Piedeeg voor Amerikaanse pies

Piedeeg ingepakt in plasticfolie

Dit is een basisrecept voor piedeeg dat gebruikt wordt voor een American Style pie. Het is veel makkelijker dan je denkt.

Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling om elke dag iets te proberen wat nieuw is. En nog beter is het om af en toe iets te doen dat je de stuipen op het lijf jaagt. “Wat heeft dat nu te maken met taartdeeg?”, hoor ik je denken. Wel, voor mij een heleboel. Ik ben in de keuken avontuurlijk. En toch, er zijn gerechten die mij bang maken. Een echte Amerikaanse apple pie bakken is toch wel een ding dat op mijn kook-bucket list staat. Maar het maken van piedeeg vond ik om de een of andere, ook voor mezelf, onverklaarbare reden een beetje eng…een beetje erg eng. Amerikanen zeggen over pies: “It’s all in the crust”. Ik besloot me er toch de uitdaging te wagen. Ik ging aan de slag… 

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat bleek? Piedeeg maken is helemaal niet eng. Er kwamen geen piedeegmonstertjes uit de keukenmachine klauteren. Nee, ik had alleen maar deeg. Het piedeeg was mooi glad van structuur. En…het duurde helemaal niet lang om het deeg te maken.”A piece of pie!” 😉

Piedeeg moet goed koud zijn voor je het gaat uitrollen. Door het uitrollen gaat de boter in het deeg smelten en kan deeg brokkelig worden. Dus leg het piedeeg minstens een half uur in de koelkast voordat je het gebruikt. Het uitrollen ging prima. Het is overigens aan te raden om voor het overbrengen van een uitgerolde deeglap in een taartvorm een stuk bakpapier te gebruiken. Dat maakt het overbrengen van het deeg een stuk makkelijker. Zorg verder bij het uitrollen voor wat bloem op het werkblad. Met dit piedeeg kan je bijvoorbeeld een heerlijke Apple pie maken. Het recept voor de Apple pie volgt snel…

Piedeeg voor Amerikaanse taarten
Dit deeg wordt ook wel korstdeeg genoemd. Dit piedeeg (of in het Engels piedough) wordt gebruikt voor Amerikaanse taarten. Dee hoeveelheid is voldoende om een pie met deegdeksel te maken in een taartvorm met een diameter van 28 cm.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2½ cup bloem
 2. 1 theelepel zout
 3. 1 theelepel suiker
 4. 1 cup (150 gram) ongezouten boter in blokjes gesneden
 5. ¼ - ½ cup ijswater
Keukenbenodigdheden
 1. Keukenmachine / foodprocessor
 2. Plasticfolie
Zo ga je te werk
 1. Doe de bloem, suiker en zout in de kom van de keukenmachine. Meng alles goed samen met de keukenmachine.
 2. Voeg de blokjes boter toe aan het bloemmengsel in de keukenmachine. Meng 10 seconden samen tot een "grof" meelmengsel ontstaat.
 3. Doe via de opening in de keukenmachine steeds een eetlepel ijswater toe aan het meelmengsel. Blijf dit doen totdat het deeg samenkomt en loskomt van de kom. Het deeg moet niet te plakkerig worden. Meng maximaal 30 seconden in de keukenmachine.
 4. Zet het deeg over in een grote kom. Test het deeg uit. Als het mooi kneedbaar is, dan is het deeg klaar. Als het nog korrelig is kan je iets meer ijswater toevoegen. Kneed het water dan goed door het deeg.
 5. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Neem een deel van het deeg en kneed het samen tot een platte deegschijf. Pak de deegschijf in met plasticfolie. Doe dit ook met het resterende deel van het deeg.
 6. Laat het deeg minstens 30 minuten in de koelkast of vriezer opstijven voordat je het verwerkt tot een taart.
Tip van Oma
 1. Dit deeg kan je ruim tevoren maken en invriezen. Laat het deeg op kamertemperatuur komen en gebruik verder in de bereiding van de taart die je wilt gaan bakken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.