7Up Cake

7 Up Cake-12

Dit is een recept voor een 7Up Cake zoalsoma het gemaakt kon hebben. Ik werd erdoor gefascineerd. Ik maakte deze 7Up cake en het is heerlijk en citroenig lekker!

Laatst zat ik, zoals wel vaker, naar 24kitchen te kijken. Plotseling zag ik een oproep voor een programma dat zoalsoma moet gaan heten. Het format is simpel, er wordt gezocht naar Indische oma’s die samen met kok Danny Janssen gaan koken en de recepten worden vastgelegd op camera. 

Hé…zoalsoma…dat komt me heel bekend voor!

Mijn politiek correcte reactie is als volgt: “Kennelijk is mijn idee om te koken en bakken zoals oma en mijn keukenervaringen te vertalen in een blog en recepten een gouden greep. Daar ga ik onverstoorbaar mee door. De focus van het tv-programma van 24kitchen is anders is dan de mijne. Ik wens 24 kitchen toe, dat het een mooi programma wordt!”

Mijn primaire reactie, die ik hardop uitriep was: “WTF! Mijn concept is gekaapt! Google maar eens op zoalsoma en zie wat er gebeurt…daar komt BakkenZoalsOma tevoorschijn! Is er geen research gedaan?”

Maar wat kan ik eraan doen? Kan ik 24Kitchen aanklagen of aanschrijven? Tuurlijk, alles kan.
Maar wat schiet je met zoiets op? De jurist in mij roept. Je kunt het onderbouwen. De creatieveling in mij roept: “Shake it off. Blijf je eigen ding doen, zoals je al drie jaar hier op Bakkenzoalsoma doet. Met passie en inspiratie koken en bakken zoals oma”.

Wie weet heeft 24Kitchen wel ruimte voor een nieuw programma met een nieuw talent=lees ondergetekende!
Ik kan wel een paar kookprogramma’s volkoken, volpraten en volbakken… 😉

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik ontdekte dit recept voor de 7Up Cake op Pinterest. Ik raakte erdoor gefascineerd. Recepten met aparte ingrediënten spreken met altijd erg aan. Dit recept komt uit de archieven van de Milwaulkee Public Library Collections in Amerika. Het recept verscheen op 10 januari 1981 in de plaatselijke krant de “Milwaulkee Sentinel”. Ik besloot eens gek te doen en deze taart te proberen. Ik heb al eens taart gebakken met mayonaise, met bier en likeur, dus nu kan ook 7Up in dat rijtje komen te staan.

Ik heb recept getweaked met verse citroenrasp en een mespunt cayennepeper. De cayennepeper geeft net iets meer diepte en contrast aan de taart. De citroensmaak blijft net iets langer hangen. De korst is krokant en knapperig en de kruim van de taart is zacht en sponzig. Ondanks de gigantische hoeveelheid suiker en bloem blijft de citroensmaak van deze taart mooi fris en licht. 

Het was fabuleus! Makkelijk en heerlijk!

7 Up Cake
Ik ben dol op vintagerecepten met aparte toevoegingen en rare smaakcombinaties. Dit keer een taart met citroen en stiekem een beetje peper...makkelijk en zo goed!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1½ cup roomboter op kamertemperatuur
 2. extra beetje roomboter en bloem om het bakblik in te vetten
 3. 3 cup suiker
 4. 3 cup bloem
 5. 5 eieren
 6. 2 eetlepels citroen-extract
 7. rasp van 1 citroen
 8. ¾ cup 7Up (of andere citroenlimonade met koolzuur)
 9. 1 theelepel bakpoeder
 10. ¼ theelepel cayennepeper
 11. ⅛ theelepel zout
 12. poedersuiker om de taart mee te besprenkelen
Keukenbenodigdheden
 1. Keukenmachine of elektrische mixer
 2. fijne rasp
 3. Tulbandvorm
Zo ga je te werk
 1. Vet de tulbandvorm in met boter en bestrooi met een dun laagje bloem. Dit voorkomt dat je taart straks niet uit de vorm kan komen. Zet de tulbandvorm opzij.
 2. Rasp de citroen. Doe de citroenrasp in een kleine kom, schenk hier de citroenextract bij en zet even opzij.
 3. Meng de roomboter en suiker samen in de kom van de keukenmachine. Schraap tussentijds 2 keer de zijkanten van de kom schoon.
 4. Voeg 1 ei per keer toe en blijf het mengsel goed mengen in de keukenmachine. Schraap tussentijds 2 keer de zijkanten van de kom schoon. Om te voorkomen dat je eierschaal in de taart laat vallen raad ik aan om de eieren in een aparte kleine kom open te breken en dan het ei toe te voegen aan het beslag.
 5. Neem een schone droge kom en zeef de bloem, bakpoeder, cayennepeper en zout samen. De cayennepeper voegt een extra pit toe aan deze cake.
 6. Voeg dit mengsel steeds in kleine beetjes toe aan het beslag. Het beslag zal heel dik en korrelig worden. Dat is niet erg. Dat hoort zo.
 7. Neem het kommetje met de citroenrasp en citroen-extract erbij. Schenk hier de ¾ cup 7Up bij. Roer even goed door. Schenk dit mengsel in de grote mengkom van de keukenmachine bij het beslag. Het zal gaan bruisen en bubbelen.
 8. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 9. Meng het beslag met de 7Up op een lage snelheid in de keukenmachine tot alles goed gemengd is. Tijdens dit mengen zal het erop lijken dat het beslag gaat schiften. Ook dit is ok. Dit hoort erbij.
 10. Neem de voorbereide tulbandvorm erbij. Schenk het cakebeslag in de tulbandvorm. Strijk het beslag aan de bovenkant glad. Tik de tulbandvorm even een paar keer op het aanrecht zodat alle luchtbubbels verdwijnen. Dit zorg voor een prachtig egale structuur van je cake.
 11. Bak de 7Up cake in 1½ uur gaar in de oven op 180ºC.
 12. Laat de cake nog een half uur in de tulbandvorm afkoelen. Keer de cake om op een taartrooster. Laat de taart voorzichtig op zijn kop staan en uit de vorm komen. Doe dit met beleid om te voorkomen dat je taart breekt.
 13. Besprenkel de taart voor het serveren met een beetje poedersuiker. Lekker bij de koffie!
Tip van Oma
 1. Wanneer je eerst de boter afmeet dan is de kans groot dat je een stukje papier van de roomboterverpakking overhoudt. Ik gebruik het papiertje vaak bij het bakken om het bakblik in te vetten. Dat bespaart weer een theelepeltje boter en de kans op ongelijkmatige verdeling bij het invetten is zo klein mogelijk.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

 • Marja schreef:

  kan deze hoeveelheid ook in een gewone cakevorm?

  • Alesig schreef:

   Hoi Marja,

   Ik heb het niet getest, maar ik denk dat deze hoeveelheid beslag te veel is voor een standaard rechthoekige cakevorm. Ik schat zo in, dat er voldoende beslag is om 1,5 keer een rechthoekige cakevorm te vullen. Wat je dan ook kunt doen is 1 cake bakken. Vul dan de cakevorm net driekwart vol. Het restant van het beslag kan je dan gebruiken om cupcakes te bakken.

   Je kunt de 7Up Cake ook bakken in een gewoon rond bakblik (of springvorm). Het nadeel daarvan is echter wel dat het midden van de taart misschien kan inzakken. Een tulbandvorm heeft een grotere oppervlakte die in de oven heet wordt. Waarschijnlijk moet je dan de baktijd verlengen. Pas de priktest toe om te kijken of de taart goed gaar is van binnen.

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.