Amerikaanse Pound Cake

Plakje Amerikaanse Pound Cake

Zoek je nog een een simpel cakerecept voor een lunch of brunch? Deze Amerikaanse Pound Cake is daarvoor zeker een geschikte kandidaat!

Een tijdje terug maakte ik op een zaterdagavond deze Amerikaanse Pound Cake. Manlief was met vrienden naar een voetbalwedstrijd in het Gelredome. Dat was meteen een gelegenheid om voor deze taart de groep “testers” uit te breiden. Na de wedstrijd kregen de mannen een stukje taart mee, die vers uit de oven was gekomen. Hoewel het al laat was en er een paar biertjes overheen waren gegaan viel de taart prima in de smaak. Ik kreeg een appje van een van de vrienden: “De vanillesmaak was overheersend, de taart was lekker zoet met een krokant laagje…het ligt tegen het randje van droog aan en erg lekker als midnightsnack!” 

Deze diashow vereist JavaScript.

Met zo’n positieve feedback wil je natuurlijk meteen aan de slag. De hoeveelheid suiker en vanille-extract heb ik in het recept iets aangepast, zodat de zoetigheid iets subtieler is geworden. Het betekent wel, dat het een moderne twist is geworden op de klassieke Amerikaanse Pound Cake. 

De poundcake is een naam die is blijven hangen uit vroeger tijden. Vroeger konden de meeste mensen niet lezen en schrijven. Recepten moesten makkelijk te onthouden zijn. Het oorspronkelijke recept voor de poundcake was daarom erg makkelijk. Het bestaat uit een pond cake is een pond boter, een pond suiker, een pond suiker en een pond bloem. Er werd geen bakpoeder aan toegevoegd. Dat bestond simpelweg nog niet. Je kunt je voorstellen, dat je met dat recept een hele grote en machtige taart uit de oven haalde.

Deze Amerikaanse Pound Cake hangt nog steeds tegen het traditionele recept aan, maar dan met iets minder suiker, toevoeging van (een beetje ;-)) vanille-extract en ook bakpoeder. Dat maakt deze taart lekker luchtig. Het is ook een cake die een paar dagen lang lekker vers blijft. 

Amerikaanse Pound Cake
Deze taart heeft een sterke vanillesmaak, zoet met een krokante korst. Lekker voor bij de koffie, maar zeker ook geschikt als midnightsnack...
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 500 gram bloem
 2. 6 grote eieren
 3. 450 gram suiker
 4. 250 gram roomboter op kamertemperatuur
 5. 250 ml slagroom
 6. ½ theelepel bakpoeder
 7. ½ theelepel zout
 8. 2 theelepels vanille-extract
Om bakvorm in te vetten
 1. 1 theelepel roomboter
 2. 1 eetlepel bloem
Keukenbenodigdheden
 1. Staande keukenmachine of elektrische handmixer
 2. Amerikaanse Bundtvorm (of een grote tulbandvorm)
 3. Bakkwastje
 4. Zeef
Zo ga je te werk
 1. Bereid de bakvorm voor. Smeer hiervoor de bakvorm met een bakkwastje in met boter. Gebruik 1 eetlepel bloem om de bakvorm te bestuiven. Dit doe je door de eetlepel bloem in de bodem van de bakvorm te strooien. Vervolgens draai je de bakvorm rond totdat de boter volledig bedekt is met de bloem. Overtollige bloem kan je weggooien. Zet de bakvorm opzij.
 2. Meng in de kom van de keukenmachine de boter en suiker tot een luchtig geheel.
 3. Voeg de eieren één voor één toe aan het botermengsel in de kom van de keukenmachine. Schraap tussendoor 2 keer het botermengsel van de wanden van de mengkom af.
 4. Voeg de vanille-extract toe.
 5. Zeef de bloem, zout en bakpoeder samen in een andere kom. Roer goed samen. Sla het zeven de droge ingrediënten niet over. Het zeven helpt de taart om luchtigheid te krijgen bij het bakken en het voorkomt klonters in het cakebeslag.
 6. Voeg vervolgens het bloemmengsel en de slagroom om en om bij het botermengsel in de kom van de keukenmachine. Begin met de bloem en eindig met bloem. Meng alles goed samen tot een mooi dik cakebeslag is ontstaan.
 7. Neem de bakvorm erbij. Schenk het cakebeslag in de bakvorm. Klop twee keer de tulbandvorm op het aanrecht om luchtbellen in het beslag te voorkomen.
 8. Doe de tulbandvorm in een koude oven. Zet de oven aan. Stel de temperatuur in op 170 ºC. Dit betekent dat het voorverwarmen van de oven gebeurt met de taart in de oven. Dit betekent dat je de tijd het voorverwarmen van de oven (als je oven dat nodig heeft) mee moet rekenen in de totale baktijd. De totale baktijd van de taart is 1 uur en minuten. Het is voor het bakken van deze taart belangrijk om de oven NIET open te doen totdat de eerste baktijd volledig is verstreken.
 9. Wanneer de baktijd van 1 uur en 15 minuten (inclusief voorverwarmtijd) voorbij is, doe je de priktest om te kijken of de taart gaar is. Dit doe je door met een satéprikker in de taart te prikken. Als de satéprikker schoon uit de taart komt is de taart gaar. Als er nog beslag aan de satéprikker kleeft, dan doe je taart terug in de oven en dan bak je het in 15 minuten verder gaar.
 10. Haal de taart als het gaar is uit de oven. Laat het nog 15 minuten op een koelrek in de bakvorm afkoelen. De taart moet makkelijk en zonder breken uit de vorm vallen. Als je dit doet wanneer de taart nog heet is, dan is de kans groot dat het niet heel uit de vorm komt.
 11. Keer de taart na de afkoeltijd op een taartplateau om.
Tip van Oma
 1. Deze cake is vrij eenvoudig in smaak en uiterlijk. Als je een feestelijke gelegenheid hebt, zoals Pasen, dan kan je deze taart ook bakken. Maak een simpel glazuurtje van water en poedersuiker en laat het over de taart heen druppelen. Om het nog feestelijker te maken kan je het glazuurtje zelfs een kleurtje geven.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.