Madeira Cake

Madeira Cake op een standaard met taartpunt op schotel

Madeira Cake is een Engelse klassieker. Hij is licht, maar toch stevig door het gebruik van speltbloem. In Engeland wordt hij ook gegeten als ontbijt. 

Gotta love the English! Cake for breakfast? Alleen in een gekke bui…

Ik ben niet zo’n ochtendmens. De eerste wekker hoor ik helemaal niet. Bij de tweede wekker begint mijn bewustzijn langzaam te ontwaken. Ik droom ook altijd hele levendig. Ik onthoud mijn dromen meestal ook. Tegenwoordig zet ik, zoals velen van ons tegenwoordig, een wekker op mijn mobiele telefoon. Manlief doet dat ook. Hij kiest meestal een nummer uit zijn playlist als wekkergeluid.
Laatst was ik in mijn slaap weer verzonken in een hele levendige droom. Ik droomde dat ik ergens in een gebouw was en net uit een sollicitatiegesprek kwam die een vriendin had geregeld. Ik had de baan gekregen! En terwijl ik in de lift stond om naar mijn auto te lopen veranderde mijn vriendin ineens in een nichtje die ik lang niet had gezien. We liepen naar mijn auto toe en ik was nog steeds helemaal verbaasd over die nieuwe baan (ik ben heel tevreden met mijn huidige baan en helemaal niet op zoek, dus die droom was heel onwerkelijk). Plotseling hoor ik ineens uit de hemel klinken: “Run to the hills! Run for your lives!” van Iron Maiden. Het geluid werd steeds harder. Ik zette het op een rennen en ineens schrok ik wakker. Nog steeds was het liedje niet weg.
Het was de wekker van manlief…

Dat is gek wakker worden kan ik je verzekeren. Gelukkig had ik in de keuken deze Madeira taart staan. Ik besloot toen maar te doen zoals de Engelsen. Ik had net gerend voor mijn leven, dus een stuk taart als ontbijt…dat is dan zo gek nog niet! 

Deze diashow vereist JavaScript.

Madeira cake heeft een stevige en lichte structuur. Het eerste gepubliceerde recept voor een Maderia cake verscheen halverwege de 19e eeuw, maar al in de 18e of 19e eeuw werd deze cake al gebakken. Het werd dan geserveerd met Madeira wijn. Daar komt de naam ook vandaan en niet zoals je zou denken van het eiland Madeira. Ik had er die ochtend van de gekke droom wel gewoon koffie erbij genomen hoor!  

Madeira Cake
De madeira taart is een klassieker. Het is makkelijk te maken en...je mag jezelf wijsmaken, dat het ook een prima ontbijt is.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 175 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 2. 275 gram speltbloem
 3. 175 gram suiker
 4. 2 theelepels bakpoeder
 5. 4 eieren
 6. rasp van 1 citroen
 7. poedersuiker om te bestrooien
Keukenbenodigdheden
 1. fijne rasp
 2. zeef
 3. rond bakblik (18 of 20 cm diameter)
 4. bakpapier
 5. elektrische (hand)mixer
Zo ga je te werk
 1. Bereid het bakblik voor door het te bekleden met bakpapier. Zet het bakblik opzij.
 2. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 3. Meng de boter en suiker in een kom samen tot een licht en romig geheel met een elektrische mixer.
 4. Voeg de eieren één voor één toe aan het botermengsel. Blijf tussendoor steeds goed mixen met de mixer. Schraap af en toe de zijkanten van de kom af.
 5. Rasp de schil van de citroen in een klein kommetje. Voeg de helft van de citroenrasp toe aan het beslag in de mixderkom en mix alles goed samen. Zet de andere helft van de citroenrasp opzij.
 6. Zeef de bloem en bakpoeder in een aparte kom samen. Roer goed door met een lepel.
 7. Doe het bloemmengsel beetje bij beetje bij het botermengsel in de mixerkom. Mix alles met de mixer goed samen tot een mooi glad beslag.
 8. Doe het beslag in het bakblik. Bak de cake 45 minuten op 180 ºC in de oven.
 9. Haal de cake uit de oven. Strooi de resterende citroenrasp op de cake. Doe de cake nogmaals in de oven. Bak de cake nu verder af voor 15 minuten in de oven op 180 ºC.
 10. Haal de cake uit de oven en laat het afkoelen. Besprenkel de cake met poedersuiker voor het serveren.
Tip van Oma
 1. Voor een extra frisse citroensmaak voeg je wat citroen-extract toe. Twee theelepels zelfgemaakte citroen-extract is hiervoor voldoende. Let wel op. Dit is anders dan de citroenaroma uit de supermarkt, wanneer je citroenaroma gebruikt is 1 theelepel voldoende.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • els pattiapon schreef:

  hallo Alesig…ik heb een vraag over het recept van die Madeira cake..ik ben van plan om het te bakken ..
  tot bij punt 6: Zeef de bloem en de bakpoeder, hoeveel bakpoeder moet ik gebruiken…
  staat niet bij het recept…

  Ik hoor het graag spoedig…want ik wil het vanavond bakken..

  alvast dank voor het antwoord ,,,
  Vriendelijke groet,

  Els

  • Alesig schreef:

   Hoi Els,
   Dank voor je berichtje. Je hebt 2 theelepels bakpoeder nodig.
   Ik heb het in het recept inmiddels ook aangepast.
   Veel plezier met het bakken vanavond. Laat je even weten of het allemaal gelukt is?
   Hartelijke groeten,
   Alesig

 • Vilia schreef:

  Hallo Alesig……ik heb een vraag over het recept van die Madera Cake.
  Die ben ik van plan te bakken maar ik wil het helder hebben.
  Tot punt 4 heb jij het over mixen en vanaf punt 5 over mengen, bedoel jij dan dat het op de hand met een pol lepel moet of ……toch verder gaan met de mixer.

  Ik hoor het graag dpoedig…Want ik wil die taart dit weekend bakken
  Alvast dank voor het antwoord en…….
  Vriendelijke groet,

  Vilia

  • Alesig schreef:

   Hoi Vilia,

   Ik snap je vraag. Ik bedoel met mengen ook gewoon in de mixer. Je hoeft het beslag niet meer uit de mixerkom te halen. Het mengen kan dan gewoon nog met de mixer. Ik zal het aanpassen om het duidelijker te maken. Veel succes met het bakken dit weekend!

   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.