Aardbeientaart

Aardbeientaart (11)

Aardbeien zijn zo feestelijk en staan voor symbool voor liefde. Een mooie symboliek voor voor deze makkelijk te maken aardbeientaart. snelle aardbeientaart

Kerstverhaal – deel 1

Het is de laatste week op weg naar kerst. Gisteren was het vierde Advent is het vierde kaarsje aangestoken. Het wachten, het hopen en verlangen op de komst van de Verlosser wordt bijna vervuld. Deze post is het begin van een drieluik voor de laatste dagen naar Kerstmis. Ik ben een gelovig mens. Kerst is voor mij meer dan een feest van weelderige versieringen, kerstbomen, eten, drinken en geschenken. Het is het feest waarbij ik stil sta bij het wonder van hoop, verwachting en vrede in onze wereld. Kerstmis is het feest van de geboorte van Christus. Die Christus is voor mij een voorbeeld in het leven. Hij is mijn leraar en heeft laten zien hoe een mens écht mens kán zijn. Een mens die oog heeft voor de schepping, een mens die oog heeft voor zijn medemens en mens die zijn naaste liefheeft. Dat soort mens wil ik zijn. 

Ik gedenk met Kerst, dat er eens in de wereld een mens rondliep die door zijn leven liet zien wat liefde is. Ik leer daarvan elke dag weer. 

De komende drie dagen zal ik met jullie het geboorteverhaal van deze bijzondere mens delen. Het wordt een drieluik. Elke dag een volgend deel van het verhaal. Vandaag de aankondiging van Jezus’ geboorte. Natuurlijk wordt de drieluik vergezeld met prachtige recepten. Dit keer een aardbeientaart, die zeker niet zal misstaan op de tafel voor een kerstbrunch of met een bolletje ijs als dessert. Het eerste deel van de drieluik gaat over het bezoek van engel Gabriël aan Maria.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het kerstverhaal – Deel I

In Nazareth, wat ligt in het land dat we nu kennen als Israël, woonde meer dan 2000 jaar geleden een jong meisje. Haar naam was Maria. Maria was van eenvoudige komaf. Haar dromen waren niet groots, maar wel oprecht. Ze droomde van een huwelijk, een gezin en een gelukkig leven. Dat waren de dromen van meisjes in die tijd. In het dorp woonde ook een timmerman. Zijn naam was Jozef. Maria en Jozef waren verloofd. Maria was heel erg verliefd op Jozef.  In haar gebeden vroeg zij vaak dat haar dromen met Jozef waarheid konden worden.

Op een dag, toen Maria aan het bidden was, verscheen ineens een groot wit licht in haar kamer. Maria viel op haar knieën en durfde niet omhoog te kijken. Het was de verschijning van een engel. Het was de Aartsengel Gabriël, de boodschapper van God. “Maria, wees gegroet, je bent gezegend onder de vrouwen. Jij bent uitverkoren. Je zult een kind krijgen. Dat kind moet je Jezus noemen. Maak je geen zorgen. Alles komt goed!”. Vol verbazing keek Maria op. Het licht was iets minder fel en ze zag een prachtige Engel van wit licht. “Dat kan niet, zei Maria. Ik ben niet getrouwd.” De Aartsengel Gabriël zei tegen haar, dat ze niet bang moest zijn. Het zou allemaal goedkomen. De engel ging weg en Maria bleef in verwarring, maar hoopvol achter. Ze wist niet wat haar overkomen was. Het zou moeilijk worden. Maar ze ging dit doen. Maria vertelde Jozef wat er gebeurt was. Jozef geloofde haar. Hij bleef bij haar. Hij kon het niet bevatten, maar hij was een man van zijn woord en een man van eer. Hij liet haar niet vallen. Maria was zwanger en de zwangerschap verliep goed.

In die tijd was Herodes heerser en koning in het land. Er zouden nieuwe belastingen geheven worden. Om te weten hoeveel mensen er waren werd er een volkstelling georganiseerd. Ja, de bureaucratie bestond toen in het oude Romeinse Rijk ook al. Alle mannen werden geteld. De telling vond plaats in het geboorteplaats. Het bevel werd gegeven dat iedereen terug moest naar zijn geboorteplaats om daar geregistreerd te worden. Jozef was geboren in een klein dorpje op een paar dagen lopen van Nazareth. Inmiddels was Maria hoogzwanger. Het bevel van de koning kon niet genegeerd worden…

Aardbeientaart
Het kerstverhaal is boven alles en verhaal over de liefde. Aardbeien staan voor liefde en feestelijkheid. Dat maakt deze aardbeientaart geschikt voor bij de kerstbrunch of als dessert na het kerstdiner.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 2 eieren
 2. 100 gram fijne suiker
 3. 100 gram gesmolten ongezouten roomboter
 4. 1 theelepel rode aardbei-essence
 5. 1 theelepel vanille-extract
 6. 2 eetlepels zelfgemaakte geconcentreerde vanillesuiker (optioneel)
 7. 150 gram zelfrijzend bakmeel
 8. 10 aardbeien (groot formaat)
 9. Poedersuiker (voor de garnering)
Zo ga je te werk
 1. Bereid een bakblik voor door deze te bekleden met bakpapier.
 2. Was de aardbeien. Dep deze voorzichtig droog. Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden.
 3. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 4. Breek de eieren in een grote kom. Klop de eieren samen de suiker licht en luchtig.
 5. Voeg de gesmolten boter, vanille-extract en aardbeienextract toe. Meng alles goed samen.
 6. Zeef tot slot de zelfrijzend bakmeel door het beslag.
 7. Doe het beslag in het met bakpapier beklede bakvorm.
 8. Spreid de gehalveerde aardbeien in een patroon in het beslag. Ik heb gekozen voor een rondje, maar je kunt de aardbeien ook willekeurig in het beslag leggen.
 9. Besprenkel dit met 2 eetlepels geconcentreerde vanillesuiker. Deze stap kan je ook overslaan. De suiker geeft de taart wel een knapperig korstje.
 10. Bak de taart in de oven af op 180 ºC. Deze taart heeft ongeveer 30 minuten nodig. Test de taart na 30 minuten met de priktest. Als een satestokje of cocktailprikker droog uit de taart komt, dan is de taart klaar.
 11. Haal de taart uit de oven en laat op kamertemperatuur komen. Besprenkel de taart voor het serveren met wat poedersuiker.
Tip van Oma
 1. Kijk voor het recept voor de zelfgemaakte geconcentreerde vanillesuiker hier op de blog. Als je geen tijd hebt om dit zelf te maken dan kan je in plaats van geconcentreerde vanillesuiker ook een combinatie maken van gewone suiker en een klein zakje vanillesuiker uit de winkel. Gebruik dan een verhouding van 2 (suiker) op 1 (vanillesuiker). Meng dit goed samen en gebruik in plaats van de geconcentreerde vanillesuiker.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.