Met dit recept maakte ik voor het eerst van mijn leven zelf kaas. Dat kan jij ook. Deze Venezolaanse witte kaas is makkelijk te maken en smaakt heerlijk.
Wanneer je een kookblog hebt, bedenk je de vreemdste dingen om zelf te maken. Wanneer ik op Aruba ben, koop ik altijd witte kaas uit Venezuela. Ik ben er dol op! Van oudsher werd de witte kaas door de fruithandelaren op hun kleine barkjes meegenomen naar de haven van Aruba. De Venozolaanse witte kaas is een verse kaassoort, die vergelijkbaar is met de Griekse Feta-kaas of de Turkse Börek-kaas. De kaas hoort wel wat luchtiger van structuur te zijn. Na een zoektocht op internet vond ik waarempel een recept voor het maken van Venezolaanse kaas.
Voor het maken van kaas heb je stremsel nodig. Stremsel is een combinatie van spijsverteringsenzymen, die gevonden worden in de maag van zoogdieren. Meestal wordt stremsel gewonnen als bijproduct van de kalverslachterij. Ik heb in de schappen van onze beroemde blauwe grootgrutter nog nooit een flesje stremsel zien staan. Maar tot mijn verbazing of tegenwoordig tot mijn geruststelling kon ik het hier bij mij naast de deur vinden bij de Marrokaanse supermarkt. Ik nam een paar pakken volle melk mee naar huis en dacht dat ik dat kaasje wel kon klaren.
Ik volgde het recept tot de letter, maar er gebeurde niks. Na een dag had ik alleen een grote pan met stinkende rottende melk. Er was niks meer te redden.
Ik paste het recept op onderdelen aan en ik probeerde het uit met biologische melk. Ook dat lukte voor geen meter. Ik gaf het op. Ik kon niet bedenken wat de reden was dat het niet lukte. Ik brak er mijn hoofd over, maar ik kon niks bedenken. Albert Einstein zei ooit: “Het is waanzin om steeds hetzelfde te doen en ander resultaat te verwachten”. Ik kon niks bedenken dat ik anders kon doen en liet het idee van kaas maken los.
Nu rijd ik elke dag over de Pleyroute in Arnhem naar mijn werk en daar kom ik elke dag langs een zuivelboerderij met een boerderijwinkeltje, Zuivelboederij IJsseloord. Ik was er nog nooit geweest. Een paar weken geleden besloot ik daar langs te gaan. In het boerderijwinkeltje wordt melk, karnemelk, yoghurt en kaas verkocht. Ook hebben ze een uitgebreid assortiment biologische en streekproducten. De zuivelproducten worden ook geleverd in de klassieke glazen flessen zoals de melkboer ze vroeger aan de deur zette. Wat een heerlijke melk verkopen ze daar, het komt bijna direct van de koe. Tegenwoordig rijd ik er elke week naar toe om melk te kopen.
Toen ging er een lampje branden. Deze melk komt direct van de koe, is volvet en heel vers. En toen ging er een lampje branden. Wat als ik met deze melk probeer kaas te maken. En ja! Het werkte! En om het heel zeker te weten maakte ik het nog een keer. Het lukte weer!
Dus om deze kaas te maken moet je wel even een tripje wagen aan de zuivelboer bij jouw in de buurt. Dat biedt garantie voor een goed resultaat.
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.