Bananenbrood met spelt en pruimen

Pruimenspeltbananenbrood (27)Een bananenbrood met spelt, pruimen en walnoten. Dit bananenbrood van spelt is overheerlijk en kan prima als ontbijt of lunch gegeten worden.

Liggen er bijna overrijpe bananen in je fruitschaal? Nee? Dat is jammer.
Ja? Dan heb je vandaag geluk. Maak het bananenbrood uit dit recept en je hoeft die bananen niet weg te gooien. 

Ik ben dol op bananenbrood. Het is makkelijk te maken. Het is brood, maar het lijkt op taart. Je bent duurzaam bezig, omdat je die twee bijna zwarte bananen niet op de vuilnisbelt doet belanden. Alle variaties zijn mogelijk. Maak het puur. Doe er kaneel bij. Zoals ik deed bij het recept voor kaneel-bananenbrood. Je kunt ook gedroogde vruchten, noten of verse bessen meebakken. Het kan allemaal. Het mooie is, dat er bij het maken van een bananenbrood eigenlijk weinig mis kan gaan. Ik heb tot nu toe nog nooit een bananenbrood gemaakt die mislukte. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Bananenbrood met spelt

Dat was precies de reden waarom ik ben gaan experimenteren met spelmeel in dit recept. Ik had thuis een zakje speltmeel in de kast staan. Ik had het gekocht bij een biologische supermarkt. Speltmeel is een oergraan uit de bronstijd. Het is een stuk duurder dan de patentbloem die ik normaal gebruik voor mijn baksels. Je zult dus begrijpen, dat ik het in een gerecht wilde gebruiken met een bijna 100% kans van slagen. Het werd een bananenbrood met spelt. Ik wilde het bananenbrood ook vullen met pruimen. Om de pruimen goed zacht te krijgen heb ik ze eerst fijn gehakt en in een badje met baksoda laten weken. Dat werkte heel erg goed. De combinatie van de pruimen en honing in dit recept zorgt voor voldoende zoetigheid, waardoor je ook nog eens geen suiker hoeft toe te voegen. Het experiment slaagde. Het werd een zeer smakelijke gezonde “superbananabread”.

Jij weet wat ik als ontbijt eet de komende dagen! Wat eet jij als ontbijt?

Bananenbrood met spelt en pruimen
Experimenteer ook eens met een ander soort meel. Dit bananenbrood met speltmeel smaakt erg goed en is ook nog eens makkelijk te maken. Bovendien gaat er geen suiker bij!
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 1 ¼ cup speltmeel (185 gram)
  2. 1 ½ theelepel bakpoeder
  3. ¾ theelepel baksoda
  4. ¾ cup pruimen (150 gram)
  5. ½ kop kokend water (120 ml)
  6. 2 rijpe bananen
  7. 3 eetlepels honing
  8. 3 eetlepels watnootolie
  9. 2 eieren
  10. 2 eetlepels walnoten (45 gram)
  11. 1 theelepel kardemon
Zo ga je te werk
  1. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Bekleed een langwerpige cakevorm met bakpapier.
  3. Hak de walnoten fijn in een hakmolen. Zet de walnoten opzij in een schaaltje.
  4. Hak de pruimen fijn in een hakmolen.
  5. Doe de pruimen in een schaal. Strooi een ½ theelepel baksoda over de fijngehakte pruimen. Schenk een ½ kop kokend water over de pruimen en baksoda heen. Het mengsel zal wat gaat sissen en borrelen. Dat is goed. Laat dit mengsel 5 minuten staan om te weken.
  6. Zeef het speltmeel, bakpoeder en kardemon samen in een grote kom. Zet opzij.
  7. Pel en prak de bananen in een grote kom.
  8. Klop de eieren luchtig.
  9. Schenk het pruimenmengsel, met het baksodawater, in de kom bij de bananen.
  10. Voeg ook de luchtig geklopte eieren toe.
  11. Roer de 3 eetlepels walnootolie door het natte beslag.
  12. Voeg 3 eetlepels van de honing toe aan het natte beslag.
  13. Doe een klein beetje van het speltmeelmengsel bij het natte beslag. Roer totdat al het meel is opgenomen. Voeg weer een klein beetje van het speltmeelmengsel toe en roer. Blijf dit doen totdat alle meel in het beslag is opgenomen. Roer alles samen tot het goed gemengd is.
  14. Doe het beslag in de cakevorm.
  15. Strooi de gehakte walnoten over het beslag. Verspreid de walnoten over de beslag, zodat je overal een gelijk laagje walnoten hebt. Druk de walnoten lichtjes in het beslag met de bolle achterkant van een eetlepel.
  16. Besprenkel wat honing over het laagje walnoten.
  17. Bak het bananenbrood in 45 minuten in de oven op 180 ºC of totdat het gaar is.
Tip van Oma
  1. Je kunt de kardemon prima vervangen door een theelepel kaneel.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

2 reacties

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.