal gerecht. Het heeft zijn oorsprong in Hongarije op het platteland, maar ook in Scandinavië, Zuid- en Oost-Europa is goulash een geliefd gerecht.
De eerste vermeldingen van dit gerecht zijn terug te traceren tot aan de 9e eeuw. De goulash is dus een echte klassieker. De herders op het platteland van Hongarije moesten grote afstanden afleggen met hun schapen. De kuddes werden naar alle uithoeken van Europa gedreven voor de handel op veemarkten. Het vlees voor de goulash werd bereid en gedroogd in de zon. De herders verpakten het gedroogde vlees in schapenmagen om mee te nemen voor onderweg. s’Avonds als het tijd was voor het avondmaal haalden de herders het vlees tevoorschijn, voegden er water aan toe en het gedroogde vlees veranderde in een heerlijke voedzame maaltijd. Zo is de goulash ontstaan. Het woord goulash is zelfs een verbastering van het Hongaarse woord voor herder: “gulyás”.
Inmiddels zijn er verschillende goulashvarianten te vinden in Hongarije. Net zoals elke Italiaanse streek zijn eigen pastagerechten kent, zo heeft elke Hongaarse streek zijn eigen goulash. Natuurlijk vind je overal waar je komt dan de beste goulash van het land. In Nederland is goulash ook een geliefd gerecht. Loop in de supermarkt rond en je vind pakjes, zakjes en zelf potten en blikken met goulash. Ik daag je uit om die te laten staan en eens dit recept uit te proberen. Maak dit klassieke recept – old school style!
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.