Amerikaanse appeltaart – apple pie

apple pie met slagrpom

Een apple pie zoals oma Duck hem zou maken voor Gijs Gans. Een lekker knapperige korst met een heerlijke sappige vulling en zachte zoetzure appelsaus. 

Zoals beloofd hier het recept voor een geweldige apple pie, die je kunt maken met het recept voor piedeeg dat ik eerder deze week heb gepost.

We hebben voor dochterlief een abonnement op de Donald Duck. Af en toe lees ik ze ook nog. Het blijft zo een ontzettend leuk blad. Zelf vind ik Oma Duck één van de leukste stripfiguren. Oma’s vlijt en wijsheid vormen een prachtig contrast met de luiheid en domheid van Gijs Gans. Het mooie is dat ze niet zonder elkaar kunnen. Gijs wil alleen maar slapen en eten. Oma wil haar dag zo nuttig mogelijk maken en voor haar komt werk voor plezier. Ik kan me in beiden herkennen. Soms ben ik net als Gijs, dan moet alles zo langzaam mogelijk gaan en op andere dagen ben ik net als Oma Duck niet te stoppen. Toen ik deze apple pie maakte was dat net zo. Nadat ik het voor elkaar had gekregen om piedeeg te maken, wilde ik ook meteen weten of het ook geslaagd was. Dus er zou en moest een taart volgen. Toen ik de taart uit de oven haalde moest ik meteen aan Oma Duck denken. Na een lange dag werken zorgde ze er wel voor dat er voor Gijs een lekker stuk taart was. Bakken zoals Oma Duck dus dit keer…:-)

Deze diashow vereist JavaScript.

Piedeeg

Om deze apple pie te kunnen maken heb je ook het recept voor piedeeg nodig. Voor deze apple pie maak je een deegdeksel. De deegdeksel is mooi knapperig, luchtig en door het met een beetje suiker te besprenkelen krijgt de korst ook een lekker krokant laagje. Het mooie is dat hetzelfde deeg onder de laag appeltjes een mooie stevige boterige bodem vormt. Tussen de twee lagen piedeeg worden de appelschijfjes in de oven gaar gestoomd. De appelschijfjes hebben nog een goede bite. Deze apple pie is ook een sappige taart. Het vocht uit de appels vormt samen met de suiker, honing, specerijen, boter en bloem een heerlijke saus. Serveer de pie warm of koud, met een toefje slagroom.

Het recept voor piedeeg vind je hier.

American apple pie
Deze apple pie is absoluut een topper. Het deeg is lekker knapperig, de vulling is zacht en sappig. De de specerijen geven de pie net dat beetje extra.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 1 keer recept voor piedeeg (zie link hieronder)
  2. 2 eetlepels bloem
  3. 12 appels (stevige appels zoals Granny Smith of Goudreinet)
  4. ½ cup suiker (+ 1 theelepel om op het deegdeksel te bestrooien)
  5. ¼ cup honing
  6. 1 theelepel kaneel
  7. 1 theelepel gemalen kardemom
  8. snufje nootmuskaat
  9. sap en rasp van 1 citroen
  10. 2 eetlepels ongezouten roomboter
  11. 1 ei, geklopt
Keukenbenodigdheden
  1. Bakpapier
  2. plasticfolie
  3. deegroller
  4. taartschaal met rand Ø 28 cm (eventueel met geschulpte rand)
  5. keukenrasp
  6. bakkwastje
Zo ga je te werk
  1. Zorg ervoor dat het piedeeg goed gekoeld is (of als je het deeg ingevroren had, dat het ontdooid is)
  2. Bekleed je werkblad met een stuk bakpapier. Plak het bakpapier eventueel met plakband vast om schuiven tijdens het uitrollen van het deeg te voorkomen.
  3. Je zult het deeg tot mooie ronde deegplaten moeten uitrollen. De deegplaten moeten net iets groter zijn dan omtrek van de taartschaal. Om te weten hoe groot dit moet zijn kan je de taartschaal op zijn kop op een stuk keukenpapier te leggen en dit markeren. Besprenkel het bakpapier met bloem en rol de eerste deegschijf uit. De deegplaat moet ongeveer 3 mm dik zijn.
  4. Til het stuk bakpapier met het deeg op en keer dit om in de taartschaal. Het bakpapier zorgt ervoor dat het optillen en in de taartschaal leggen van het deeg makkelijk gaat. Druk het deeg goed aan in de bodem. Zorg ervoor dat het deeg mooi op de rand van de taartschaal komt te liggen. Bedek met plasticfolie en zet de taartschaal in de koelkast.
  5. Rol op dezelfde manier de tweede deegschijf tot een plaat. Dit wordt de deegdeksel voor de taart. Leg het tussen twee vellen bakpapier plat in de koelkast om af te koelen.
  6. Laat de taartvorm en de deegplaat voor het deksel 30 minuten in de koelkast staan.
  7. Schil de appels. Haal het klokhuis eruit en snijd de appels in dunne schijfjes. Zet de appels in een grote kom.
  8. Doe de suiker, honing, bloem, kaneel, kardemom en een snufje nootmuskaat bij de appels in de kom. Roer alles door tot goed gemengd.
  9. Rasp de citroen en doe de citroenrasp bij de appels. Pers de citroen uit en schenk het citroensap bij de appels. Meng alles goed door.
  10. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 190 ºC.
  11. Haal de taartschaal bekleed met deeg uit de koelkast. Lepel de appelvulling in de taartschaal.
  12. Verdeel de roomboter tussen de appels in de taartschaal.
  13. Haal de deegdeksel uit de koelkast en leg deze voorzichtig bovenop de taartschaal. Knijp het deeg aan de rand van de taartschaal samen om zo de taart als het ware te verzegelen.
  14. Gebruik een scherp mesje om inkepingen te maken in de deegdeksel. Dit doe je zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  15. Klop het ei. Gebruik een bakkwastje om het geklopte ei op het deeg van voor het deegdeksel in te smeren.
  16. Bestrooi de deegdeksel met wat suiker.
  17. Bak de pie in de oven op 190 ºC tot de korst bruin is geworden. Je kunt ook even kijken of de vulling gaat bubbelen. Het duurt ongeveer 1 uur voordat de pie klaar is.
  18. Laat de apple pie op een rek afkoelen.
Tip van Oma
  1. Je kunt zelf variëren met specerijen die je lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld een mengsel van kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder gebruiken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.