Arubaanse stoofpot met rund

Arubaanse stoofpot met rundvlees, komkommers en rijst op een bordMaak eens een creools stoofpotje. Deze stoofpot rundvlees volgens Arubaans recept is makkelijk en smaakt exotisch. Lekker met gele rijst en komkommer.

Als je aan een Arubaan, Curaçaoënaar of Bonairiaan vraagt wat zij als traditioneel soulfood zien, dan zal een “stoba” (een stoofpot), zeker in het rijtje voorkomen. Op de eilanden zijn stoofpotten onderdeel van de eetcultuur. Van alles wordt een stoofpot gemaakt. Van kip, rund, varken, leguaan en van zeeschildpad, toen deze nog niet beschermd dier was.

Wees gerust. Tegenwoordig worden zeeschildpadden goed beschermd. Ze worden niet meer gegeten. Op alle eilanden komen de zeeschildpadden hun eieren leggen. Op Aruba worden broedplaatsen op de stranden met lint afgezet om te voorkomen dat toeristen of bewoners per ongeluk de eieren kapot trappen. Als de eieren uitkomen zorgen vrijwilligers ervoor dat de baby-schildpadjes veilig de branding bereiken. Dit recept is voor een stoofpot met rundvlees. 

Deze diashow vereist JavaScript.

De melancholie is nog niet helemaal uit mijn systeem. Dus vandaag wordt het tijd om terug te denken aan mijn oma. Toen mijn grootouders nog leefden was het een gewoonte, dat hele de familie op zondag bij hen op bezoek ging. Het was altijd een gezellige drukte met tantes, ooms, neven en nichten. Het was een moment om elkaar te ontmoeten, bij te praten, te lachen en natuurlijk ook om te eten. Mijn oma maakte dan vaak een stoofpot zoals deze. Het is feel good food en gewoon erg lekker. Wanneer ik deze stoofpot maak denk ik altijd met plezier terug aan haar en aan die tijd. 

Voor het maken van deze stoofpot gebruik ik annato-olie. Deze traditionele Arubaanse stoofpot wordt met rijst geserveerd. Witte rijst is prima, maar ik vind het lekker met geurige kleurige Caribische gele rijst.

Redactioneel commentaar (23-09-14):

Ik vind het krijgen van feedback op mijn recepten ontzettend fijn. Daar leer ik van en ik kan de recepten en soms ook de gerechten er beter van maken. Frank heeft dit recept afgelopen week gemaakt. Dat was ontzettend leuk om te horen. De Arubaanse stoofpot viel bij hem in de smaak, maar hij had wat probleempjes met het recept. Ik was bijvoorbeeld vergeten op te schrijven waar je de tomaatjes toe moet voegen. Ik had grote wortels opgeschreven, maar het moeten eigenlijk twee flinke bospenen zijn. Dat maakt toch wel verschil. Ook de suddertijd staat in het recept niet helemaal optimaal beschreven. Dat kan beter! Het recept is nu duidelijker. Met dank aan Frank.

Arubaanse runderstoofpot
Een stoofpot, zoals mijn oma die maakte. Arubaans, vol smaak en lekker.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
 1. 1 kilo runderriblappen
 2. 3 eetlepels annato-olie
 3. 1 blokje runderbouillon
 4. 250 ml kokend water
 5. 3 uien
 6. 1 rode paprika
 7. 3 eetlepels tomatenpuree (pasta uit een blikje)
 8. 3 eetlepels sojasaus
 9. 3 tenen knoflook
 10. ½ theelepel gemalen nootmuskaat
 11. 2 theelepels gemalen komijn
 12. 1 theelepel paprikapoeder
 13. zout en peper naar smaak
 14. 2 gedroogde laurierbladen
 15. 2 flinke bospenen of 1 kleine winterpeen
 16. 2 theelepels kappertjes
 17. 3 tomaten
Zo ga je te werk
 1. Snijd de runderriblappen in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
 2. Snipper de uien. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en tomaten. Snijd de paprika en tomaten in kleine blokjes. Was de bospeen. Halveer de bospenen en snijd er plakjes van. De plakjes mogen ongeveer een halve centimeter dik zijn.
 3. Zet de braadpan op het vuur. Gebruik de grootste pit van de je fornuis. Schenk de annato-olie in de pan. (Lees de Tip van Oma als je de annato-olie wilt vervangen). Laat de olie heet worden.
 4. Doe de uien en paprika in de pan. Knijp de tenen knoflook uit in de pan. Fruit de uien en de paprika totdat ze glazig zijn.
 5. Voeg het vlees toe. Doe er voldoende peper en zout bij. Bak het vlees op hoog vuur aan totdat de blokjes zijn dichtgeschroeid.
 6. Doe de kappertjes, tomatenpuree, sojasaus, nootmuskaat, komijn en paprikapoeder in de pan. Roer goed door.
 7. Verkruimel het bouillonblokje in de pan en voeg 250 ml kokend water toe. (Ik gebruik heet water uit de waterkoker). Roer goed door. Zet het vuur op de laagste stand.
 8. Laat het vlees 1½ uur sudderen op laag vuur. Hou de braadpan met het vlees in de gaten en roer af en toe. Als het water te veel verdampt, waardoor het vlees gaat plakken aan de bodem van de pan, kan je een beetje extra water toevoegen. Als het vlees op de laagste stand suddert is dit echter niet nodig. Controleer of het vlees voldoende mals is geworden voordat je naar de volgende stap gaat. Dit kan je het beste doen door een blokje vlees te proeven. Is het nog taai en nog niet mals, laat het dan nog een half uur doorsudderen. Proef dan opnieuw. Ga pas door met de volgende stap als het vlees zacht en mals is.
 9. Nadat het vlees voldoende gesudderd heeft voeg je de wortels en tomaten toe.
 10. Het stoofpotje is klaar als de wortels zacht zijn. Je kunt dit testen door met een vork in de wortels. Je kunt er dan makkelijk met een vork in prikken. De vork moet er makkelijk doorheen glijden, alsof het door boter gaat.
 11. Serveer het stoofpotje met gele rijst en komkommerschijfjes.
Tip van Oma
 1. Ik kan me voorstellen, dat je geen annato-olie in de kast hebt staan. Dat is geen probleem. Vervang de annato-olie door gewone zonnebloemolie en een extra theelepel tomatenpuree. Als je van een beetje pit houdt, kan je een theelepel sambal toevoegen.
 2. Ik gebruik voor mijn stoofpotten een gietijzeren braadpan. Gietijzer houdt de hitte veel beter vast, waardoor het sudderen sneller gaat dan in een aluminium braadpan. Om de juiste garing van je vlees in de gaten te houden kan je het beste na anderhalf uur een stukje vlees proeven. Als het vlees mals en zacht is kan je naar de volgende stap. Is het vlees nog taai, dan kan je het beste het vlees nog even een half uur door laten sudderen, voordat je de wortels toevoegt.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

4 reacties

 • Marijan schreef:

  Goed recept, maar dit doe ik het al jaren met mijn runderlapjes/sukadelapjes en ik begrijp dus niet wat er Arubaans aan is? Of heb ik iets over het hoofd gezien?

  • Alesig schreef:

   Hoi Marijan,

   De combinatie van ingrediënten, vooral de annato-olie in combinatie met de komijn, geven deze stoofpot zijn Arubaanse saus mee. Annato-olie heeft een sterke smaak. Het is op Aruba, maar ook in andere Caribische gebieden, vaak de basissmaak voor stoofpotten. Het is inderdaad zo dat de ingrediënten en bereidingswijze veel overeenkomsten heeft met de manier waarop ook in Nederland stoofpotten worden bereid. Dus vooral de annato maakt dat dit stoofpotje de naam Arubaans mag dragen.

   Groetjes
   Alesig

 • Grietjei schreef:

  Wanneer doe je de kappertjes erin?

  • Alesig schreef:

   Hoi Grietje,
   Die gaan tegelijkertijd met de tomatenpuree erin. Scherp van jou! Dank voor je vraag. Ik pas het recept aan.
   Groetjes
   Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.