Lemon Blueberry Pound Cake

Lemon Blueberry Pound Cake met een gesneden plakje

Citroencake met blauwe bessen

Deze Lemon Blueberry pound is verrassend friszoet. De combinatie van blauwe bessen en citroen in deze cake werkt geweldig. Deze taart is een “must-taste”.

 Blauwe bessen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Blauwe bessen worden tegenwoordig geroemd om hun gezonde eigenschappen. Ze worden gerekend tot de categorie van de superfoods. Het kleine blauwe besje zit vol vitaminen en antioxidanten. Die combinatie maakt dat de bessen veel energie geven en een goede invloed heeft op de gezondheid. Dat blauwe bessen magisch en bijzonder zijn is niet nieuw. De blauwe bessen waren en zijn erg geliefd bij de Amerikaanse Indianen. Ze noemen ze Star Berries.

Deze diashow vereist JavaScript.

Star Berries

Er heerste er op de velden van de Amerikaanse vlakten een lange hete droge zomer. Dat was lang geleden in de tijd dat de prairie alleen nog bewoond werd door de volken van de Grote Geest. Dier en mens leed. Vruchtbare grond veranderde onder het juk van de droogte in zand zonder levenskracht. Het meer kookte door de hitte en vissen dreven dood op het water. De stank van de dood was overal. Aan de oever van het meer was een kleine nederzetting. De voorraden voedsel raakten op, vers voedsel was niet te vinden. Dorpsoudsten verzwakten en stierven. Honger heerste. Zogende vrouwen hadden geen melk meer. De kinderen verzwakten en werden ziek. Het opperhoofd was wanhopig. Hij besloot de jongste en sterkste strijders op pad te sturen. Op zoek naar eten om de kinderen te laten overleven. De kinderen waren de toekomst. “De Grote Geest zal jullie leiden. Op jullie schouders rust onze toekomst.”, zei hij. Hij omhelsde hen, deed hen een talisman om en stuurde ze weg, zonder proviand. De jonge mannen gingen op pad met een onverdraaglijke leegte in hun maag. Er was niks eetbaars. Planten en bomen waren verdord. Dieren die ze tegenkwamen waren rottende kadavers. Ze zochten 7 dagen en 7 nachten. Tevergeefs. In de 7e nacht kwamen ze aan bij de voet van een berg. De Berg was de rustplaats van de Grote Geest. De jonge strijders wisten niet waar ze waren. Het was voorbij. Verdwaald, vermoeid en verzwakt zakten de mannen in elkaar. Ze huilden. Morgen, zeiden ze, zien we elkaar weer in de wereld van onze voorouders. Hun harten stroomden over van verdriet. Morgen zouden zij de toekomst van hun volk op hun schouders meedragen naar de andere wereld. De kinderen zouden geen toekomst meer hebben. Glinsterende tranen zo helder als sterren rolden over hun wangen en kwamen neer op de droge grond…Hun ogen vielen dicht.

De Grote Geest verwelkomde de mannen in de andere wereld. Voorzichtig en eerbiedig boden zij De Grote Geest de toekomst die ze op hun schouders droegen als offer aan. De Grote Geest blies naar de nachthemel en sterrenstof dwarrelde neer op de plek waar de tranen van de mannen de grond hadden geraakt. Op die plek ontsproot een struik. De struik droeg vruchten. Bessen zo donker en blauw als de nachthemel. 
De Grote Geest stuurde de mannen weg. Ze openden hun ogen en waren thuis.
Tot hun verbazing zagen ze de kinderen sterk en vrolijk rondhuppelen. In het dorp groeiden overal struiken die behangen waren met sterrenbessen. Iedereen at ervan. Jong en oud. De sterrenbessen gaven kracht en energie. De toekomst was weer terug in het dorp.

De perfect gevormde vijfpuntige ster aan onderkant van de blauwe bes herinnert hier blijvend aan. De bessen werden vanaf die dag sterrenbessen genoemd. 

Blueberry Lemon Pound Cake
De blauwe bessen vormen ook de ster in deze cake. De combinatie van citroen en blauwe bessen is hemels. 
Write a review
Print
Zelf toevoegen
Voor de cake
 1. 1 cup ongezouten roomboter (175 gram)
 2. 1 cup fijne suiker
 3. 4 eieren
 4. 3 eetlepels melk
 5. 2 eetlepels citroenrasp (ongeveer 2 citroenen)
 6. 1 theelepel vanille-extract
 7. 2 cups bloem
 8. 1 theelepel bakpoeder
 9. ½ theelepel zout
 10. 1½ cup verse blauwe bessen (250 gram)
Citroensiroop
 1. ¼ cup suiker
 2. 3 eetlepels citroensap
Zo ga je te werk
Voor de cake
 1. Bekleed een langwerpig cakeblik van standaardformaat (ongeveer 31 cm lang) met bakpapier.
 2. Doe de boter en suiker samen in een grote kom. Meng met een elektrische mixer of met de keukenmachine tot een luchtig geheel.
 3. Voeg de eieren één voor één toe aan de boter en suiker. Mix verder tot het beslag luchtig en romig is.
 4. Doe de melk, vanille-extract en citroenrasp bij het beslag. Meng weer goed tot alles is opgenomen in het beslag.
 5. Gebruik een tweede kom om de droge ingrediënten te mengen. Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder samen in deze tweede kom en roer door om een bloemmengsel te maken.
 6. Doe de blauwe bessen in een derde kleine kom. Neem een volle eetlepel van het bloemmengsel en strooi dit in de kom met de blauwe bessen. Zorg ervoor dat alle bessen bedekt zijn met een dun laagje bloem. Zet het kommetje met de blauwe bessen apart.
 7. Voeg de rest van het bloemmengsel beetje bij beetje toe aan het beslag in de grote kom. Mix dit goed samen tot een samenhangend beslag. Schraap tussendoor 3 keer de randen van de kom schoon. Dit is om te voorkomen, dat er klonten in het beslag komen. Meng totdat er een luchtig cakebeslag ontstaat.
 8. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 9. Neem de kom met de blauwe bessen er weer bij. Doe de helft van de blauwe bessen bij het cakebeslag. Gebruik een spatel om de bessen voorzichtig in het beslag te mengen.
 10. Vul het cakeblik voor met de helft van het beslag.
 11. Leg de resterende blauwe bessen verspreid op het beslag.
 12. Schenk de rest van het beslag in het bakblik.
 13. Bak de cake in de voorverwarmde oven voor 1 tot 1½ uur op 180 ºC, of totdat de taart de priktest heeft doorstaan. Om de garing van de cake te testen controleer je de cake met een satéprikker. Als de satéprikker droog uit de cake komt is hij gaar. Prik bij een langwerpige cake op meerdere plekken.
Voor de citroensiroop
 1. Maak de citroensiroop op het moment dat de cake ongeveer een 45 minuten nadat je de cake in de oven hebt gedaan. Gebruik een steelpan. Doe de suiker en citroensap samen in een steelpan met een dikke bodem. Verwarm dit totdat de suiker helemaal is opgelost. Neem de pan daarna van het vuur.
 2. Neem de cake uit de oven als hij gaar is. Prik met een satéprikker gaten in de cake. Het maakt niet uit waar. Gewoon prikken. Het klinkt raar om een net gebakken cake te doorboren met gaatjes, maar het is echt nodig.
 3. Schenk de citroensiroop gelijkmatig over de cake. Gebruik alle citroensiroop hiervoor. Smeer de citroensiroop met een bakkwast goed uit over de cake, zodat de bovenkant volledig is bedekt.
 4. Laat de cake 10 minuten in de bakvorm staan. Haal de cake na deze 10 minuten uit de bakvorm en laat het helemaal afkoelen voordat je de cake aansnijdt.
Tip van Oma
 1. Laat het bakpapier nog even zitten als je de cake uit de vorm haalt. Keer de cake niet om. Ik heb dat een keer gedaan en dat werkte niet helemaal. Daarmee druk je de luchtigheid uit de cake. Verwijder het bakpapier pas als de cake helemaal is afgekoeld en je hem gaat aansnijden. Deze cake blijft dagenlang vers en lekker.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

PS: Blauwe bessen worden echt Star Berries genoemd door de Native Americans. De legende hierboven is fictief. 

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.