Cherry Pie

Cherry pie

Vandaag een recept voor een American Style Cherry Pie, Het ontpitten van de kersen is een uitdaging, maar het resultaat is een heerlijk zomerse taart!

Het lijkt erop, dat de zomer eraan komt!

We hebben een aantal mooie zonnige dagen achter de rug. Heerlijk! Toen ik van de week kersen in de supermarkt zag liggen, wist ik het zeker. Het is tijd voor zomer en zomerse dingen. Rokjes, vrolijke kleurtjes en mooie zomerse gerechten. Ik word er heel vrolijk van. Ik dacht toen aan het recept voor deze Cherry Pie. Een taart vol met prachtige rode smakelijke kersen is toch echt zomers?

In de Betuwe begint volgende week (vanaf 15 juni) het kersenseizoen. Jarenlang heb ik op de A15 van Arnhem naar Rotterdam geforensd. Steeds zag ik in de zomer reclameborden langs de snelweg staan met de tekst: “Kersen te koop!”. Het begint zo’n beetje vanaf Tiel. Het leek me altijd wel erg leuk om dat te doen. Maar door gebruik aan tijd of prioriteit heb ik dat eigenlijk nooit gedaan. Best jammer. Gelukkig is er dit jaar weer een kersenseizoen. Dus nieuwe ronde, nieuwe kansen. Voor deze Cherry Pie heb ik kersen uit de winkel gebruikt. Deze kersen komen niet uit de Betuwe, maar uit Turkije of Macedonië waar de kersen al geplukt worden. Dat maakt ze niet minder lekker. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Het maken van deze taart zal wel wat van je vragen. Het ontpitten van de kersen is de meest tijdrovende klus van allemaal. Maar ik moet zeggen, dat het wel wat heeft om even met een schaal kersen voor je snufferd te zitten en even werk te doen, waar je alleen je handen bij nodig hebt. Noem het mindfullness met kersen of…koken met aandacht. 😉 

Daarna komt de uitdaging van het maken van een mooi deeg. Dat is niet moeilijk, maar vraagt wel om de juiste voorbereiding. Ik heb in dit recept gebruik gemaakt van shortening. Dat is niet de beste vetsoort die je kunt bedenken. Shortening is een plantaardig vet (afkomstig uit America) met een heel laag watergehalte en dus weinig vocht. Het heeft daardoor een hoger smeltpunt, waardoor het deeg mooier uit de oven komt. Als je boter als alternatief wilt gebruiken, gebruik dan 1 cup boter (i.p.v. 2/3 cup shortening) en zorg ervoor dat boter heel koud is wanneer je het gebruikt. 

Cherry Pie
Probeer eens deze Cherry Pie te maken, wanneer je weer eens kersen ziet liggen in de winkel. Het is een lekkere zomerse taart waar je gewoon blij van wordt!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor de vulling
 1. 1¼ cup suiker
 2. ⅓ cup maizena
 3. 1 cup kersensap (of appelkersensap)
 4. 4 cups kersen (met pit)
 5. ½ theelepel kaneel
 6. ¼ theelepel nootmuskaat
 7. ¼ theelepel amandelextract
Voor het piedeeg
 1. 2 cups bloem
 2. ½ theelepel zout
 3. 2/3 cup shortening (Crisco) of 1 cup koude roomboter
 4. 6 eetlepels ijswater
 5. 2 eetlepels bloem voor het bestuiven van het werkblad
Keukenbenodigdheden
 1. pieschaal (diepe bakvorm) met diameter van 23 cm
 2. deegsnijder
 3. deegroller
Zo ga je te werk
Maak de vulling
 1. Neem een grote pan. Doe hier de suiker en de maizena in. Schenk hier langzaam, terwijl je roert de kersensap bij. Roer dit alles samen tot een glad geheel zonder klonters.
 2. Doe het vuur aan en laat het mengsel rustig aan de kook komen. Zodra het mengsel begint te koken ga je roeren. Roer 2 minuten in het mengsel totdat het mengsel begint in te dikken. Neem de pan dan van het vuur af.
 3. Voeg de ontpitte kersen, kaneel, nootmuskaat en de amandelextract toe. Roer alles goed door, totdat de specerijen goed zijn opgenomen en alles goed gemengd is.
 4. Zet de vulling opzij.
Maak het piedeeg
 1. Meng bloem en zout samen in een grote kom. Voeg de shortening toe. Snijd de shortening door het bloemmengsel met de deegsnijder. Je kunt hier ook twee messen voor gebruiken. Blijf de shortening fijn drukken met de deegsnijder, totdat er een kruimelig geheel ontstaat.
 2. Voeg het ijswater toe. Voeg steeds één eetlepel per keer toe. Roer het deeg goed door met een vork. Blijf goed roeren totdat het deeg een bal vormt.
 3. Maak van de deegbal 2 kleinere deegballen, waarbij 1 bal iets groter moet zijn dan de ander. In de fotogalerij kan je zien wat de verhoudingen ongeveer moeten zijn.
 4. Zet de deegballen even opzij. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 ºC.
 5. Bestuif het werkblad met twee eetlepels bloem. Neem de grote deegbal erbij. Rol deze uit tot er een mooie ronde deegplaat ontstaat. Het uitgerolde deeg moet groot genoeg zijn om de pieschaal helemaal te kunnen bedekken en het moet over de rand van de pieschaal heen kunnen vallen.
 6. Leg de deegplaat in de pieschaal. Druk het deeg goed aan op de bodem en randen van de pieschaal aan, zodat er een mooie bodem ontstaat. Er moet minstens een extra rand deeg van 2 centimeter over de rand van pieschaal vallen. Snijd overtollig deeg op 2 cm van de rand van de pieschaal weg.
 7. Neem de vulling erbij. Schenk de vulling in de pieschaal.
 8. Voeg deegresten van de rand bij de 2e deegbal. Kneed dit samen tot 1 bal en rol deze deegbal ook uit. Snijd er deegrepen van met een breedte van ongeveer 1½ cm. Leg de repen deeg over elkaar bovenop de vulling, zodat een mooi ruitpatroon bovenop de taart ontstaat.
 9. Vouw nu de deegranden van het piedeeg terug op de rand van de pieschal. Maak een mooie opstaande rand, door het deeg op de rand van de pieschaal samen te knijpen.
 10. Doe de Cherry Pie in de voorverwarmde oven. Bak de Cherry Pie 10 minuten op 220 ºC. Verlaag vervolgens de temperatuur van de oven naar 190 ºC. Bak de Cherry Pie nu voor 45-50 minuten af in de oven op 190 ºC. De cherry pie is klaar, wanneer de rand mooi bruin is gekleurd.
 11. Haal de Cherry Pie na de baktijd uit de oven en laat de taart op een taartrek in de pieschaal afkoelen tot kamertemperatuur voor je het serveert.
Tip van Oma
 1. De grootste klus voor deze taart is het ontpitten van de kersen. Het makkelijkst is natuurlijk een kersenontpitter te gebruiken. Deze zijn wel redelijk duur in aanschaf, als je hem alleen voor het maken van deze taart zou gebruiken. Maar ook zonder kersenontpitter kan je kersen ontdoen van hun pitten. Gebruik hiervoor een hard stevige kunststof drinkrietje. Het rietje moet niet buigbaar zijn. Hou een kers vast tussen je vingers en steek het rietje er dwars doorheen. En voila! Het pitje komt eruit.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.